Baca keterangan rasmi

Gambaran keseluruhan kursus

 • 8 Julai - 21 Julai 2018
 • 22 Julai - 4 Ogos 2018
 • 5 Ogos - 18 Ogos 2018
 • Kediaman di kolej Universiti Central of Cambridge
 • Kelas yang direka dan diajar oleh tutor Universiti
 • Pelbagai bengkel kemahiran yang dirancang dengan teliti
 • Universiti khusus dan nasihat khusus mata pelajaran
 • Termasuk semua lawatan dan ekstrakurikulum
 • Pelbagai peserta antarabangsa
 • Penilaian Peserta
 • Sijil penyertaan

Ringkasan

Cambridge Immerse adalah pengalaman pendidikan perumahan dua minggu yang unik dengan kurikulum yang pelbagai dan memperkayakan, yang direka dan diajarkan oleh tutor Cambridge University dan Oxford University. Tutorial dan seminar diajarkan oleh pakar dalam persekitaran pembelajaran yang optimum yang merangsang siasatan akademik; namun jadual yang dirancang dengan teliti memastikan bahawa program ini tidak hanya memenuhi keperluan akademik para peserta, tetapi juga memberikan wawasan unik ke bandar universiti melalui banyak kegiatan kurikulum. Kursus Hubungan Antarabangsa Cambridge Immerse adalah mencabar dan menarik, dengan pelajar belajar dalam kumpulan kecil untuk memastikan keperluan setiap pelajar ditangani. Pelajar diajar topik peringkat universiti dengan cara yang mudah didekati dan mudah difahami. Kursus Hubungan Antarabangsa Cambridge Immerse sangat sesuai untuk mereka yang mempertimbangkan mempelajari Hubungan Antarabangsa, Sains Politik, Sains Sosial atau disiplin yang berkaitan di peringkat universiti. Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada topik utama dan perdebatan dalam disiplin yang tidak hanya dapat merangsang keingintahuan intelektual, tetapi juga membantu dalam mempersiapkan diri untuk belajar di universiti terkemuka.

Kandungan Akademik

Kursus Hubungan Antarabangsa Cambridge Immerse menyediakan asas teori penting dalam Hubungan Antarabangsa dan Sains Politik kontemporari dan menangani soalan-soalan penting dan perdebatan yang berkaitan dengan politik yang terus membentuk dunia moden kita. Hubungan Antarabangsa mungkin kadang-kadang seperti topik akademik dan tajam, tetapi kursus Cambridge Immerse sangat penting kerana kita sudah mempunyai peranan untuk bermain: kerana identiti, budaya, sosial dan agama kita, sumber-sumber yang kita bangun dan tempat di dunia kita hidup. Hubungan Antarabangsa merangkumi semua orang. Ringkasnya, ini adalah mengenai perang dan keamanan, konflik dan kerjasama, kekayaan dan kemiskinan, kuasa dan perubahan, dan memahami corak tingkah laku dalam pelbagai masyarakat di seluruh dunia. Dengan menganalisis pendekatan neo-realis, neo-liberal, konstruktivis dan pasca-strukturalis, pelajar akan dapat mendedahkan pelbagai hubungan antara negeri-negeri. Pendekatan unik untuk pembelajaran ini melengkapkan pelajar dengan keingintahuan intelektual dan kemahiran yang penting untuk mempelajari Hubungan Antarabangsa atau disiplin yang berkaitan di peringkat sarjana. Topik sebelum ini termasuk:

 • EU sebagai Pelakon Antarabangsa
 • Dimensi Luaran Dasar Migrasi EU
 • PBB, organisasi serantau dan tatanan global
 • Identiti Kolektif dalam Zaman Global
 • China Meningkat dan Apa Yang Berguna untuk Dunia

Kurikulum Hubungan Antarabangsa Cambridge Immerse juga termasuk menjalankan projek kumpulan. Projek ini, yang disempurnakan semasa program ini, membolehkan para peserta untuk mengembangkan kemahiran penyelidikan mereka dengan meneroka bidang minat khusus, yang memuncak dalam persembahan yang dinilai ke tutor program. Pelbagai topik dijelajahi semasa program, dan contoh topik sebelumnya yang telah dijelajahi dapat dilihat dengan mengklik pada kotak di bawah:

Contoh 1: Pengenalan kepada Teori IR

Kelas ini akan melihat dua bidang dominan analisis IR: Neoliberalisme dan Realisme. Ia juga akan menyentuh pemikiran pemikiran kritikal, seperti teori marxian, feminis dan post-kolonial. Neoliberalisme - teori ini menegaskan bahawa negeri bukanlah satu-satunya pelakon di dunia antarabangsa, dan pergerakan modal oleh individu dan korporat swasta juga sangat penting. Ahli teori yang paling berpengaruh di sekolah pemikiran ialah Adam Smith dan Milton Friedman. Pembuat dasar telah mempelopori kerja mereka, yang dipimpin oleh pendirian radikal yang diadakan oleh Margret Thatcher dan Ronald Reagan pada tahun 1980-an. Mereka berpendapat bahawa pasaran adalah motor kuasa ekonomi, ejen utama dalam menentukan hubungan antarabangsa. Negeri sebenarnya menimbulkan halangan di pasaran global, menghalang modal daripada mengalir di antara ekonomi yang berbeza dengan cekap. Sekiranya negeri menurunkan peraturan ekonomi, maka pasaran akan dapat berfungsi dengan kecekapan maksimum. Ini akan mewujudkan persekitaran ekonomi yang saling bergantung antara negeri-negeri, mengurangkan kemungkinan konflik. Realisme - teori ini berpendapat bahawa negeri-negeri adalah pelakon utama di dunia antarabangsa yang anarkis, dan berminat, pelakon berdaulat. Ahli teori utama dalam bidang ini berpunca dari karya Machiavelli, Hobbes dan Kunci, dan melanjutkan hari ini untuk kerja Samuel Huntington, Kennith Waltz dengan kebijakan Henry Kissinger menjadi contoh utama Realisme dalam tindakan. Salah satu teori utama dalam Realisim adalah dilema keselamatan, yang membabitkan pembentukan tentera dan senjata oleh puak yang bersaing semasa Perang Dingin dan seterusnya.

Contoh 2: Ekonomi Asia

Peningkatan kuasa dan pengaruh ekonomi Asia, terutamanya China, telah mengubah cara kita berfikir tentang ekonomi politik antarabangsa. Daripada menggunakan sekolah neoliberal yang mana negara-negara Barat mempertahankan sebagai yang paling cekap, ekonomi Asia Timur khususnya menggunakan pendekatan yang diuruskan secara berpusat. Ini memerlukan teori-teori ekonomi politik Cambridge Ha Joon Chang, dan sekolah pemikiran heterodoksnya. Kami akan melihat kajian kes di China dan Taiwan, di samping kembali ke Korea Selatan. Kami akan mengkaji dasar mereka menggunakan teori neoliberal, dan melihat pergantungan mereka di pasaran Barat. Apakah kenaikan berterusan mereka untuk dunia Barat? Bagaimana pelaburan mereka di Afrika mengubah model pembangunan di bahagian dunia ini?

Contoh 3: Afrika - masa depan yang cerah?

Walaupun bukan pelakon utama dalam politik kuasa, Afrika semakin menjadi pusat kepada pemain utama di dunia antarabangsa kerana kekayaan sumber alamnya. Konflik di rantau seperti Kongo telah melihat Amerika Syarikat dan EU memainkan peranan utama, baik dari segi agenda hak asasi manusia, yang terkenal dengan Stop Kony, selain pengekstrakan sumber semula jadi di rantau ini, seperti coltan, penting untuk setiap produk elektronik yang dikeluarkan hari ini. Afrika juga merupakan tapak di mana perang global terhadap keganasan sedang memainkan peranan yang semakin penting - kebangkitan fundamentalisme Islam di Nigeria, Somalia dan wilayah jiran seperti Chad telah membawa kepada peningkatan kehadiran antarabangsa di benua itu. Kami akan menggunakan teori realis, neoliberal dan postkolonial untuk menganalisis peranan pelakon antarabangsa di rantau ini di dunia.Menghadiri Cambridge Immerse telah mengajar saya pelajaran yang tidak ternilai yang melangkaui kerangka pembelajaran bilik darjah. Saya merasakan bahawa selepas dua minggu saya telah membangunkan kedua-dua intelektual dan sebagai seorang individu secara umum, hasil daripada pengajaran pesat dan kumpulan rakan sebaya yang saya bermotivasi dengan hebat. - Sophie, United Kingdom

Program diajar dalam:
English
Cambridge Immerse

Lihat 13 lagi program yang ditawarkan oleh Cambridge Immerse »

This course is Campus based
Start Date
Julai 2019
Ogos. 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
4,295 GBP
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Julai 2019
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Julai 2019
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Ogos. 2019
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Ogos. 2019
Tarikh tutup permohonan

Julai 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Tarikh tutup permohonan
End Date

Ogos. 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date

Excursions

Cambridge Immerse

People I Met

People I Met