Diploma Pemakanan dan Pengurusan Perkhidmatan Makanan
Centennial College
Maklumat Utama
Lokasi kampus
Toronto, Kanada
Bahasa
Inggeris
Format kajian
Di kampus
Tempoh
2 tahun
laju
Sepenuh masa
Yuran tuisyen
CAD 2,721 / per year
Tarikh akhir permohonan
Minta maklumat
Tarikh mula paling awal
Minta maklumat
Kemasukan
Kurikulum
Semester 1
- COMM-160/COMM-161 Komunikasi Kolej 1
- Elektif Pendidikan Am GNED
- NFSM-100 Prinsip Sanitasi, Keselamatan dan Kebersihan
- NFSM-101 Pengenalan kepada Pengkomputeran
- NFSM-105 Pengeluaran Dapur
- NFSM-108 Pengenalan kepada Perkhidmatan Makanan
- NFSM-109 Pemakanan 1
- NFSM-117 Matematik untuk Pengurusan Perkhidmatan Makanan
Semester 2
- COMM-170/COMM-171 Komunikasi Kolej 2
- GNED-500 Kewarganegaraan Global: Daripada Analisis Sosial kepada Tindakan Sosial
- Pemakanan NFSM-110 2
- Analisis Sifat Makanan NFSM-112
- Pembelian NFSM-115 untuk Industri Perkhidmatan Makanan
- NFSM-201 Komunikasi dan Pendekatan Antara Profesional dalam Penjagaan Kesihatan dan Perkhidmatan Makanan
- NFSM-208 Perakaunan Perkhidmatan Makanan
Semester 3
- Elektif Pendidikan Am GNED
- NFSM-202 Gelagat Organisasi dalam Perkhidmatan Makanan
- NFSM-206 Terapi Pemakanan Perubatan
- NFSM-207 Perancangan dan Reka Bentuk Fasiliti
- NFSM-210 Pemasaran dan Pemerdagangan untuk Operasi Perkhidmatan Makanan
- Amalan Penyeliaan NFSM-211
- NFSM-223 Pengurusan Sistem Perkhidmatan Makanan
Semester 4
- NFSM-203 Pengurusan Sumber Manusia dalam Perkhidmatan Makanan
- Pembangunan dan Pengekosan Resipi NFSM-213
- Perancangan Menu Penjagaan Kesihatan NFSM-216
- Penempatan Medan NFSM-217
- Seminar Amalan Profesional NFSM-219
- NFSM-220 Penilaian Pemakanan dan Teknik Kaunseling
- NFSM-221 Pengurusan Kewangan
Hasil Program
Sorotan Program
Menggunakan sumber Pusat Pengajian Komuniti dan Kesihatan serta Pusat Pengajian Hospitaliti, Pelancongan dan Seni Kulinari, anda akan mempelajari aspek praktikal penyediaan makanan dalam kuantiti yang banyak dan menjalankan eksperimen untuk mempelajari sifat fizikal makanan.
- Program ini terdiri daripada empat semester (pengambilan musim luruh dan musim sejuk).
- Enam minggu terakhir program ini akan terdiri daripada penempatan lapangan yang diluluskan yang akan dianjurkan oleh kolej. Penempatan lapangan akan menjadi praktikum yang diselia dalam penjagaan kesihatan.
- Ahli fakulti biasanya ahli CSNM atau Kolej Pakar Diet Ontario. Mereka mempunyai pengalaman dalam pembuatan makanan, industri runcit, pengurusan perkhidmatan makanan, pemakanan klinikal, dan perundingan dalam penjagaan akut dan jangka panjang.
Apabila anda lulus dari Pengurusan Pemakanan dan Perkhidmatan Makanan, anda akan mempunyai keupayaan untuk:
- Merancang menu untuk menampung keperluan pemakanan, pemakanan dan perubatan, keperluan budaya dan agama, dan pilihan peribadi pelanggan;
- Menyelia dan menilai pengendalian, penyediaan dan perkhidmatan makanan untuk memastikan pematuhan terhadap perundangan, polisi organisasi, dan prosedur yang berkaitan serta amalan terbaik industri untuk kesihatan, keselamatan, sanitasi, jaminan kualiti dan kepuasan pelanggan;
- Menyediakan keperluan pemakanan pelanggan yang pelbagai dalam tetapan penjagaan kesihatan dengan kerjasama atau di bawah arahan ahli pasukan penjagaan kesihatan antara profesional;
- Mematuhi dan menyokong orang lain untuk bekerja mengikut piawaian industri, organisasi dan undang-undang untuk kelakuan profesional dan beretika;
- Menggunakan trend tempatan, nasional dan global yang berkaitan, teknologi baru muncul, dan perubahan pada perundangan untuk meningkatkan prestasi kerja dan menyokong keputusan pengurusan;
- Menyampaikan perkhidmatan pelanggan yang menjangka, memenuhi atau melebihi jangkaan individu dan konsisten dengan piawaian dan objektif organisasi;
- Mengambil bahagian dalam pengambilan, bimbingan, latihan, penjadualan, penyeliaan dan penilaian prestasi kakitangan jabatan selaras dengan sumber manusia, perhubungan buruh, kesihatan dan keselamatan tempat kerja, dan amalan terbaik industri;
- Mengambil bahagian dalam pengurusan inventori dan perolehan barangan dan perkhidmatan mengikut amalan terbaik industri, kekangan kewangan, dan prinsip tanggungjawab sosial dan kelestarian alam sekitar;
- Menyumbang kepada analisis proses makanan dan pemakanan, sistem dan operasi, dan pelaksanaan dan penilaian perubahan untuk menyokong penambahbaikan berterusan;
- Menyumbang kepada perancangan dan pentadbiran belanjawan yang selaras dengan objektif organisasi dan keperluan undang-undang untuk jabatan perkhidmatan makanan dan pemakanan;
- Pilih dan gunakan maklumat dan teknologi khusus industri dengan sewajarnya untuk meningkatkan prestasi kerja individu dan penyampaian pengurusan perkhidmatan makanan dan pemakanan;
- Mengambil bahagian dalam mempromosikan perkhidmatan makanan dan pemakanan dan hidup sihat untuk menyokong rancangan pemasaran dan kesejahteraan umum individu;
- Membangunkan kewarganegaraan global dan pengetahuan, kemahiran dan pengalaman yang berkaitan dengan kemampanan sumber, identiti individu dan komuniti, analisis sosial kritikal, dan tanggungjawab peribadi dan sosial yang dipertingkatkan;
- Menyokong tindakan untuk perubahan yang menggalakkan kesaksamaan sosial, ekonomi dan ekologi di peringkat peribadi dan global;
- Mengambil bahagian dalam kerjasama antara profesional.
Peluang kerjaya
Syarikat Menawarkan Pekerjaan
Organisasi yang telah mengambil graduan program Pemakanan dan Pengurusan Perkhidmatan Makanan termasuk Aramark, Compass, Complete Purchasing, Extendicare, Humber River, Kensington Gardens, Sienna Senior Living, Mt. Hospital Sinai, Hospitaliti Marquise (Bahagian Kompas), Pusat Penjagaan Kesihatan Providence, Rangkaian Kesihatan Scarborough, Kampung Shepherd, Sodexho, Hospital St. Michael, Hospital Michael Garron, Rangkaian Kesihatan Universiti, Revera dan Kesihatan MacKenzie.
Tinjauan Kerjaya
- Pengurus Makanan dan Pemakanan/Pengurus Pemakanan
- Penyelia Perkhidmatan Makanan
- Juruteknik Diet
- Penyelaras Pengurusan Risiko Kualiti
- Penyelia Perkhidmatan Pesakit
- Penyelaras Program Makan
- Pengarah Perkhidmatan Makanan
- Penyelia Perkhidmatan Makanan Runcit
- Pengurus Katering
Pendidikan Pathways
Graduan Pemakanan dan Pengurusan Perkhidmatan Makanan yang berkelayakan mungkin layak untuk menyertai program Pathway dengan institusi rakan kongsi. Program Pathway ini membolehkan anda menerima kredit ijazah untuk pembelajaran yang diperoleh di Centennial College. Sila ambil perhatian bahawa setiap perkongsian mempunyai keperluan gred minimum tertentu untuk melayakkan diri untuk kredit pemindahan, yang dinilai oleh institusi rakan kongsi.
Bidang Pekerjaan
Fokus utama program Pengurusan Perkhidmatan Pemakanan dan Makanan adalah untuk menyediakan anda untuk peluang kerjaya dalam penjagaan kesihatan. Terdapat keperluan berterusan untuk pengurus perkhidmatan makanan yang berkelayakan di kemudahan penjagaan jangka panjang Ontario yang telah memperoleh keahlian CSNM, namun, bidang pekerjaan juga mungkin termasuk:
- Hospital
- Kemudahan Penjagaan Jangka Panjang
- Kediaman warga emas
- Kemudahan penjagaan kronik
- Perkhidmatan katering volum tinggi
- Kafetaria runcit
- Perkhidmatan makanan syarikat penerbangan
- Pengeluar makanan
- Agensi komuniti
- Perniagaan/makan
Testimoni Pelajar
English Language Requirements
Sahkan penguasaan bahasa Inggeris anda dengan Ujian Bahasa Inggeris Duolingo! DET ialah ujian Bahasa Inggeris dalam talian yang mudah, pantas dan berpatutan yang diterima oleh lebih 4,000 universiti (seperti ini) di seluruh dunia.