Read the Official Description

.

DESKRIPSI PROGRAM

Program Sains Kebakaran menyediakan individu dengan pengetahuan akademik untuk pekerjaan masuk dalam bidang Perkhidmatan Kebakaran serta memenuhi keperluan profesional dalam perkhidmatan.

Apabila program ini selesai, pelajar akan mempunyai pengetahuan untuk menyediakan kerjaya dengan agensi perkhidmatan kebakaran, negeri dan tempatan dan agensi darurat, dengan penekanan pada Pertempuran Kebakaran Struktural, Penindasan Kebakaran Wildland, Insiden Bahan Berbahaya, Pencegahan dan Penyiasatan Kebakaran, Kecemasan Juruteknik Perubatan, Pengurusan dan Pentadbiran Bomba, dan Sistem Perintah Insiden.

Setelah mendapat Ijazah Sarjana dalam Sains (AS), para pelajar berpeluang mengikuti Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Kebakaran dari Colorado State University (CSU) melalui pembelajaran jarak jauh. Lihat Fakulti Program untuk senarai kursus yang akan dipindahkan ke CSU.

Keperluan kesihatan dan fizikal berbeza dengan majikan yang berbeza dalam bidang Perkhidmatan Bomba, jadi calon pelajar harus mendapatkan nasihat sebelum mendaftar.

HASIL PEMBELAJARAN PROGRAM

Apabila berjaya diselesaikan, pelajar bersedia untuk:

  • Memenuhi keperluan latihan akademik minimum Persatuan Perlindungan Kebakaran Kebangsaan (NFPA) Standard 1001, Standard for FireFighter Professional Qualifications (Fire Fighter I).
  • Lakukan sebagai ahli bomba liar yang berkelayakan (FFT2) selaras dengan piawaian PMS 310-1 Kumpulan Penyelaras Liar Kebangsaan.
  • Gunakan Sistem Perintah Insiden untuk menguruskan pelbagai jenis kejadian yang dirancang dan tidak dirancang.
  • Menunjukkan pengetahuan tentang strategi, taktik, dan pengurusan perkhidmatan kebakaran moden bagi kejadian kebakaran struktur dan liar.
  • Memenuhi keperluan untuk Persatuan Perlindungan Kebakaran Kebangsaan (NFPA) 472, Standard untuk Kecekapan Profesional Responden untuk Insiden Bahan Berbahaya untuk Tahap Kesedaran dan Operasi.
  • Memohon prinsip komunikasi interpersonal, kerjasama berpasukan, penyeliaan, dan pengurusan kepimpinan dalam perkhidmatan api.
  • Memohon prinsip-prinsip teori kimia kebakaran dan hidraulik untuk menyelesaikan masalah bekalan air.
  • Ambil Peperiksaan Pendaftaran Negara untuk pensijilan sebagai Juruteknik Perubatan Kecemasan
Program taught in:
English

See 19 more programs offered by Hawaii Community College »

This course is Campus based
Start Date
Sept. 2019
Duration
Permintaan Maklumat
Sambilan
Sepenuh masa
Price
342 USD
setiap kredit, untuk bukan pemastautin
Deadline
Permintaan Maklumat
Priority deadline for new students to apply for Summer 2018 session
By locations
By date
Start Date
Sept. 2019
Application deadline
Permintaan Maklumat
Priority deadline for new students to apply for Summer 2018 session

Sept. 2019

Location
Application deadline
Permintaan Maklumat
Priority deadline for new students to apply for Summer 2018 session
End Date