Alat Pengurusan Bandar Untuk Perubahan Iklim

IHS, Institute For Housing and Urban Development Studies of Erasmus University Rotterdam

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Alat Pengurusan Bandar Untuk Perubahan Iklim

IHS, Institute For Housing and Urban Development Studies of Erasmus University Rotterdam

Alat Pengurusan Bandar untuk Perubahan Iklim

IHS berbangga untuk mengumumkan bahawa kursus ini dibangunkan bersama dengan UN-HABITAT.

Bandar-bandar semakin dijangka melakukan tindakan konkrit untuk mengurangkan perubahan iklim dan menyesuaikan bandar dengan peningkatan paras air, kemarau dan bencana alam lain yang berkaitan dengan pemanasan bumi. Apakah aktiviti konkrit yang perlu dilakukan oleh bandar dan apa yang berfungsi? Kursus ini menawarkan alat pengurusan bagi pembuat dasar bandar, perancang dan alam sekitar.

Objektif

Menjelang akhir kursus, peserta akan dapat menyediakan pelan perubahan iklim tempatan, yang menangani cabaran global namun menumpukan kepada tindakan tempatan yang konkrit. Kursus ini akan menawarkan amalan khusus untuk menguruskan reka bentuk bandar dan infrastruktur alam sekitar, khususnya tenaga, pengangkutan, perumahan dan air.

Kandungan

Modul 1: Pengenalan kepada Perubahan Iklim dan Kerentanan.
Bandar-bandar dianggap kawasan paling terdedah kepada kenaikan paras laut, lonjakan ribut, banjir dan kemarau. Pemetaan kawasan yang paling berisiko di bandar dengan agen-agen yang berkaitan dengan iklim adalah langkah asas dalam memahami bagaimana untuk mengurangkan kelemahan bandar. Peserta akan mengenali pelbagai alat penilaian kerentanan dan akan memperoleh pengetahuan dan kemahiran tentang cara melaksanakan penilaian kerentanan dan pemetaan kelemahan di bandar berdasarkan kajian kes. Di samping itu, peserta akan mendapat pengenalan kepada alat sokongan keputusan untuk perubahan iklim.

Modul 2: Penyesuaian perubahan iklim: Pengurusan tanah, air dan bencana.
Bandar-bandar perlu menyesuaikan diri dengan trend jangka panjang yang berkaitan dengan perubahan iklim (contohnya kenaikan paras laut) dan peristiwa yang melampau seperti banjir. Selepas berabad-abad penambakan tanah, Belanda mengubah tanah menjadi tasik, membina rumah dan jalan terapung, dan eksperimen dengan taman-taman di atas bumbung. Berdasarkan teori dan amalan terbaik, para peserta akan memperoleh pengetahuan mengenai strategi penyesuaian yang berbeza dari kes konkrit. Jenis-jenis pendekatan yang berbeza, seperti adaptasi berasaskan komuniti dan ekosistem akan ditangani dalam modul ini.

Modul 3: Pengurangan perubahan iklim: Tenaga, pengangkutan dan pasaran karbon.
Bandar-bandar boleh memainkan peranan penting dalam mengurangkan perubahan iklim. Mereka boleh mengurangkan penggunaan tenaga, menggalakkan sumber tenaga boleh diperbaharui atau mereka boleh berdagang kredit karbon di bawah Mekanisme Fleksibel protokol Kyoto. Yang terakhir ini menjadi perniagaan yang menguntungkan bagi bandar-bandar 'hijau' dan 'bersih'. Inventori pelepasan GHG dan penilaian berpotensi pengurangan menjadi alat penting untuk perancangan mitigasi iklim bandar. Para peserta akan mempunyai peluang untuk melakukan inventori GHG di peringkat bandar dan mengutamakan tindakan mitigasi iklim yang relevan.

Modul 4: Rancangan tindakan perubahan iklim tempatan
Pelan Tindakan Perubahan Iklim Tempatan (CC) diterjemahkan - sering samar - strategi untuk adaptasi dan pengurangan kepada tindakan konkrit. Pelan tindakan CC tempatan adalah berdasarkan penilaian kerentanan, penilaian mitigasi dan penyesuaian dan mempertimbangkan kekangan (kewangan) bandar tertentu. Peserta akan menganalisis dan menilai laporan penilaian terperinci mengenai pelbagai kajian kes dan akan membangunkan pelan tindakan perubahan iklim setempat bagi bandar tertentu.

Kemasukan


Untuk kursus diploma ini, anda sepatutnya mempunyai:

• Ijazah Sarjana Muda atau bersamaan

• Sekurang-kurangnya 2 tahun bekerja atau pengalaman akademik

• Bukti perintah lisan dan tulisan bahasa Inggeris yang mencukupi. Sekiranya bahasa Inggeris bukan bahasa ibu, satu ujian Bahasa Inggeris diperlukan

Tarikh: 17 Jun - 05 Julai 2019

This school offers programs in:
  • English


Tarikh Akhir Kemaskini July 10, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Jun 2019
Duration
Tempoh
1 - 3 
Sambilan
Price
Harga
2,750 EUR
Locations
Belanda - Rotterdam, South Holland
Tarikh mula : Jun 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Jun 2019
Belanda - Rotterdam, South Holland
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat