Bandar global: kursus musim panas paris dan london

Queen Mary University Summer School

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Bandar global: kursus musim panas paris dan london

Queen Mary University Summer School

Gambaran Keseluruhan

Program enam minggu intensif ini menyediakan pelajar dengan pencerobohan intelektual kreatif ke jantung London dan Paris. Anda akan menghabiskan 3 minggu pertama belajar di Institut Universiti London di Paris dan 3 minggu terakhir di QMUL di London Timur yang sejuk. Ia menggunakan setiap bandar sebagai bilik darjah dan makmal untuk menyiasat pelbagai kesinambungan dan perubahan, masalah dan potensi merentas kain perkotaan. Ia memperkenalkan pelajar kepada konsep utama dan perdebatan intelektual yang berkaitan dengan ketidaksamaan bandar dan pertumbuhan ekonomi, globalisasi, pasca kolonialisme, politik bandar dan ruang awam. Kurikulum program berasaskan ilmu sosial dan akan relevan dengan mereka yang mempelajari sosiologi, ekonomi, sejarah, geografi, sains politik, kajian komuniti, kajian global dan kajian bandar. Ia juga akan merayu kepada orang-orang dalam seni dan kemanusiaan, komunikasi dan perniagaan, dan sesiapa yang berminat dengan dinamika urbanisasi.

Kursus ini telah dibangunkan oleh pakar penyelidikan dan pengajaran terkemuka di dunia dari Queen Mary University of London dan Institut Universiti London di Paris. Diketuai oleh staf akademik dari kedua-dua universiti, ia menarik kepada pengetahuan tempatan yang unik dan wawasan penyelidik akademik yang bekerjasama dengan institusi, kumpulan komuniti dan organisasi di kedua-dua bandar.

Matlamat kursus

Kursus ini bertujuan untuk:

 • Menyediakan pemahaman kritikal terhadap London dan Paris sebagai bandar-bandar global, memperkenalkan pelajar kepada pelbagai beasiswa interdisipliner mengenai kehidupan bandar secara umum dan London dan Paris khususnya.
 • Membangunkan pemahaman perspektif teoritis mengenai bandar-bandar, terutamanya berhubung dengan persoalan ketidaksamaan sosial; ekonomi politik perubahan bandar; imperialisme, selepas penjajahan dan persekitaran yang dibina; dan budaya, kuasa dan identiti
 • Membolehkan siasatan mengenai pelbagai isu dan tema yang penting untuk memahami London dan Paris dan watak-watak global mereka termasuk: perubahan peranan ekonomi bandar-bandar global; ketidaksamaan dan polarisasi sosial; perubahan kejiranan dan gentrifikasi; hubungan antara budaya metropolitan dan ruang kolonial; kepelbagaian, perbezaan dan budaya bandar
 • Menawarkan peluang untuk menjalankan kerja lapangan bandar, pemerhatian dan penglibatan komuniti
 • Memberi pemahaman yang lebih mendalam tentang, dan peluang untuk penglibatan kritikal dengan, bandar-bandar di mana pelajar belajar

Pengajaran dan pembelajaran

Pelajar yang menyertai program ini akan membangunkan pemahaman yang baik tentang sifat dan kepentingan London dan Paris sebagai bandaraya global, yang menarik dari hujah akademik dan perbahasan, kerja-kerja lapangan pemerhatian dan penyertaan dan penyelidikan dan penyiasatan mereka sendiri. Pelbagai kemahiran dan kapasiti akan dibangunkan dalam enam minggu program. Hasil pembelajaran utama adalah seperti berikut:

 • Pelajar akan memahami cara proses global membentuk bandar Paris dan London
 • Melalui prisma pelajar Paris akan mendapat pemahaman kritikal mengenai perdebatan ilmiah utama mengenai penjajahan, dekolonisasi dan perubahan bandar
 • Melalui prisma London, pelajar akan mendapat pemahaman kritikal tentang perdebatan ilmiah utama mengenai globalisasi dan perubahan bandar, ketidaksamaan dan polarisasi sosial, dan budaya bandar, identiti dan perbezaan
 • Pelajar akan dapat mentafsirkan proses sejarah dan politik melalui persekitaran bandar yang dibina
 • Pelajar akan membangunkan pemahaman konsep geografi teras seperti tempat, ruang dan skala

Pelajar akan belajar tentang London dan Paris global dengan pelbagai cara termasuk melalui kuliah, seminar dan bengkel (menggunakan kemudahan di Queen Mary University of London dan Universiti London Institute di Paris), berjalan kaki di lapangan, lawatan ke kawasan kejiranan, muzium, galeri dan institusi lain, dan bertemu dengan pakar dan organisasi masyarakat. Bacaan, penyelidikan, penyelidikan dan kajian bebas akan melengkapkan aktiviti-aktiviti ini. Kursus ini akan mempunyai laman web sokongan berdedikasi sendiri pada QMPlus (Persekitaran Belajar Maya Queen Mary).

Syarat kemasukan

Untuk menyertai Summer School kami, anda sepatutnya telah menyelesaikan sekurang-kurangnya dua semester belajar di institusi rumah anda.

Kami mengalu-alukan pelajar sekolah Summer dari seluruh dunia. Kami menerima pelbagai kelayakan:

 • jika institusi rumah anda menggunakan skala empat mata Gred Point Average (GPA), kami biasanya memerlukan 3.0 IPK
 • jika institusi rumah anda menggunakan skala surat, anda perlu mempunyai B +

Kami mengalu-alukan kelayakan antarabangsa dan kami menganggap setiap aplikasi secara individu atas merit akademiknya.

Keperluan Bahasa Inggeris

Semua kursus kami diajar dan dinilai dalam bahasa Inggeris. Jika bahasa Inggeris bukan bahasa pertama anda, anda mesti memenuhi salah satu syarat Bahasa Inggeris berikut untuk menyertai Sekolah Musim Panas QMUL:

 • Sekiranya anda memegang ijazah dari negara majoriti bahasa Inggeris termasuk Kanada, anda boleh menggunakan ijazah ini untuk memenuhi keperluan Bahasa Inggeris untuk kemasukan, dengan syarat ijazah tersebut diselesaikan tidak lebih daripada 5 tahun sebelum tarikh mula kursus yang anda gunakan.
 • IELTS, 7 secara keseluruhan atau lebih tinggi
 • Ujian Berasaskan Internet TOEFL kami memerlukan sekurang-kurangnya 100 (L22; S25; R24; W27)
 • PTE Akademik 68
 • Cambridge Certificate in Advanced English 185 70-grade C (sistem penanda lama)
This school offers programs in:
 • English


Tarikh Akhir Kemaskini December 20, 2017
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Jun 2019
Duration
Tempoh
90 
Sepenuh masa
Price
Harga
5,880 GBP
Locations
United Kingdom - London, England
Tarikh mula : Jun 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Jun 2019
United Kingdom - London, England
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat