ALA Course African Union Course

African Leadership Academy

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

ALA Course African Union Course

African Leadership Academy

Tentang kita

Model African Leadership Academy Model Kesatuan Afrika (ALAMAU) adalah simulasi Kesatuan Afrika, menyediakan platform untuk pemimpin muda berumur 14 hingga 19 tahun untuk meneroka kerja dalaman Kesatuan Afrika, dan mengamalkan diplomasi antarabangsa dengan mengambil peranan pemimpin Afrika. Persidangan ini memberi delegasi peluang untuk mengkaji isu-isu Afrika yang kompleks, memahami kepentingan dan kedudukan negara-negara Afrika, dan belajar untuk berjaya berunding tanpa menjejaskan kepentingan negara. ALAMAU bertujuan untuk memberi kuasa kepada pemimpin muda untuk memodelkan kerjasama antarabangsa sambil meraikan kepelbagaian dan mempromosikan perpaduan pan-Afrika.

ALAMAU 2015 akan diadakan dari 18 hingga 22 Mac 2015 sebagai pemimpin muda cuba menyelesaikan, dalam lima hari sumbang saran dan perundingan sengit, beberapa isu yang paling lama dan paling rumit di benua itu.

Pengalaman persidangan akan, bagaimanapun, tidak terhad kepada sesi jawatankuasa; melalui pembentangan-pembentangan utama oleh pegawai-pegawai Kesatuan Afrika dan pakar-pakar dasar luar, meja bulat diplomatik yang memaparkan duta dari beberapa negara, lawatan pendidikan ke tapak bersejarah dan sambutan kepelbagaian budaya melalui Malam Kebudayaan, perwakilan akan mengalami persidangan yang sangat intelek, pendidikan dan menarik.

Terdapat juga persidangan selari untuk pendidik antarabangsa yang mengiringi para pelajar untuk persidangan itu, kerana mereka akan terdedah kepada persembahan oleh beberapa pemimpin pemikiran di Afrika, dan terlibat dalam pembelajaran sebaya yang ditujukan untuk membangunkan generasi pemimpin diplomatik Afrika yang akan datang.

Membangun satu persidangan yang berjaya pada bulan April 2014 mengenai tema 'Cabaran Berkongsi, Penyelesaian Bersama', perwakilan kepada ALAMAU 2015 akan memberi tumpuan kepada 'Beralih dari Berpotensi ke Tindakan'. Afrika telah lama dikenal pasti sebagai peluang tambang emas, namun percakapan sering berpegang terlalu kuat pada potensi benua tanpa pelan tindakan yang dapat dilaksanakan atau langkah-langkah pasti yang diambil untuk memastikan pembangunan benua. Dengan penduduk muda benua, sumber semulajadi dan sumber manusia yang banyak, dan pertumbuhan pesat ekonomi tempatan kita, Afrika sememangnya bersedia untuk berlepas. Persidangan ini memberikan peluang yang unik kepada pemimpin muda untuk membangunkan strategi untuk membolehkan kita memanfaatkan sumber yang luas untuk mencapai pertumbuhan Pan-Afrika yang berpusatkan manusia yang holistik.

KEGIATAN DI ALAMAU 2015

Sesi Jawatankuasa

Di ALAMAU 2015, tujuh organ dan badan-badan subsidiari Kesatuan Afrika akan disimulasikan. Setiap sesi jawatankuasa akan berlangsung selama tiga jam dan terutama akan melibatkan ucapan dan rundingan kaukus, akhirnya memuncak dalam resolusi yang dirancang untuk menyelesaikan masalah yang mana jawatankuasa itu diadakan. Sebelum persidangan itu, para perwakilan akan meneliti secara meluas di negara dan topik mereka yang ditugaskan, memastikan mereka membuat saranan yang bermaklumat yang akan menggalakkan pembangunan di seluruh benua.

Penerimaan Diplomatik

Delegasi kepada ALAMAU 2015 akan diambil dari beberapa negara di dalam dan di luar Afrika; Oleh itu, sebagai sebahagian daripada pengalaman diplomatik mereka di ALAMAU, mereka akan diberi peluang untuk berinteraksi dengan dan belajar dari beberapa duta Afrika dalam resepsi koktel. Duta-duta kemudian akan terlibat dalam perbincangan meja bulat untuk realiti diplomasi antarabangsa.

Siri Speaker Penasihat Fakulti

Setiap delegasi ke ALAMAU 2015 akan diiringi oleh seorang ahli fakulti, yang mungkin menjadi guru dalam kemanusiaan atau orang yang mempunyai kepentingan yang besar dalam urusan antarabangsa.

Lawatan Pendidikan

Afrika Selatan adalah rumah kepada beberapa tapak bersejarah dan pendidikan termasuk Muzium Apartheid dan Cradle of Humankind. Sebagai sebahagian daripada pengalaman persidangan, para perwakilan dan penasihat akan berpeluang mengunjungi beberapa tempat bersejarah ini, memberikan mereka rehat yang baik dari sesi jawatankuasa yang sengit, sambil memberi peluang untuk memperkuat persahabatan.

Malam Kebudayaan

Memandangkan kepelbagaian kebangsaan dan kebudayaan yang akan diwakili di ALAMAU, diwakilkan akan terlibat dalam perayaan semua budaya yang diwakili di Malam Budaya bertema Afrika kami. Para peserta akan menyaksikan gabungan muzik, makanan, fesyen, tarian, drama dan puisi yang menyerlahkan keunikan budaya yang berbeza dari semua wilayah di Afrika.

This school offers programs in:
  • English


Tarikh Akhir Kemaskini June 13, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Feb. 2019
Mac. 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Price
Harga
750 USD
Kumpulan sekolah 5 pelajar 1 guru.
Locations
Afrika Selatan - Johannesburg, Gauteng
Tarikh mula : Feb. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Afrika Selatan - Roodepoort, Gauteng
Tarikh mula : Mac. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Applications for the 2015 session are closed. Applications for the 2016 session will open on 1 April 2015.
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Feb. 2019
Afrika Selatan - Johannesburg, Gauteng
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Mac. 2019
Afrika Selatan - Roodepoort, Gauteng
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Applications for the 2015 session are closed. Applications for the 2016 session will open on 1 April 2015.
Tarikh akhir Permintaan Maklumat