Alat Pengurusan Bandar Untuk Perubahan Iklim

IHS, Institute For Housing and Urban Development Studies of Erasmus University Rotterdam

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Alat Pengurusan Bandar Untuk Perubahan Iklim

IHS, Institute For Housing and Urban Development Studies of Erasmus University Rotterdam

alat pengurusan bandar untuk perubahan iklim

IHS dengan bangganya mengumumkan bahawa kursus ini dibangunkan bersama dengan UN-HABITAT.

Bandar semakin dijangka mengambil langkah konkrit untuk mengurangkan perubahan iklim dan menyesuaikan diri bandar untuk paras air semakin meningkat, kemarau dan bencana alam yang lain yang berkaitan dengan pemanasan bumi. Apakah aktiviti-aktiviti konkrit bandar perlu melakukan dan apa yang bekerja? Kursus ini menawarkan alat pengurusan bagi pembuat dasar bandar, perancang dan alam sekitar.

Objektif

Pada akhir kursus ini, peserta akan dapat menyediakan rancangan perubahan iklim tempatan, yang menangani cabaran global lagi memberi tumpuan kepada tindakan tempatan konkrit. Kursus ini akan menawarkan amalan khusus untuk menguruskan reka bentuk bandar dan infrastruktur alam sekitar, tenaga tertentu, pengangkutan, perumahan dan air.

Kandungan

Modul 1: Pengenalan kepada Perubahan Iklim dan kelemahan.
Bandar adalah dianggap kawasan paling terdedah kepada kejadian kenaikan paras laut, ribut, banjir dan kemarau. Pemetaan yang paling di kawasan berisiko sebuah bandar dengan iklim kesan-ejen berkenaan adalah langkah asas dalam memahami bagaimana untuk mengurangkan kelemahan sesebuah bandar raya. Para peserta akan berkenalan dengan pelbagai alat penilaian kelemahan dan akan memperolehi pengetahuan dan kemahiran mengenai cara untuk melakukan penilaian kelemahan dan pemetaan kelemahan di bandar berdasarkan kajian kes. Di samping itu, peserta akan mendapat pengenalan kepada alat sokongan keputusan untuk perubahan iklim.

Modul 2: Perubahan iklim adaptasi: Tanah, air dan pengurusan bencana.
Bandaraya harus menyesuaikan diri dengan kedua-dua trend jangka panjang yang berkaitan dengan perubahan iklim (seperti kenaikan paras air laut) dan melampau seperti banjir. Selepas abad penambakan tanah, Belanda mengubah tanah ke dalam tasik, membina rumah terapung dan jalan raya, dan eksperimen dengan taman-taman atas bumbung. Berdasarkan teori dan amalan terbaik, peserta akan memperolehi pengetahuan tentang strategi adaptasi yang berbeza daripada kes-kes konkrit. Jenis pendekatan, seperti penyesuaian berasaskan komuniti dan ekosistem berasaskan akan ditangani dalam modul ini.

Modul 3: Perubahan iklim tebatan: Tenaga, pengangkutan dan pasaran karbon.
Bandar boleh memainkan peranan penting dalam menangani perubahan iklim. Mereka boleh mengurangkan penggunaan tenaga, menggalakkan sumber tenaga yang boleh diperbaharui atau mereka boleh berdagang kredit karbon di bawah Mekanisme fleksibel Protokol Kyoto. Yang terakhir ini menjadi satu perniagaan yang menguntungkan untuk 'hijau' dan bandar-bandar 'bersih'. GHG inventori pengeluaran dan pengurangan penilaian berpotensi menjadi alat penting untuk perancangan mitigasi iklim bandar ini. Para peserta akan berpeluang untuk melakukan inventori GHG di peringkat bandar dan keutamaan tindakan mitigasi iklim yang berkaitan.

Modul 4: rancangan tempatan tindakan perubahan iklim
Perubahan Iklim (CC) Pelan Tindakan Tempatan menterjemahkan - selalunya tidak jelas - strategi untuk adaptasi dan mitigasi kepada tindakan konkrit. Pelan tindakan CC tempatan berdasarkan penilaian kelemahan, mitigasi dan adaptasi penilaian dan mempertimbangkan (kewangan) kekangan bandar tertentu. Peserta akan menganalisis dan menilai laporan penilaian terperinci pelbagai kajian kes dan akan membangunkan perubahan iklim pelan tindakan tempatan bagi bandar tertentu.

Kemasukan


Untuk kursus diploma ini, anda perlu mempunyai:

• Ijazah Sarjana Muda atau setaraf

• Kerja Sekurang-kurangnya 2 tahun atau pengalaman akademik

• Bukti arahan lisan dan bertulis yang mencukupi bahasa Inggeris. Jika Bahasa Inggeris bukan bahasa ibunda, ujian bahasa Inggeris diperlukan

This school offers programs in:
  • English
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Jun 2018
Duration
Tempoh
Sambilan
Price
Harga
2,750 EUR
Locations
Belanda - Rotterdam
Tarikh mula: Jun 2018
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Jun 2018
Belanda - Rotterdam
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat