A-Level UK

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Di Cardiff Sixth Form College , kami bercita-cita untuk memupuk semangat tulen untuk belajar di kalangan pelajar kami. Pengajaran kami bertujuan untuk membuat pelajar berfikir untuk diri mereka sendiri. Kami percaya ini membezakan pelajar kami selain daripada orang ramai, yang membawa kepada keputusan cemerlang tahun ke tahun.

Berikut adalah pengenalan ringkas kepada sistem A-Level UK, program A-Level kami sendiri dan cara terbaik untuk memilih mata pelajaran A-Level anda. Maklumat mengenai kursus A-Level yang kami tawarkan di Kolej boleh didapati di halaman Jabatan kami.

Untuk melihat dengan teliti semua pilihan mata pelajaran yang tersedia kepada pelajar, sila muat turun salinan Buku Panduan Akademik kami.

UK A-LEVELS - AS DAN A2

Salah satu kelebihan hebat sistem pendidikan Inggeris adalah A-Levels (juga dikenali sebagai GCE Advanced Levels). A-Level memberikan para pelajar peluang untuk mengkhususkan diri dalam subjek pilihan mereka sebelum universiti.

Universiti-universiti British kerap memilih kelayakan A-Level, kerana kurikulum A-Level meneroka subjek yang dipilih dengan mendalam. Ini menyediakan piawai yang ideal untuk memulakan kursus ijazah Inggeris. Banyak kelayakan yang setara tidak memberikan wawasan yang setanding dan sering dinilai sebagai sekunder.

Di Wales, A-Level dipisahkan kepada dua bahagian - AS-Tahap dan Tahap A2. AS-Level adalah kelayakan subsidiari, yang bertujuan menawarkan pengenalan yang lebih tinggi kepada subjek yang anda pilih. A2-Level menyediakan kajian mendalam tentang topik, membina kemajuan yang dibuat di AS-Level. Kedua-dua peringkat boleh bertindak sebagai kelayakan yang bersesuaian, tetapi A2-Level hanya akan dimasukkan setelah kelayakan AS-Level dalam subjek yang dipilih telah dicapai.

A-LEVELS di Cardiff Sixth Form College

Pelajar harus dapat memilih dari pelbagai peringkat A-level. Terlalu sering, sekolah dan kolej menghendaki para pelajar untuk memilih daripada pemilihan subjek yang terhad untuk memenuhi keperluan pemasaan. Kami percaya ini bukan untuk kepentingan terbaik pelajar kami. Cardiff Sixth Form College bertujuan untuk memberi para pelajarnya kebebasan memilih mana-mana kombinasi subjek yang mereka inginkan dan membina jadual waktu mengenai keperluan individu mereka. Sekiranya anda tidak pasti tentang mana A-Level akan sesuai dengan anda, Cardiff Sixth Form College menawarkan nasihat pakar dari pakar kerjaya. Untuk maklumat lanjut, sila lihat bahagian di bawah, 'Membuat Keputusan Yang Benar'.

Cardiff Sixth Form College menyediakan setiap pelajar dengan banyak masa dengan guru yang mungkin. Pelajar menerima antara 24 hingga 30 jam seminggu waktu kelas yang dijadualkan. Di samping itu, kami menyediakan tutorial dan sesi pembelajaran untuk memenuhi keperluan setiap pelajar. Nisbah guru-pelajar kami mencapai 1: 7 - jauh melebihi purata kebangsaan. Setiap pelajar mendapat manfaat daripada perhatian individu dan bimbingan yang mereka terima.

Program A-Level kami juga dilengkapi dengan dasar ekstra kurikulum terperinci kami. Untuk butiran lanjut, sila lihat halaman Pengayaan kami.

MEMBUAT KEPERLUAN KANAN

Memilih apa yang perlu belajar di A-Level sukar. Ia mengambil masa dan berfikir, dan anda mungkin mempunyai idea-idea yang bercanggah. Seperti semua keputusan, anda perlu mencapai keseimbangan. Adalah penting untuk anda memahami butir-butir lengkap mengenai subjek yang anda pilih dan implikasi untuk pilihan kerjaya masa depan anda. Garis panduan berikut harus membantu:

  • Pertama dan terpenting; pertimbangkan mata pelajaran mana yang menarik minat anda. A-Level mengambil masa dan dedikasi - dan masa dan dedikasi mengambil minat. Malah masalah yang paling sukar dapat membuktikan kebaikan apabila anda mempunyai semangat untuk apa yang anda sedang belajar - jadi fikirkan tentang apa yang anda nikmati!
  • Kedua, pilih kekuatan anda. Adakah anda baik dalam menulis esei? Adakah anda suka menyelesaikan masalah? Adakah anda mempunyai hubungan dengan nombor? Percaya keupayaan anda dan elakkan perkara-perkara yang anda perjuangkan.
  • Ketiga, berfikir tentang masa depan. Di manakah anda mahu berada dalam masa 10 atau 20 tahun? Sesetengah disiplin mengharapkan subjek tertentu. Perubatan, sebagai contoh, memerlukan sekurang-kurangnya dua subjek sains, termasuk Kimia. Oleh itu, jika anda ingin menjadi seorang doktor, anda harus mempertimbangkan memilih sains di A-Level. Jika anda tidak pasti subjek yang diperlukan untuk kerjaya pilihan anda, sila bebas meminta nasihat daripada Jabatan Kerjaya atau Pasukan Kemasukan pakar kami.
Tarikh Akhir Kemaskini Jul 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

Cardiff Sixth Form College was founded in 2004. As a small, private tutorial college, we were dedicated to pioneering a new approach. Combining small class sizes, excellent teaching and individual att ... Baca lebih lanjut

Cardiff Sixth Form College was founded in 2004. As a small, private tutorial college, we were dedicated to pioneering a new approach. Combining small class sizes, excellent teaching and individual attention for each student; we believed in nurturing potential - and the results were first class. Baca Ringkas