Read the Official Description

Operasi dan pengurusan sistem rawatan air dan air buangan untuk melindungi penyakit-penyakit air, dan memastikan persekitaran yang sihat dalam cara yang cekap dan lestari adalah yang paling penting dalam industri sektor awam dan swasta. Penyediaan air minum dan rawatan yang efektif bagi aliran air sisa perbandaran dan perindustrian berkembang bidang dalam sektor alam sekitar. Kerajaan Ontario telah meluluskan keperluan latihan undang-undang yang ketat untuk pengendali rawatan air dan air buangan, sebagai tindak balas terhadap cadangan yang dibuat dalam laporan Suruhanjaya Walkerton Inquiry. Di bawah Akta Air Minum Selamat, pengendali memerlukan latihan dan persijilan untuk menjalankan sistem ini dengan selamat. Program Sijil Siswazah satu tahun dalam Operasi dan Pengurusan Sistem Air Lanjutan akan memberi anda:

 • Peluang untuk melakukan manipulasi peralatan dan pengumpulan data yang nyata, tangan ke atas, belajar tentang operasi sistem air di makmal dan kemudahan kerja basah.
 • Kepakaran Fakulti untuk membimbing anda dalam memahami peraturan kerajaan mengenai rawatan air dan air sisa dalam industri yang sangat terkawal dan berubah ini.
 • Pengetahuan yang diperlukan untuk lulus Peperiksaan Perlesenan dan Persijilan Kementerian Alam Sekitar untuk Pengendali Air dan Air Sisa.
 • Kemahiran pengurusan projek, penting untuk kejayaan anda dalam bidang ini.
 • Pemikiran kritikal dan kemahiran menyelesaikan masalah diperlukan untuk bertindak balas terhadap keadaan kecemasan atau tidak rutin sebagai pengendali atau penyelia dalam bidang yang mencabar ini.
 • Latihan pengetahuan dan kesedaran Kesihatan dan Keselamatan untuk membantu graduan dalam kerjaya kerja yang selamat dan kemajuan dalam peranan pengurusan.
 • Pengetahuan dan kepakaran praktikal untuk membantu dan memimpin organisasi dan agensi kerajaan dalam penyediaan air minuman dan rawatan air sisa.

Pengalaman Co-op

Anda akan bekerja selama 16 minggu dalam kemudahan atau penetapan industri, menerapkan pembelajaran anda di bawah bimbingan seorang mentor, semasa pengalaman berbayar ini. Sila ambil perhatian: pelajar membayar tuisyen dan yuran selama dua semester pengajian, termasuk yuran bersama sebanyak kira-kira $ 521.00 (untuk menampung yuran pentadbiran yang berkaitan dengan co-op). Pelajar yang memulakan program pada bulan September mengambil bahagian dalam kerjasama mereka pada akhir April hingga pertengahan Ogos. Pelajar yang memulakan program pada bulan Januari mengambil bahagian dalam koperasi mereka dari kira-kira akhir April sehingga tempoh pertengahan Ogos.

Peluang kerjaya

Program ini telah direka untuk berfikir ke hadapan, menggabungkan trend industri, keperluan pekerjaan dan keperluan undang-undang, untuk menyediakan graduan untuk kerja ini. Peluang pekerjaan termasuk kerja di majlis perbandaran dengan sistem rawatan air dan air sisa, dalam industri penggunaan air, dalam pemeriksaan atau agensi pemantauan alam sekitar. Pekerjaan dalam sektor ini dijangka meningkat disebabkan oleh persaraan yang akan datang, faktor persekitaran dan perubahan undang-undang.

Sebagai seorang siswazah, anda akan dianggap sebagai Operator dalam Latihan dan boleh menggunakan program ini sebagai Pathway kepada Pengendali Tahap 1. Koperasi 16 minggu boleh mengira ke arah 12 bulan pengalaman yang diperlukan untuk lesen Tahap 1. Dengan pengalaman berturut-turut, anda boleh maju ke klasifikasi lesen yang lebih tinggi dan seterusnya ke dalam pengurusan perbandaran atau peranan pemeriksaan kerajaan. Peluang pekerjaan juga terdapat dalam sektor perindustrian seperti pemprosesan perlombongan dan mineral, besi dan keluli, petroleum, penjanaan kuasa, kosmetik, farmaseutikal, dan pertanian.

Ontario Utara menawarkan peluang pekerjaan yang semakin meningkat, terutama bagi mereka yang berpengalaman dalam rawatan air kumbahan di iklim sejuk. Kerja antarabangsa dalam air sisa dan rawatan air, terutamanya di negara-negara di mana infrastruktur air dan air sisa sedang dibangunkan, adalah pilihan kerjaya yang lain. Trend untuk Nota

Pengurusan infrastruktur bandar di Ontario akan menghadapi cabaran akibat peningkatan penduduk bandar, kualiti air dan kuantiti, perubahan dalam bekalan tenaga dan perubahan iklim yang mungkin membawa kepada peristiwa cuaca yang melampau. Penuaan, kemerosotan infrastruktur, teknologi baru dan reka bentuk infrastruktur baru adalah faktor lain yang pengurus air dan air kumbahan dan pengendali perlu dapat menjangka dan bertindak balas dengan sewajarnya. Pusat Rawatan Air Sisa Alternatif

Pusat Rawatan Air Sakit Alternatif (CAWT), yang terletak di kampus, diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk penyelidikannya, yang mengkhususkan diri dalam rawatan air kumbahan yang inovatif dan muncul dengan kos rendah, kecekapan tinggi, teknologi bunyi alam sekitar. CAWT menerima pembiayaan $ 10.1 juta untuk penyelidikan terpakai pada tahun 2013. Pusat ini menyediakan peluang belajar pelajar melalui lawatan, ceramah, penyertaan dalam eksperimen makmal penyelidikan terpakai, projek perintis, kerja lapangan dan pekerjaan dan juruteknik pelajar.

Format Program

Terdapat dua, semester 13 minggu, diikuti dengan penempatan pendidikan koperasi 16 minggu. Program ini menyimpulkan dengan beberapa siri persembahan dan penilaian bersama di Sidang Kemuncak Field Graduate.

Kerja-kerja makmal dan lapangan dimasukkan ke dalam program ini seperti lawatan lapangan ke pelbagai rawatan air dan operasi rawatan air sisa. Biasanya, kerja kursus dan makmal dijalankan di tapak selama empat hari seminggu manakala satu hari seminggu dikhaskan untuk kerja lapangan, lawatan tapak, dan kerja projek yang diterapkan dalam pasukan.

Untuk memberi respons kepada perubahan industri dan teknologi, program ini direka bentuk dalam 10 siri kursus (modul). Format modular ini memberi peluang kepada mereka yang bekerja di lapangan untuk mengambil beberapa modul yang menarik untuk pembangunan profesional. Sebagai contoh, pengendali mungkin berminat untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran mereka dalam bidang seperti pengurusan projek dan operasi perindustrian.

Hasil Program:

Apabila berjaya menyelesaikan program ini, graduan akan dapat:

 • Menggunakan pelbagai instrumen dan protokol piawaian bagi pengumpulan dan analisis sampel dan data yang diperlukan dalam operasi kemudahan air dan air kumbahan;
 • Bekerjasama dengan individu dan kelompok dalam menguji dan mengatasi masalah peralatan di berbagai kemudahan pengolahan dan pengedaran air dan kemudahan pengumpulan dan pengolahan air limbah;
 • Menilai reka bentuk dan operasi sistem berdasarkan undang-undang, peraturan dan piawaian semasa yang mempengaruhi loji rawatan air dan air sisa, skop dan kuasa permit kemudahan dan tanggungjawab pemilik / pengendali;
 • Membangun strategi pengurusan risiko termasuk tindak balas kecemasan dan kesediaan bencana untuk sistem air dan air kumbahan;
 • Menguji dan memantau parameter mikrobiologi dalam aplikasi air dan air sisa dan mencadangkan strategi pemulihan untuk mengurangkan / menghapuskan bahan cemar;
 • Menilai teknologi semasa, inovatif dan baru muncul di kawasan seperti pemuliharaan air, bekalan alternatif (contohnya air hujan) dan sifar pelepasan untuk penyediaan rawatan air minum dan air sisa dan aplikasi yang mungkin dalam industri;
 • Menilai keberkesanan infrastruktur semasa dalam operasi air, memandangkan pelan penyelenggaraan, menangani keperluan masa depan, penambahbaikan penggunaan tenaga, pertumbuhan penduduk dan pembiayaan perkhidmatan air.
 • Mengurus projek dalam penyelenggaraan, pembaharuan, dan penggantian infrastruktur utiliti menggunakan perancangan projek dan alat pengurusan projek.

Syarat Kemasukan

 • Ijazah Sarjana atau diploma Kolej Ontario dalam bidang sains atau bidang berkaitan yang berkaitan dengan teknologi.
 • Pemohon yang mempunyai pengalaman profesional yang relevan yang tidak memenuhi syarat kemasukan boleh dipertimbangkan secara individu.
Program taught in:
English

See 16 more programs offered by Fleming College »

Last updated June 13, 2018
This course is Campus based
Start Date
Sept. 2019
Jan. 2020
Duration
Sepenuh masa
Price
3,647 CAD
setiap semester
By locations
By date
Start Date
Sept. 2019
Application deadline
Start Date
Sept. 2019
Application deadline
Start Date
Jan. 2020
Application deadline
Start Date
Sept. 2019
Application deadline
Start Date
Sept. 2019
Application deadline

Sept. 2019

Location
Application deadline
End Date
Location
Application deadline
End Date
Location
Application deadline
End Date
Location
Application deadline
End Date

Jan. 2020

Location
Application deadline
End Date