Akuakultur melibatkan pelbagai aktiviti, yang berkaitan terutamanya untuk pertanian ikan laut dan ikan air tawar dan makanan laut. Industri salmon menyumbang sebahagian besar operasi akuakultur di Kanada.

Sorotan Program

Program termampat satu tahun ini adalah satu-satunya program akuakultur yang ditawarkan sebagai Sijil Pasca Siswazah di Ontario. Operasi akuakultur makanan merangkumi pelbagai spesies dan teknik kebudayaan. Di samping pengeluaran makanan, aktiviti akuakultur termasuk pengeluaran ikan untuk pemuliharaan, dan pengeluaran untuk spesies hiasan. Permintaan global untuk produk akuakultur semakin meningkat, serta permintaan untuk pengawasan, kemapanan dan keselamatan dan keselamatan makanan. Program unik ini menggabungkan:

  • Pengalaman operasi tangan yang signifikan
  • Banyak lawatan lapangan untuk mengalami aspek industri akuakultur seperti penanaman ikan trout dan stok pemuliharaan
  • Latihan perniagaan supaya graduan dapat menggalakkan industri dan memahami pelbagai cabaran yang dihadapi perusahaan akuakultur

Semasa semester pertama, pelajar akan menangani asas akuakultur. Kebanyakan program akan diadakan di kemudahan penetasan kampus, termasuk penetasan salmon Atlantik dan penetasan muskellunge. Tumpuan pada semester kedua ialah amalan operasi dan perniagaan, dan perancangan magang.

Pelatih

Semester terakhir adalah latihan selama 8 minggu, di luar tapak, membolehkan para pelajar untuk mengkhususkan diri dalam bidang minat mereka.

Peluang kerjaya

Industri ini berkembang di semua sektor, termasuk pengeluaran makanan, pemuliharaan, aquaponics dan pasar kolam / taman. Kerja ini secara fizikal menuntut dan mungkin melibatkan pendedahan kepada keadaan cuaca yang tidak menguntungkan. Graduan harus bersedia untuk berpindah tempat kerja, dan melaksanakan tahap kemasukan atau kerja kontrak pada mulanya. Dengan tenaga kerja yang semakin tua, mereka yang mempunyai kepimpinan dan kemahiran berkomunikasi yang kuat, ditambah dengan bakat untuk penyelesaian masalah mekanikal, adalah calon utama untuk promosi ke dalam tangan utama atau peranan penyeliaan.

  • Akuakultur adalah aktiviti pengeluaran makanan yang paling cepat berkembang di dunia (Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB)
  • Kanada adalah negara penghasil salmon terbesar ke-4)
  • Akuakultur Kanada menyumbang 14% daripada jumlah pengeluaran makanan laut dan 35% daripada nilainya

Syarat Kemasukan

  • Ijazah Sarjana atau Diploma Kolej Ontario dalam bidang yang berkaitan dengan alam sekitar, seperti ikan dan hidupan liar, pemuliharaan, kajian alam sekitar, biologi, ekologi, perhutanan atau geografi)
  • Pemohon yang mempunyai pengalaman yang relevan yang tidak memenuhi syarat kemasukan boleh dipertimbangkan secara individu oleh penyelaras program)
Program diajar dalam:
  • English

Lihat 16 lagi program yang ditawarkan oleh Fleming College »

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
Sepenuh masa
Price
4,233 CAD
setiap semester
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date