Juruteknik Perakaunan Bertauliah (CAT)

Sunway University

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Juruteknik Perakaunan Bertauliah (CAT)

Sunway University

Juruteknik Perakaunan Bersertifikat (CAT) adalah kelayakan vokasional yang direka oleh ACCA yang akan membolehkan anda menyokong kerja akauntan profesional. Peperiksaan peringkat akhir bersamaan dengan standard untuk tahun pertama program ijazah universiti. Akibatnya, graduan CAT dibenarkan masuk ke Tahap Asas (Modul Kemahiran).

Pengetahuan, kemahiran dan pengalaman praktikal yang anda peroleh semasa mempelajari kelayakan CAT boleh mengecualikan anda dari kertas tertentu dan menghitung ke arah keperluan pengalaman praktikal dari Kelayakan ACCA.

Terdapat sembilan peperiksaan ke CAT, yang dibahagikan kepada empat peringkat. Setiap tahap direka untuk menguji pengetahuan, kemahiran dan pemahaman yang diperlukan untuk bekerja dalam peranan sokongan perakaunan. Serta menyelesaikan peperiksaan anda, anda perlu memperoleh sekurang-kurangnya satu tahun pengalaman yang relevan semasa menjalani latihan kewangan anda untuk mencapai kelayakan Juruteknik.

Apabila anda telah memenuhi kriteria untuk status Juruteknik Perakaunan Bertauliah, ACCA akan memberi anda gelaran Juruteknik Perakaunan yang Bertauliah dan anda akan dapat menggunakan huruf 'CAT' selepas nama anda.

Kelayakan CAT boleh menjadi batu loncatan anda untuk Kelayakan ACCA dan keahlian badan global untuk akauntan profesional.

Sukatan Pelajaran Program

Sijil Pengenalan Perakaunan Kewangan dan Pengurusan **

 • FA1 - Rakaman Transaksi Kewangan
 • MA1 - Maklumat Pengurusan

Perakuan Sijil Perakaunan Kewangan dan Pengurusan **

 • FA2 - Mengekalkan Rekod Kewangan
 • MA2 - Kos dan Kewangan Urusan

Diploma Perakaunan dan Perniagaan **

 • FAB - Akauntan dalam Perniagaan
 • FMA - Perakaunan Pengurusan
 • FFA - Perakaunan Kewangan

Pilihan (Mana-mana 2 papers)

 • FAU - Yayasan dalam Audit
 • FTX - Yayasan Percukaian *
 • FFM - Asas dalam Pengurusan Kewangan

* Variasi tersedia (MYS, UK)

** Sijil tambahan dari ACCA

Peperiksaan

7 kertas pertama adalah peperiksaan berasaskan komputer. Kertas pilihan adalah ujian berasaskan kertas. Pelajar yang mencuba peperiksaan berasaskan komputer dapat memperoleh keputusan mereka sebaik sahaja selesai peperiksaan. Hasil peperiksaan berasaskan kertas akan dikeluarkan dalam masa 5 hingga 6 minggu.

Hari Ibu Bapa

Hari Ibu Bapa diadakan sekali setiap semester. Pada hari ini, ibu bapa boleh berbincang dengan pensyarah kemajuan pelajar. Laporan mengenai kehadiran dan gred peperiksaan dalaman akan disediakan untuk meningkatkan perbincangan antara pensyarah dan ibu bapa. Sehingga kini, respons positif, memupuk hubungan baik antara ibu bapa, pelajar dan pensyarah.

Graduan CAT

Graduan dengan satu tahun pengalaman praktikal yang berkaitan dan diselia dikehendaki mengemukakan Keperluan Pengalaman Praktikal mereka yang mungkin pra, semasa atau pasca peperiksaan / kajian ke ACCA. Setelah mendapat kelulusan, graduan CAT boleh menambah huruf inisiatif berprestij 'CAT' kepada nama mereka.

Kemajuan ke ACCA

Graduan CAT yang cuba mengejar kelayakan ACCA diberikan pengecualian dari Modul Pengetahuan (3 papers) dan dengan itu boleh terus maju ke Modul Kemahiran (6 papers).

Prospek kerjaya

Graduan CAT akan dapat menyokong Pengurus Kewangan dalam sebarang jenis perniagaan, baik di dalam dan di luar negara.

Pengambilan

Januari, Mac, April, Julai dan September

Nota: CAT ditawarkan sebagai program sepenuh masa sahaja

This school offers programs in:
 • English


Tarikh Akhir Kemaskini January 30, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Jan. 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Locations
مليسيا - Shah Alam, Selangor
Tarikh mula : Jan. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Jan. 2019
مليسيا - Shah Alam, Selangor
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat