Kursus ini diadakan dalam bahasa Inggeris


Reka Bentuk Fesyen: Reka Bentuk Kapsul anda membolehkan pelajar bereksperimen dengan alat asas reka bentuk. Pelajaran teoritis dipertingkatkan oleh bengkel kreatif, pameran perdagangan, dan seminar yang mungkin dengan profesional industri.

Florence, dengan tradisi yang berabad-abad lamanya dalam dunia fesyen dan kecemerlangan pembuatannya, mempunyai reputasi antarabangsa yang mencabar dalam bidang yang terdiri daripada fesyen dan ketukangan artistik untuk reka bentuk dan inovasi teknologi. Di tempat yang tiada tandingannya, pelajar akan memerhatikan dan menganalisis realiti kreatif semasa dan trend.

Sasaran

Kursus ini bertujuan untuk pelajar termotivasi yang berminat mempelajari asas-asas reka bentuk fesyen dan tidak mempunyai pengetahuan atau pengalaman terdahulu dalam disiplin. Ini adalah kursus pengenalan, tiada kajian terdahulu dalam bidang yang diperlukan.

Metodologi dan struktur

Kursus ini memperkenalkan industri multifaset yang merupakan reka bentuk fesyen. Pelajar akan merangkumi pelbagai subjek seperti sejarah fesyen, penyelidikan trend, dan teknik sambil membangun kemahiran seperti lukisan, teknik pembuatan corak dan teknik penjahit untuk menyelesaikan pengumpulan kapsul sebagai projek kursus akhir mereka. Semasa kursus, pelajar akan belajar bagaimana untuk mengenal pasti dan membincangkan trend dan pemimpin semasa dalam industri fesyen Itali dan akan memperoleh kemahiran dan pengalaman organisasi yang bekerja sebagai sebahagian daripada pasukan pelajar antarabangsa. Selain itu, mereka akan menggunakan kaedah penyelidikan standard, konsep utama, dan alat yang diperlukan untuk membangunkan "projek pengumpulan" berdasarkan "konsep" dan "sasaran" yang dipilih.

Sepanjang kursus, para pelajar akan bertemu dengan para profesional yang berlainan dalam bidang ini sebagai sebahagian daripada kuliah tradisional atau lawatan bilik pameran. Penyertaan aktif dalam perbincangan dengan pensyarah tetamu dan kehadiran lawatan tapak adalah asas.

Pelan Kajian

Sejarah fesyen
Matlamat kursus ini adalah untuk memberi pelajar alat untuk memahami, individu dan membezakan perubahan dalam gaya dan kecenderungan serta keupayaan menganalisis fesyen dan personaliti yang paling mewakilinya.

Konsep trend dan penyelidikan tanah Florence
Kursus ini akan bermula dengan definisi fesyen dan gaya. Fokus khusus diberikan kepada kepentingan komunikasi tubuh dan bagaimana ia boleh ditafsirkan sebagai simbol ekspresif yang menyampaikan mesej unik dan peribadi. Selain itu, para pelajar akan memimpin untuk memahami hubungan antara masa lalu dan masa depan sepanjang analisis unsur-unsur berbeza yang pada masa kini memberi asas kepada perkembangan masa depan terhadap senario dan inovasi baru dalam rantaian bekalan fesyen.

Pengenalan kepada projek pengumpulan
Program ini memperkenalkan pelajar kepada konsep koleksi fesyen dan direka untuk memberi pelajar kemahiran yang diperlukan untuk membangunkan idea asal dan membuat koleksi kapsul. Pelajar belajar menyelaraskan fasa projek yang berlainan: dari konsep untuk penyelidikan, penjelajahan bahan, kepada reka bentuk teknikal, dan mempunyai peluang untuk bekerja pada projek akhir dengan kerjasama syarikat fesyen Itali. Keluaran akhir akan menjadi koleksi kapsul, dibangunkan mengikut trend fesyen kontemporari.

Lukisan fesyen
Kursus ini memberi tumpuan kepada penjelasan dan merealisasikan lukisan wanita / lelaki asas, dengan perhatian khusus kepada perkadaran anatomi dan pembangunan teknik-teknik grafik untuk draping dan corak kain utama.

Teknik membuat dan menyesuaikan corak
Kursus ini memberi tumpuan kepada teknik moulage. Penekanan diberikan kepada teknik fabrik fabrik yang berbeza-beza, bekerja secara langsung pada manekin.

Teknologi bahan
Melalui kursus ini pelajar diperkenalkan kepada aspek-aspek utama kain dari gentian ke kemasan, membolehkan mereka mempunyai gambaran umum tentang proses pembuatan tekstil dan pemahaman tentang pelbagai jenis kain. Melalui lawatan ke pengeluar dan muzium tekstil Itali, pelajar akan mendalami teori-teoretikal yang diperolehi semasa kursus.

Program diajar dalam:
English

Lihat 12 lagi program yang ditawarkan oleh IED – Istituto Europeo di Design Florence »

Tarikh Akhir Kemaskini February 25, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Julai 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
2,600 EUR
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Julai 2019
Tarikh tutup permohonan

Julai 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date