Program Juruteknik Ikan dan Hidupan Liar boleh membawa anda ke dalam kerjaya yang menggembirakan, menggabungkan cita rasa anda di luar dan minat dalam ikan dan hidupan liar, dengan komitmen terhadap pengurusan sumber yang bertanggungjawab.

Sorotan Program

 • Selain sesi kelas anda yang mempelajari teori dan kemahiran yang diperlukan untuk kerja-kerja di tangan, anda akan menghabiskan banyak masa dalam kerja-kerja makmal ikan dan hidupan liar, dan mengambil bahagian dalam pelbagai lawatan ke lapangan.
 • Dalam semester ke-3, anda akan mengambil bahagian dalam kem bidang perikanan satu minggu di mana anda akan bekerja di bot-bot kecil, mengendalikan jaring jaring dan ikan hidup.
 • Semasa lawatan lapangan anda akan mengamalkan kemahiran pengurusan perikanan dan belajar mengenai logistik yang terlibat dalam reka bentuk dan pelaksanaan projek-projek lapangan, termasuk memancing di air bergerak sambil memakai beg galas.
 • Anda juga akan menghabiskan banyak masa di loji pembelajaran liar, kemahiran pengenalan burung dan mamalia, penderiaan jauh seperti mengesan haiwan di kawasan yang kasar, dan menjalankan pemerhatian hidupan liar dalam semua keadaan cuaca, termasuk hujan, salji yang mendalam, dan suhu yang melampau.

Kenapa Pilih Fleming

 • Program kami adalah satu-satunya di Ontario yang diiktiraf oleh Persatuan Teknologi Hidupan Liar Amerika Utara (NAWTA).
 • Fleming adalah salah satu daripada dua kolej di wilayah yang menawarkan program Ikan dan Hidupan Liar, dan satu-satunya yang terletak di selatan Ontario.
 • Latihan yang komprehensif, mencabar yang anda akan terima dalam program ini, difasilitasi oleh fakulti dengan pengalaman di lapangan, memastikan bahawa anda akan memperoleh kemahiran yang sesuai, yang diperlukan oleh majikan yang ingin dicari.

Semester Pertama Biasa

Pelajar dalam program diploma Sekolah kami mengambil kursus yang sama untuk semester pertama selepas memilih dan diterima dalam salah satu program kami. Tumpuan bersama ini mendedahkan anda kepada pelbagai pilihan kerjaya dan program lain. Anda akan mempunyai kebebasan untuk meneroka dan mendapatkan perspektif pelbagai disiplin, sementara anda memperoleh asas pengetahuan dan kemahiran asas.

Walaupun pelajar diterima masuk ke dalam program khusus untuk semester pertama mereka, semester pertama yang biasa membolehkan anda menukar arah jika anda mendapati program atau kawasan kerjaya yang lain lebih menarik. Setelah berjaya menyelesaikan semester pertama yang sama, anda boleh memasukkan program pilihan anda pada semester kedua, tertakluk kepada kapasiti pendaftaran.

Pengalaman Kerja

Anda akan mempunyai banyak peluang untuk meletakkan latihan anda dalam program ini. Kerja makmal, lawatan ke padang, dan kem padang selama satu minggu menawarkan peluang untuk mendapatkan pengalaman secara langsung.

Adakah ini awak?

Jelas sekali, anda perlu suka bekerja di luar rumah, dan mempunyai komitmen untuk pemuliharaan ikan dan hidupan liar. Ia akan menjadi aset untuk bekerja dalam sukarelawan atau kedudukan berbayar dalam organisasi atau projek berkaitan sumber alam atau alam semula jadi. Anda juga harus memiliki:

 • kemahiran analitikal
 • latar belakang sains / matematik sekolah tinggi yang baik
 • kesediaan untuk bergerak untuk kerja
 • kesediaan untuk bekerja dalam situasi dan keadaan cuaca yang mencabar

Peluang kerjaya

Graduan program Juruteknik Ikan dan Hidupan Liar akan kebanyakannya mencari kerja di Kanada. Jawatan yang anda pegang termasuk juruteknik ikan / juruteknik / teknolog, jurubahasa di rizab ikan dan hidupan liar, panduan memancing / memburu, dan juruteknik inventori tanah lembap. Majikan yang mencari juruteknik Ikan dan Hidupan Liar termasuk agensi penyelidikan dan kementerian kerajaan dan firma perunding persendirian atau agensi pengurusan persekitaran - seperti Ducks Unlimited dan Persekutuan Pemancing dan Pemburu Ontario.

Keperluan Kemasukan Minimum

OSSD dengan majoriti kredit di peringkat Kolej (C) dan Terbuka (O), termasuk:

 • 2 Kolej (C) Kursus bahasa Inggeris (Gred 11 atau Gred 12)
 • 2 Kolej (C) Kursus matematik (Gred 11 atau Gred 12)

Apabila (C) adalah tahap kursus minimum untuk kemasukan, (U) atau (U / C) kursus juga diterima.

Disyorkan:

Gred 11 atau 12 Kimia sangat disyorkan. (Walaupun tidak diperlukan untuk kemasukan, kursus ini akan membantu menyediakan anda untuk program ini.)

Pelajar matang

Sekiranya anda berusia 19 tahun atau lebih tua sebelum kelas bermula, dan anda tidak mempunyai OSSD, anda boleh menulis Ujian Pencapaian Dewasa Kanada untuk menilai kelayakan anda untuk kemasukan. Ujian tambahan atau penambahbaikan akademik mungkin diperlukan untuk memenuhi keperluan kursus tertentu untuk program ini.

 • Pelajar yang bermula pada bulan Januari dikehendaki menghadiri kelas sepanjang semester musim panas.

Program Pathway

Jika anda tidak memenuhi syarat kemasukan untuk Juruteknik Ikan dan Hidupan Liar, pertimbangkan Kesenian dan Sains Am - Opsyen Kajian Alam Sekitar dan Sumber Asli. Program Pathway ini mungkin menyediakan keperluan yang anda perlukan untuk kemasukan, sementara anda memperoleh kredit untuk semester pertama Juruteknik Ikan dan Hidupan Liar.

Program Berkaitan

Sebaik sahaja anda memperoleh diploma Juruteknik Ikan dan Hidupan Liar anda, anda mungkin mahu mengambil tahun ketiga untuk mendapatkan diploma Teknologi Ikan dan Hidupan Liar. Ia akan membuka lebih banyak kerjaya untuk anda apabila tamat pengajian. Graduan Program Juruteknik Ikan dan Hidupan Liar juga boleh mempertimbangkan melanjutkan pendidikan mereka di Juruteknik Pengurusan Ekosistem, Juruteknik Persekitaran atau lain-lain program diploma sains alam sekitar atau alam semulajadi selama dua tahun. Hanya dalam dua semester lagi, anda boleh mendapatkan diploma Juruteknik tambahan dan mengembangkan peluang kerjaya anda.

Keperluan Kesihatan

 • Pelajar program ikan dan hidupan liar dikehendaki memperlihatkan bukti pelindung dari titisan vaksin rabies sebelum mereka masuk ke dalam semester 3 dan / atau semester 5. Ini terpakai kepada semua pelajar termasuk mereka yang boleh memindahkan atau memasuki program dengan kedudukan lanjut.
 • Pelajar akan mengendalikan bangkai mamalia, jadi bagi sebab-sebab kesihatan dan keselamatan, mereka yang tidak memberikan bukti tentang pelindung jawatan tidak akan dibenarkan untuk maju ke semester 3 dan semester 5 program ini. Untuk maklumat lanjut dan mencetak borang yang diperlukan, pergi ke: Halaman Maklumat Imunisasi.
 • Pelajar-pelajar Ikan dan Hidupan Liar dikehendaki untuk mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti lapangan yang termasuk kilometer berjalan kaki di atas medan kasar, membawa gear berat, dan mengendalikan perahu kecil, dalam semua keadaan cuaca, termasuk hujan, salji yang mendalam, dan suhu yang melampau.
 • Pelajar yang mempunyai status pendahuluan yang memasuki atau memindahkan ke dalam program pada semester 3 atau semester 5 mestilah memberikan bukti tentang satu pelindung pelindung daripada pemvaksinan rabies sebelum permulaan kelas.

Kos-kos tambahan

Rancang untuk membelanjakan kira-kira $ 1,050 pada tahun pertama dan $ 900 pada tahun kedua untuk buku, bekalan, peralatan, dan kem lapangan.

Perjanjian Perpindahan

 • Griffith University
 • Universiti Lakehead
 • Royal Roads University
 • Universiti British Columbia Utara
Program diajar dalam:
 • English

Lihat 16 lagi program yang ditawarkan oleh Fleming College »

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
Sepenuh masa
Price
1,995 CAD
setiap semester
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date