Tujuan Program

Di INC , Diploma Seni Kuliner mengikuti trend industri dan keperluan pasaran menerapkan konsep moden tentang pengeluaran makanan dan makanan. Program diploma ini bertujuan untuk menyediakan pelajar untuk kerjaya dalam industri perkhidmatan makanan di dapur di peringkat kemasukan di restoran dan hotel yang akan membawa kepada kedudukan penyeliaan / pengurusan dalam masa terdekat. Program ini menawarkan gabungan teori bilik darjah, aplikasi praktikal, dan latihan perindustrian.

Syarat kemasukan

Min. 50% pada Sijil Meninggalkan Sekolah Menengah Tinggi anda

Objektif Program

Setelah menyelesaikan gelaran ini pelajar diharapkan:
  • Ketahui asas-asas memasak, pastri, dan persiapan membakar;
  • Menjadi akrab dengan pelbagai masakan, teknik masakan, dan bahan-bahan;
  • Memperoleh kemahiran teknikal dan pengetahuan teori dalam penyediaan makanan, persembahan dan perkhidmatan (panas dan sejuk) melalui pendekatan sistematik terhadap pengeluaran makanan yang berkualiti dan kuantiti;
  • Mempelajari asas kebersihan dan sanitasi makanan;
  • Mengembangkan minda dan penghakiman yang kritikal dalam perancangan menu, perkhidmatan berlapis atau bufet;
  • Fahami dan pelajari mengenai kemahiran organisasi dan kepimpinan yang diperlukan dalam pengurusan dapur;
  • Meningkatkan bakat mereka dalam kreativiti kuliner dan kemahiran artistik.
Pengetahuan dan Pengertian Subjek:
  • Membezakan asas-asas memasak, pastri dan penyediaan baking melalui makanan multivariate, persiapan manis dan roti;
  • Menjadi akrab dengan prinsip asas dan asal-usul Masakan Antarabangsa, Eropah dan Etnik;
  • Memupuk pemahaman asas-asas pemakanan, kebersihan makanan, dan sanitasi;
  • Memahami trend dalam seni masakan di sektor perkhidmatan makanan dan pengurusan perniagaan di kawasan ini;
  • Menghargai pembangunan ekonomi kakitangan dan sumber dalam suasana sosio-ekonomi dengan penekanan pada tingkah laku manusia, faktor-faktor masyarakat, dan ketajaman perniagaan.
Kemahiran Intelek:
  • Membangunkan kemahiran teknikal dan pengetahuan teoritis dalam penyediaan makanan (panas dan sejuk) melalui pendekatan sistematik terhadap pengeluaran makanan yang berkualiti dan kuantiti;
  • Memperoleh kosa kata profesional mengenai bidang khusus serta mendapatkan pengetahuan dalam perkhidmatan makanan dan minuman serta kepentingannya dalam industri perhotelan;
  • Membangunkan kemahiran untuk memudahkan persepsi, diagnosis, dan analisis situasi perniagaan yang meningkatkan keupayaan kreatif dan perspektif untuk menangani mereka;
  • Mengiktiraf kemahiran dan kebolehan organisasi dan pengurusan yang diperlukan dalam pengurusan dapur;
  • Memahami kepentingan industri perkhidmatan makanan untuk pelancongan dan ekonomi secara keseluruhannya.
Kemahiran Boleh Pindah:
  • Menubuhkan kemahiran menyelesaikan masalah dan menerima tanggungjawab dan akauntabiliti untuk menentukan dan mencapai hasil peribadi dan / atau kumpulan;
  • Memperoleh pengalaman praktikal dalam industri perkhidmatan makanan;
  • Menunjukkan kecekapan sebagai pelajar yang berfokus pada diri sendiri dan reflektif yang dapat secara terus menerus menilai kemampuan diri mereka dan bekerja ke arah pengembangan diri, karir dan akademik;
  • Mewujudkan pemikiran dan penghakiman yang kritikal dalam penyediaan makanan, tahap deria memasak dan citarasa;
  • Membangunkan bakat mereka dalam kreativiti kuliner dan kemahiran artistik.

Prospek kerjaya

Graduan akan mengharapkan untuk memulakan karier mereka di dapur pada kedudukan peringkat kemasukan di restoran dan hotel yang akan membawa mereka ke kedudukan penyeliaan / pengurusan dalam masa terdekat.

Testimoni Pelajar

"Saya melihat INC sebagai pintu emas saya untuk berjaya dalam hidup. Saya mendapat motivasi dan keyakinan diri dari mentor masakan saya."

Anita Amber

Pakistan, tahun ke-2

Tempoh

Tempoh normal program adalah dua tahun (empat semester), di mana ia diharapkan bahawa pelajar akan berjaya menyelesaikan kredit yang diperlukan untuk menamatkan pengajian.

Pathway Program

120613_Skjermbilde2019-09-05kl.10.00.15.png

Keperluan Utama

31 kredit, 57 ECTS

  • Pengenalan kepada Gastronomi
  • Asas Pengeluaran Makanan, 3 Kredit, 5 ECTS
  • Pengenalan kepada Garde Manger, 3 Kredit, 5 ECTS
  • Pengenalan kepada Pastry Arts
  • Penyediaan Pasta, Grain dan Sayuran, 3 Kredit, 5 ECTS
  • Pelatih I, 1 Kredit, 2 ECTS
  • Daging, Ikan, Ayam
  • Masakan Eropah dan Cypriot moden, 3 Kredit, 6 ECTS
  • Makanan Dunia - Masakan Etnik, 3 Kredit, 6 ECTS
  • Plate
  • Pencuci mulut kontemporari
Keperluan Hospitaliti

15 Kredit, 30 ECTS

  • Pengenalan kepada Pengurusan Hospitaliti, 3 Kredit, 6 ECTS
  • Pengurusan Operasi Restoran, 3 Kredit, 6 ECTS
  • Pemakanan
  • Wain
  • Makanan
Keperluan Bahasa Asing

3 kredit, 6 ECTS

  • Bahasa Perancis
  • Bahasa Perancis
Keperluan Perniagaan

09 Kredit, 18 ECTS

  • Pengenalan kepada Perakaunan I, 3 Kredit, 6 ECTS
Keperluan Komputer

3 kredit, 5 ECTS

  • Aplikasi Komputer, 3 Kredit, 5 ECTS
Keperluan Bahasa Inggeris

3 kredit, 5 ECTS

  • Kolej Bahasa Inggeris, 3 Kredit, 5 ECTS
Pilihan Raya Umum

09 Kredit, 16 ECTS

  • Pengenalan kepada Perakaunan II, 3 Kredit, 6 ECTS
  • Kelakuan Organisasi, 3 Kredit, 6 ECTS
  • Asas Bahasa Inggeris, 3 Kredit, 5 ECTS
  • Bahasa Inggeris Pertengahan, 3 Kredit, 5 ECTS
  • Akademik Bahasa Inggeris, 3 Kredit, 6 ECTS
  • Pengenalan Sejarah Cypriot, 3 Kredit, 5 ECTS
  • Bahasa Greek
  • Bahasa Greek
  • Makanan
  • Layout Perkhidmatan Makanan
  • Kolej Aljabar, 3 Kredit, 4 ECTS
  • Pengenalan kepada Pengurusan, 3 Kredit, 6 ECTS
  • Pengurusan Perniagaan Kecil
  • Prinsip Pemasaran, 3 Kredit, 6 ECTS
  • Perhubungan Awam
  • Sistem Maklumat Pengurusan, 3 Kredit, 6 ECTS
Program diajar dalam:
  • English
Tarikh Akhir Kemaskini Sept. 5, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Okt 2019
Duration
Sepenuh masa
Deadline
Permintaan Maklumat
deadline specified by the Ministry of Education and Culture of Cyprus.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 2019
End Date
Sep 2021
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
deadline specified by the Ministry of Education and Culture of Cyprus.

Okt 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
deadline specified by the Ministry of Education and Culture of Cyprus.
End Date
Sep 2021