Bahasa dan Masyarakat Norway untuk Pelajar Asing - Program Satu Tahun

Umum

Penerangan Program

Adakah anda ingin belajar di persekitaran Artik yang indah di utara Norway?

Pengetahuan bahasa Norway adalah keperluan mutlak untuk dapat belajar di Norway.

Program Satu Tahun dalam Bahasa dan Masyarakat Norway ini adalah permulaan yang sempurna jika anda berkelayakan dan ingin melanjutkan pelajaran ke salah satu gelar Sarjana Muda Tiga Tahun dalam Kejuruteraan atau program peringkat Sarjana Dua Tahun dalam Teknologi Bangunan Bersepadu di Fakulti Sains dan Teknologi Kejuruteraan di Narvik.

(Harap maklum bahawa kuliah di bawah program ini dijalankan dalam bahasa Norway. Anda mesti lulus semua peperiksaan untuk memenuhi syarat untuk layak masuk ke program pengajian sarjana muda dan sarjana yang diajar orang Norway.)

Penerangan program

  • Tempoh: 1 Tahun
  • Kredit (ECTS): 60
  • Syarat kemasukan: Pemohon mesti memenuhi syarat kemasukan umum untuk Universiti. Ini merangkumi tahap penguasaan bahasa Inggeris yang sesuai untuk kursus utama. Tidak ada keperluan untuk pengetahuan sebelumnya mengenai bahasa Norway. Untuk diterima, anda mesti memenuhi syarat untuk mengikuti salah satu program kejuruteraan sarjana muda fakulti IVT. Pemohon yang berkelayakan dan ingin melanjutkan program master kami dalam Teknologi Bangunan Bersepadu juga boleh memohon.
  • Kod permohonan: 9010

Kajian ini dirancang untuk pelajar sepenuh masa dan memerlukan dedikasi dan kerja keras kerana kemajuan yang sangat pesat. Walaupun terus fokus pada pembelajaran bahasa, pelajar juga diperkenalkan dengan peradaban, sejarah, dan sastera Norway. Bekerja dalam kumpulan dengan projek pada semester kedua adalah bahagian penting dalam kajian ini dan memberikan pengalaman berharga kepada pelajar dengan kaedah kerja ini.

* Program pengajian diiklankan dengan syarat jumlah pemohon dan persetujuan yang mencukupi.

Hasil pembelajaran

Kajian ini sesuai dengan rancangan pengajaran berikut: Læreplan i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Rancangan ini diatur oleh undang-undang kecil yang berkaitan dengan proses pengenalan orang asing. (https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-04-19-358)

Rancangan ini didasarkan pada definisi tingkat dalam Kerangka Rujukan Eropah Umum untuk Bahasa (CEFR). Kerangka ini menentukan tiga tahap kecekapan utama dalam bahasa:

A - Pengguna asas, B - Pengguna bebas, dan pengguna C - Mahir

Ketiga-tiga tahap ini dibahagikan lagi kepada tahap: A1, A2, B1, dan B2. Rancangan kajian menerangkan kecekapan berbahasa pada tahap: A1, A2, B1, dan B2.

Menurut kurikulum kebangsaan bahasa Norway untuk orang asing, hasil pembelajaran adalah seperti berikut:

Pengetahuan

Pelajar mempunyai pengetahuan asas mengenai bahasa Norway pada tahap B2. Pelajar mengetahui masalah bahasa di Norway dan mempunyai pengetahuan tentang ciri-ciri utama budaya dan masyarakat Norway. Pelajar mempunyai pengetahuan tentang bagaimana menyusun teks dalam bahasa Norway.

Kemahiran

Pelajar boleh berkomunikasi dalam bahasa Norway dan dapat memahami bahasa Norway yang dituturkan dan ditulis dengan baik. Pelajar dapat membaca dan memahami teks kontemporari, iaitu sastera akademik dan sastera teknikal. Pelajar dapat memahami kuliah dalam bahasa Norway dan menulis dengan tahap morfologi, sintaksis, dan perbendaharaan kata yang memuaskan. Pelajar dapat memikirkan ciri-ciri masyarakat Norway.

Kecekapan am

Pelajar mempunyai prasyarat yang mencukupi untuk dapat menyelesaikan pengajian di mana bahan bacaan pengajaran dan kursus berada dalam bahasa Norway. Pelajar tersebut dapat mengikuti peristiwa semasa di Norway dan seluruh dunia melalui media Norway.

Keperluan kemasukan

Pemohon mesti memenuhi syarat kemasukan umum untuk Universiti. Ini merangkumi tahap penguasaan bahasa Inggeris yang sesuai untuk kursus utama. Tidak ada syarat untuk pengetahuan sebelumnya mengenai bahasa Norway.

Untuk diterima, anda mesti memenuhi syarat untuk mengikuti salah satu program kejuruteraan sarjana muda fakulti IVT. Pemohon yang berkelayakan dan ingin melanjutkan program master kami dalam Teknologi Bangunan Bersepadu juga boleh memohon (untuk program bahasa Norway).

Penting! Agar aplikasi anda dapat dikendalikan dengan betul, harap buat pernyataan di bidang nota, program teknik mana yang ingin anda pelajari setelah tahun bahasa. "

Pengajaran dan penilaian

Kajian ini terdiri daripada empat bahagian: bahasa asas, fonetik, peradaban, dan sastera. Dalam kedua semester terdapat 16 sesi mingguan. Selepas setiap kelas harian, para pelajar harus mengambil bahagian dalam kumpulan perbincangan dengan pelajar asing yang lain dan mengembangkan pengalaman dengan kepemimpinan kumpulan dan penulisan laporan.

Pelajar wajib menghadiri semua kuliah. Pelajar dengan ketiadaan lebih dari 20% tidak layak untuk peperiksaan akhir.

Pengajaran akan bergantian antara kuliah, kerja kumpulan, melakukan latihan, dan kerja rumah. Ujian akan diberikan secara berkala. Semua "kerja yang akan dihantar" adalah wajib.

Pada semester kedua, para pelajar akan mengerjakan projek dengan tema tertentu dan dalam jangka masa tiga minggu. Pelajar mempunyai pilihan untuk memilih mata pelajaran mereka sendiri, tetapi tutorial dan panduan praktikal akan diberikan tanpa mengira. Keputusan bertulis dari karya ini mesti diluluskan untuk memenuhi syarat untuk peperiksaan akhir.

Penilaian portfolio dikira 40% dari gred akhir. Pelajar mesti lulus penilaian portfolio untuk memenuhi syarat dalam peperiksaan, iaitu mencapai gred E atau lebih tinggi pada dua ujian yang merangkumi portfolio. Ujiannya masing-masing 20%.

Peperiksaan ini berlangsung pada bulan Mei dan terdiri daripada peperiksaan yang merangkumi 60% dari gred akhir. Peperiksaan ini mempunyai jangka masa 6 jam dan dinilai menggunakan skala penggredan A - F. Bahagian bertulis peperiksaan disensor secara luaran. Mereka yang lulus peperiksaan bertulis layak untuk menjalani ujian lisan. Pemeriksaan lisan dapat menyesuaikan dan mengesahkan tahap akhir. Pemeriksaan juga disensor secara luaran. Tempoh peperiksaan ini adalah 30 minit.

Keperluan untuk kemasukan peperiksaan: Rekod kehadiran yang diluluskan, meluluskan projek, dan portfolio yang diluluskan.

Tarikh Akhir Kemaskini Nov 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

UiT The Arctic University of Norway is a medium-sized research university that contributes to knowledge-based development at the regional, national, and international levels.

UiT The Arctic University of Norway is a medium-sized research university that contributes to knowledge-based development at the regional, national, and international levels. Baca Ringkas
18 , Tromsø , Hjemmeluft , Kirkenes , Hammerfest , Harstad , Narvik , Bardufoss , Bodø , Mo i Rana , Longyearbyen + 10 Lagi Kurang