Antarabangsa tahun jurang pembangunan

FSD - Foundation for Sustainable Development

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Antarabangsa tahun jurang pembangunan

FSD - Foundation for Sustainable Development

program FSD Gap Year adalah sengit, program mendalam untuk pelajar pra-kolej (17+) mencari untuk mendapatkan latihan pembangunan antarabangsa dan pengalaman. Ia merupakan satu cara yang menarik untuk meneroka dan belajar sebelum memulakan kolej.

program Gap Year kami telah direka khusus untuk lulusan sekolah tinggi dan membolehkan anda untuk mendapatkan hands-on pengalaman sebelum bermula pengajian di peringkat universiti. Program Gap Year mempunyai penekanan yang kuat terhadap pemilikan masyarakat dan mengikuti prinsip-prinsip Pembangunan Masyarakat Asset-Based. Peserta menerima latihan yang luas dalam prinsip-prinsip pembangunan mampan dan memperolehi kemahiran profesional dalam perancangan projek dan belanjawan, penilaian program, penilaian masyarakat, dan menulis cadangan. Peserta memohon kemahiran baru dan sedia ada mereka kerana mereka bekerjasama dengan rakan-rakan tempatan mereka mengenal pasti, merancang, dan melaksanakan satu projek untuk memberi manfaat kepada masyarakat.

TINJAUAN

Semua FSD Gap Tahun mula bulan sebelum ketibaan anda. Pasukan tapak FSD bekerja dengan organisasi rakan kongsi kami dalam masyarakat untuk membantu mereka mengenal pasti keutamaan dan membangunkan penerangan sukarela. peserta yang berminat boleh memohon kepada gambaran-gambaran tertentu selepas belajar mengenai organisasi pembangunan masyarakat. Sebaik sahaja kami menerima permohonan, kita mula bekerja dengan pasukan antarabangsa untuk memastikan anda cocok untuk program - yang termasuk temu bual dengan pasukan laman antarabangsa kami dan menghubungkan anda kepada bahan-bahan yang akan membantu anda membuat persediaan untuk perjalanan dan latihan di luar negeri.

Apabila peserta tiba di lapangan, FSD pasukan laman web tempatan akan membawa orientasi dalam negara, menyediakan setiap sukarelawan dengan bimbingan yang tidak ternilai dan wawasan yang akan membantu mereka sepanjang program mereka. Orientasi adalah campuran topik teori seperti model FSD ini berasaskan aset komuniti pembangunan, penyelidikan berasaskan komuniti, dan butiran sehari-hari seperti bagaimana untuk mengemudi tempatan sistem transit, keselamatan, dan keselamatan. Melalui proses orientasi, sukarelawan diperkenalkan kepada orang-orang yang akan menjadi rangkaian sokongan mereka semasa mereka berada di desa: kakitangan FSD, organisasi penyelia mereka, organisasi tuan rumah, keluarga angkat, dan sukarelawan FSD lain yang disediakan di kawasan itu.

Selepas orientasi, anda akan membangunkan satu projek yang menyokong kerja-kerja organisasi tuan rumah anda bermula dengan program kerja dibangunkan secara bersama dengan rakan-rakan anda. Beberapa peserta mewujudkan projek-projek baru, dan lain-lain menyumbang kepada kerja yang berterusan, tetapi tumpuan keseluruhan sentiasa kekal pada penglibatan masyarakat, kelestarian, dan keberkesanan.

program FSD Gap Year adalah sekurang-kurangnya sembilan minggu dan boleh bertahan selama satu tahun penuh. Lebih banyak masa peserta boleh memberi komitmen kepada projek-meletakkan asas, melakukan kerja, menilai keputusan, dan menyesuaikan sewajarnya-yang lebih berkesan ia boleh.

SIAPA YANG BOLEH MENYERTAI A TAHUN GAP?

Gap Year direka dan berstruktur untuk lulusan sekolah tinggi baru-baru ini sekurang-kurangnya 17 tahun. Penekanan kuat diletakkan di atas pembelajaran berasaskan pengalaman, bermakna peserta Gap Year belajar melalui pelaksanaan fasa utama kerja dalam program mereka. FSD pasukan tapak menjalankan latihan dan renungan sesi untuk membantu peserta semasa integrasi budaya mereka dan semasa perancangan projek dan kerja pembangunan. Kami berusaha untuk memastikan hubungan manfaat timbal-balik, bermakna bahawa kedua-dua masyarakat dan sukarelawan mendapat manfaat daripada pengalaman.

APA PESERTA GAP TAHUN BUAT?

Gap Year peserta bersama mewujudkan projek pembangunan dengan salah satu daripada lebih daripada 200 organisasi pembangunan masyarakat yang telah bekerjasama dengan FSD. Pertubuhan-pertubuhan ini mempunyai hubungan yang kukuh kepada komuniti terdedah dan tahun pengalaman bekerja dalam bidang masing-masing. Semasa masa anda di luar negara, anda mempunyai peluang untuk bekerja secara langsung dengan ahli-ahli masyarakat, menggabungkan kursus dan pengalaman mereka dengan kepakaran yang sudah ada dalam masyarakat. peserta lalu Gap Year telah bekerja untuk mereka bentuk kaedah pengairan yang mampan dengan petani luar bandar di Kenya, bekerja untuk menggalakkan kesaksamaan gender melalui bengkel dan kempen dengan gadis-gadis remaja di India, menyokong program pemakanan dan pendidikan dengan kanak-kanak yang berisiko dan belia di Argentina, dan banyak lagi . Gap Year anda akan menjadi satu pengalaman yang unik direka oleh anda dan organisasi komuniti anda.

LOKASI DAN BIDANG TUMPUAN

FSD mempunyai tapak di enam negara: Argentina, Bolivia, India, Kenya, Nicaragua, dan Uganda. Setiap lokasi adalah unik penekanan budaya, sejarah dan pembangunan mampan. Rakan-rakan kami di semua tapak yang kami komited untuk mengukuhkan komuniti tempatan mereka, dan kami menyokong mereka dalam mencapai misi mereka yang unik. Kelab-kelab dalam laman web kami pada setiap laman web secara aktif membina hubungan dengan keluarga angkat dan rakan-rakan komuniti untuk membantu program selamat, mendalam budaya, dan perkembangan berkesan.

Semua tapak program FSD bekerja dengan organisasi pembangunan masyarakat yang terlibat dalam kerja-kerja memberi kesan pendidikan, kelestarian alam sekitar, rangkuman kewangan, ekuiti jantina, tenaga hijau, kesihatan, hak asasi manusia, sumber pendapatan yang mampan, dan air & sanitasi. Semasa proses permohonan itu, anda akan dapat membaca jawatan sukarelawan tertentu dan mencari perlawanan untuk kemahiran anda dan kawasan yang dipilih.

GAP TAHUN PROGRAM DETAILS

PASUKAN LAMAN:

Setiap pasukan tapak FSD terdiri daripada Pengarah Program dan sekurangnya satu Penyelaras Program. Pengarah Program FSD adalah pakar serantau dalam bidang pembangunan komuniti, yang menjadikan mereka sumber terbaik untuk sukarelawan kerana mereka membangunkan dan melaksanakan projek-projek mereka. Setiap Pengarah Program membangunkan dan mengekalkan hubungan FSD dengan organisasi pembangunan masyarakat dan keluarga yang akan menjadi tuan rumah sukarelawan dan terlibat dalam membangun bersama-sama dengan peluang latihan pembangunan masyarakat organisasi tertentu. Penyelaras Program menyediakan sokongan tambahan kepada peserta FSD, keluarga tuan rumah, dan organisasi masyarakat. Manakala peserta dalam bidang itu, Penyelaras Program menjadi jambatan kepada budaya dan bahasa tempatan; mereka juga berfungsi sebagai talian hayat apabila kejutan budaya dapat dielakkan, dalam, dan boleh didapati untuk menasihati pelatih kerana mereka membangunkan pelan kerja mereka.

KELUARGA HOST:

Tinggal dengan keluarga angkat menghubungkan peserta program FSD ke budaya dan masyarakat setempat. Semua tuan rumah kami mempunyai keinginan untuk menerima sukarelawan antarabangsa dan membantu mereka mengintegrasikan ke dalam keluarga mereka. keadaan hidup umumnya "kelas menengah" mengikut piawaian tempatan. Walaupun ini mungkin satu perubahan drastik dari apa yang ada yang digunakan untuk, keluarga angkat sedang disemak untuk memastikan kediaman yang selamat dan sihat untuk peserta. sukarelawan yang lalu telah secara konsisten menyatakan pengalaman keluarga angkat sebagai salah satu acara kemuncak daripada masa mereka di luar negara, dan banyak terus berhubung lama selepas program berakhir.

ORGANISASI HOST:

FSD bekerja dengan lebih daripada 200 organisasi pembangunan masyarakat di seluruh laman web kami. Mereka dalam negara yang dikendalikan oleh organisasi yang mempunyai hubungan yang kuat kepada masyarakat. Kita panggil mereka organisasi tuan rumah kerana mereka akan menjadi tuan rumah pengalaman sukarelawan anda, tetapi fokus utama mereka adalah untuk berkhidmat kepada masyarakat mereka. Projek anda akan melayani misi itu. Setiap peserta mempunyai penyelia di organisasi tuan / beliau, bertanggungjawab untuk bekerja dengan pelatih untuk memastikan bahawa projek berlangsung dengan cara yang berkesan, sesuai, dan terlibat dengan organisasi dan masyarakat setempat.

LATIHAN PEMBANGUNAN LESTARI:

Melalui program Gap Year, peserta mendapat latihan berharga dalam pembangunan mampan antarabangsa. Semasa orientasi, pasukan tapak FSD berjalan peserta melalui model pembangunan masyarakat berasaskan aset kami dan membincangkan apa yang dimaksudkan dalam konteks tempatan. Kemudian, dengan organisasi tuan rumah mereka, peserta menjalankan kajian dengan isu masyarakat tertentu dan penyelesaian yang berpotensi, termasuk kedua-dua pengumpulan data kuantitatif dan kualitatif. Pelatih menjalankan kerja projek manakala tenggelam dalam masyarakat tempatan, belajar dari organisasi tuan rumah mereka dan ahli komuniti. Sepanjang perjalanan program ini, pasukan tapak menjalankan daftar masuk biasa dengan organisasi dan peserta dan membantu menyelesaikan apa-apa masalah yang timbul.

CADANGAN MENULIS:

penulisan proposal adalah komponen utama program Gap Year kami. Selain geran benih projek awal, FSD menawarkan dana geran kompetitif kecil bagi setiap sesi untuk penambahbaikan projek. Jika peserta merasa berkaitan dengan kerja mereka, mereka boleh mengemukakan cadangan pemberian kepada ibu pejabat FSD melalui pasukan laman web tempatan mereka, menjelaskan bagaimana dana tambahan itu akan digunakan untuk meningkatkan kesan yang mampan projek mereka. Bagi peserta yang berminat dalam kerjaya di dunia bukan keuntungan, pengenalan ini dengan penghapusan cadangan amat berguna.

PERBEZAAN ANTARA TAHUN GAP KAMI DAN PROGRAM LUAR NEGARA INTERN:

sama berstruktur Gap Year dan Intern program Abroad kami berbeza terutamanya dalam jumlah sokongan yang diberikan dan tahap yang diharapkan daripada inisiatif peserta. The FSD pasukan tapak adalah jauh lebih terlibat dengan peserta Gap Year, dengan lebih daftar masuk dijadualkan sepanjang program untuk memastikan mereka mempunyai / membangunkan kemahiran dan keyakinan yang diperlukan untuk masa mereka untuk dibelanjakan dengan baik. Walaupun kami menjangkakan inisiatif kukuh daripada pelatih Gap Year kami, rendaman mereka ke dalam masyarakat dan kerja projek ini adalah hanya sedikit lebih beransur-ansur.

This school offers programs in:
  • English
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Jan. 2019
Feb. 2019
Duration
Tempoh
9 - 56 
Sepenuh masa
Locations
Argentina - Buenos Aires, Buenos Aires
Tarikh mula : Feb. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Bolivia - Cochabamba, Cochabamba Department
Tarikh mula : Feb. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
India - Udaipur, Rajasthan
Tarikh mula : Julai 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Kenya - Nairobi, Nairobi County
Tarikh mula : Jan. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Nicaragua - Managua, Managua Department
Tarikh mula : Feb. 2019, Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Tarikh mula : Feb. 2019, Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Tarikh mula : Feb. 2019, Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Uganda - Kampala, Central Region
Tarikh mula : Feb. 2019, Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Jan. 2019
Kenya - Nairobi, Nairobi County
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Feb. 2019
Bolivia - Cochabamba, Cochabamba Department
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Argentina - Buenos Aires, Buenos Aires
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Feb. 2019, Sept. 2019
Uganda - Kampala, Central Region
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Nicaragua - Managua, Managua Department
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Julai 2019
India - Udaipur, Rajasthan
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat