Arabic sebagai bahasa asing

Yarmouk University

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Arabic sebagai bahasa asing

Yarmouk University

Bangsa-Bangsa Bersatu mengiktiraf Bahasa Arab sebagai salah satu bahasa yang paling meluas di dunia. Ia adalah lidah ibu untuk lebih daripada 300 juta orang Arab yang tinggal di 22 negeri, dari Maghribi dan Mauritania di Barat untuk Iraq dan Teluk Arab di Timur. Bahasa Arab juga merupakan bahasa al-Quran, bahasa liturgi untuk lebih daripada satu bilion umat Islam daripada pelbagai bahasa dan asal-usul di negara-negara di seluruh dunia.

Memandangkan kepentingan ini, dan disebabkan oleh politik dan ekonomi antarabangsa yang semakin meningkat di Timur Tengah, Pusat Bahasa di Universiti Yarmouk menawarkan pelbagai kursus dalam bahasa Arab untuk penutur bukan asli. Kursus memenuhi semua peringkat bahasa, dari pemula untuk maju, di Yarmouk University Pusat Bahasa di Irbid, Jordan.

Yarmouk University Language Center

Pusat Bahasa adalah unit akademik bebas daripada Universiti Yarmouk. Ia telah ditubuhkan pada tahun 1979 untuk menyediakan dan melaksanakan keperluan bahasa Inggeris untuk pelajar Universiti Yarmouk, Pusat Bahasa berkembang misinya pada tahun 1984 untuk menawarkan program dalam bahasa Arab sebagai bahasa asing (AFL), juga. Pusat Bahasa telah mendapat reputasi yang universal diakui dalam bidang ini, dan mempunyai sejarah yang panjang dalam kerjasama dengan institusi asing swasta dan awam.

Program Luar Negara pengajian di Yarmouk University Language Center

 • University of Virginia-Yarmouk University Summer Program Bahasa Arab: Satu musim panas program Bahasa Arab intensif untuk pelajar American pelbagai tahap bahasa dan gabungan institusi.
 • The Language Center menawarkan kursus-kursus kepada pelajar-pelajar dari Amerika Syarikat, Itali, Jepun, Korea Selatan, Turki, Malaysia, Brunei dan negara-negara lain yang menyertai Program AFL melalui Kementerian Pengajian Tinggi dan Penyelidikan Saintifik (Jordan), atau sebaliknya.
 • CET: Satu program AFL bagi tahun akademik keseluruhan yang direka untuk memenuhi keperluan bahasa pelajar Amerika. Ditubuhkan pada musim gugur tahun 2010/2011, program ini akan berterusan untuk masa akan datang.
 • Universiti Program Mississippi: Satu program AFL musim panas intensif untuk pelajar UM pelbagai peringkat yang bertujuan untuk memenuhi keperluan bahasa orang pelajar.
 • Bahasa Arab untuk Diplomat: Diplomat dari kedutaan yang berbeza menyertai program ini secara individu untuk kajian yang dituturkan Bahasa Arab dengan memberi tumpuan kepada mendengar dan perbualan.

Tahun akademik

Semua pusingan-the-tahun Program AFL menempatkan pelajar dalam program-program kursus dan pelbagai. Tahun akademik jatuh ke: - semester pertama (Kejatuhan): 10 September - 10 Januari - semester kedua (Spring): 10 Februari - 10 Jun - sesi musim panas: 12 JUN - 12 ogos

Matlamat Program

 • Mengajar / meningkatkan penguasaan pelajar dalam empat kemahiran Standard Modern Arab (MSA): membaca, mendengar, bercakap dan menulis.
 • Layak pelajar memahami pelbagai bentuk media berita.
 • Mendedahkan pelajar kepada pelbagai genre sastera Arab kontemporari melalui antologi teks agama klasik dan kontemporari yang mewakili "Arab Islam", dan bahasa pelbagai Arabic media berita.
 • Mengukuhkan perbendaharaan kata yang pelbagai yang meliputi mata pelajaran utama dan disiplin, dengan penekanan kepada pengkhususan atau kepentingan pelajar.
 • Membolehkan pelajar memahami dan meluahkan perasaan dalam bahasa Jordan tempatan di samping MSA.
 • Pelajar Place dalam bahasa Arab dan Islam konteks sejarah / budaya yang berbeza dalam kursus pengajian bahasa.
 • Beri pelajar peluang untuk melibatkan sepenuhnya dalam kehidupan Arabic / Jordan tempatan, contohnya, menghadiri perayaan dan majlis perkahwinan, melawat runtuhan bersejarah dan tempat-tempat agama, yang mengambil bahagian dalam acara-acara sosial dan budaya, dan bersosial dengan keluarga Jordan. Metodologi - Menggunakan bahasa Arab sebagai bahasa pengantar. Pelajar berinteraksi dengan tenaga pengajar mereka, tutor, dan rakan-rakan dalam bahasa Arab, dan disediakan dengan teks sahih dan bahan-bahan visual audio / yang belum diubah atau dipendekkan untuk penonton bukan asli.
 • Persembahan interaktif Bahasa Arab dalam hidup, komunikatif konteks-dengan penekanan kepada penyertaan pelajar kerap.
 • Satu kajian bahasa Arab dalam teks praktikal dan konteks semula jadi untuk mempamerkan perkaitan dan fungsi struktur tatabahasa dalam bahasa sehari-hari.
 • Penempatan pelajar di kelas biasa berkaitan dengan kawasan mereka pengkhususan atau kepentingan - sebagai contoh, kewartawanan, sains politik, sejarah, pengajian Islam (syariah), dan lain-lain

Tahap Instruction

Level (1) Bermula Arabic

Tahap ini direka untuk bermula pelajar yang tidak mempunyai pengalaman dalam bahasa. Level One meliputi sistem tulisan dan fonetik dan fonologi (sebutan, termasuk intonasi dan tekanan) Standard Modern Arab, sebelum memperkenalkan asas-asas membaca, menulis, mendengar, dan bercakap. kemahiran bahasa yang dibina secara beransur-ansur dengan pengulangan, melalui tumpuan kepada perkataan yang paling biasa dan struktur asas MSA. Tahap Permulaan membolehkan pelajar untuk membaca dan menulis ayat mudah dan meluahkan perasaan secara lisan di dalam dialog yang mudah.

KEPERLUAN: Bermula pelajar tanpa pengalaman Arab (0-19 Yarmouk University Language Center AFL Rata penempatan rehat)

TEMPOH: 14 - 16 minggu (15 jam setiap minggu: 3 jam / hari, 5 hari / minggu)

Level (II) Lower Intermediate

Tahap Lower Intermediate dirancang untuk pelajar yang telah mencapai penguasaan sebutan dan boleh membaca dan menulis ayat mudah dalam Standard Modern Arab. Tahap dua matlamat untuk membangunkan dan mengembangkan penguasaan dalam empat kemahiran bahasa: membaca, menulis, mendengar, dan bercakap, di samping memperkenalkan topik asas dalam tatabahasa Arab. Semua bidang bahasa ditekankan melalui kajian teks sahih pendek dan bahan-bahan audio-visual pada pelbagai mata pelajaran, termasuk: budaya asas Arab, topik sosial dan sejarah, kitab agama dari al-Quran dan Hadith, dan cerpen. Tahap Lower Intermediate bertujuan untuk membolehkan pelajar memahami teks bertulis dan audio pendek yang sahih, menulis karangan ringkas mengenai topik-topik asas, dan melibatkan diri dalam perbincangan interaktif dalam bidang kehidupan harian.

KEPERLUAN: (20-39 Yarmouk University Language Center AFL skor ujian penempatan)

TEMPOH: 14-16 minggu (15 jam setiap minggu: 3 jam / hari, 5 hari / minggu)

Level (III) Upper Intermediate

Tahap ini bertujuan untuk mengukuhkan penguasaan dalam empat kemahiran bahasa dan meluaskan pemerolehan perbendaharaan kata melalui lagi, teks yang lebih terperinci mengenai topik-topik tertentu: Islam, cerita tradisi dan cerita rakyat, tiang budaya Arab dan masyarakat, dan lain-lain Tahap Upper Intermediate juga memperkenalkan pelajar kepada temu bual, artikel, dan siaran dari media berita Arab. Selain memahami dengan lebih mendalam daripada empat kemahiran bahasa, tahap tiga bertujuan untuk meletakkan asas yang kukuh dalam tata bahasa Arab melalui kaji selidik topik tatabahasa yang penting dalam Standard Modern Arab.

KEPERLUAN: (40-59 Yarmouk University Language Center AFL skor ujian penempatan)

TEMPOH: 14-16 minggu (15 jam setiap minggu: 3 jam / hari, 5 hari / minggu)

Level (IV) Advanced Tahap maju direka untuk menambah kedalaman dan kerumitan untuk memahami dengan pelajar bahasa Arab dalam semua empat bidang bahasa: membaca, menulis, mendengar, dan bercakap. Tahap empat menggunakan teks-teks lama yang sahih dari sastera (cerpen, puisi, autobiografi dan esei) dan media berita (artikel majalah, media penyiaran, dan bahan-bahan elektronik). Pelajar melibatkan diri dalam perbincangan terperinci dan mengarang esei sebagai tindak balas kepada topik yang dibentangkan dalam teks-teks aural dan bertulis, memperoleh perbendaharaan kata yang pelbagai dan menggunakan pelbagai peralihan perkataan dan frasa idiomatik. Tahap Advanced mengulas struktur tatabahasa asas dan kajian yang lebih terperinci topik bahasa Arab secara kontekstual, mengambil contoh-contoh praktikal dan berfungsi daripada teks-teks bertulis.

KEPERLUAN: (60-79) Yarmouk University Language Center AFL skor ujian penempatan)

TEMPOH: 14-16 minggu (15 jam setiap minggu: 3 jam / hari, 5 hari / minggu).

Level (V) Bahasa Arab untuk Tujuan Khas

Tahap Lima daripada Program AFL direka untuk memenuhi keperluan khusus pelajar yang berminat, dan kajian bahasa kerana ia digunakan di dalam Islam, media berita, perniagaan, konteks politik dan diplomatik, dan lain-lain Tahap ini memerlukan asas yang kukuh dalam bahasa Arab dan mencapai kedalaman fokus melalui pembacaan yang luas dan mendengar pelbagai bahan-bahan sumber terperinci.

KEPERLUAN: (40-59 Yarmouk University Language Center AFL skor ujian penempatan)

TEMPOH: 14-16 minggu (15 jam setiap minggu: 3 jam / hari, 5 hari / minggu).

perbualan Bahasa Arab

Program AFL juga menawarkan kursus-kursus dalam bahasa yang dituturkan Jordan. kursus Bahasa Arab perbualan boleh meneroka persamaan dan perbezaan dengan perbendaharaan kata dan tatabahasa Standard Modern Arab, dan menyediakan pelajar untuk berinteraksi diucapkan dalam semua bidang kehidupan seharian. kelas Bahasa Arab Perbualan boleh ditawarkan pada paras yang tinggi dan boleh disesuaikan untuk memenuhi tumpuan tematik tertentu.

Kursus Jangka Pendek

kursus jangka pendek intensif dalam Fusha (iaitu Standard Arabic) dan / atau Bahasa Arab Basahan untuk tempoh 1-5 minggu boleh diatur atas permintaan bagi memenuhi keperluan bahasa tertentu pelajar asing.

This school offers programs in:
 • English
 • Arabic (Jordan)
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Sept. 2019
Duration
Tempoh
14 - 16 
Sepenuh masa
Locations
Jordan - Irbid, Irbid Governorate
Tarikh mula : Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Sept. 2019
Jordan - Irbid, Irbid Governorate
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat