Juruteknik Perhutanan

Umum

4 lokasi tersedia

Penerangan Program

Laluan kerjaya Juruterbang Perhutanan akan merayu kepada anda jika anda berminat dengan aktiviti luar, dan prihatin terhadap pengurusan sumber hutan yang bertanggungjawab.

Sorotan Program

Sebagai Juruteknik Perhutanan, anda boleh menjadi sebahagian daripada komuniti lelaki dan wanita yang rapat di seluruh negara yang membuat perbezaan dalam persekitaran kita. Program Perhutanan Fleming College adalah yang terbesar di Kanada. Dalam program dua tahun ini, anda akan memperoleh kemahiran untuk bekerja dengan berkesan dalam pengurusan sumber semulajadi - mempelajari kemahiran perhutanan tradisional seperti pengkomputeran dan identifikasi pokok, serta bagaimana untuk bekerja dengan ArcMap, GPS dan perisian berteknologi tinggi yang lain.

 • Dalam gabungan teori dan pengalaman teknikal yang ideal, pelajaran anda di dalam bilik darjah akan dilengkapi dengan pelbagai lawatan lapangan.
 • Anda akan mengambil bahagian dalam pengalaman kem bidang padang unik Perhutanan di Mattawa, di Samuel de Champlain Park.
 • Di samping itu, anda boleh meningkatkan kelayakan anda (dan kesediaan kerjaya dan fleksibiliti) dengan mengambil kursus pensijilan seperti pertempuran api hutan, pertolongan cemas dan CPR, penandaan pokok dan pensijilan pemotong (dengan kos tambahan yang sederhana).

Anda akan mempelajari kemahiran asas yang anda perlukan dalam semester satu dan dua. Dalam tiga semester, tiga kursus ditawarkan melalui YouTube dan sesi tutorial, membolehkan anda belajar pada kadar anda sendiri, pada masa anda sendiri. Apabila kemahiran anda berkembang, anda akan mula mengambil alih pembelajaran anda sendiri. Kursus kehutanan anda akan menjadi lebih intensif dan khusus.

Anda juga akan bekerja dalam pasukan dalam membangunkan Persidangan Woodlot untuk lebih daripada 200 pelajar sekolah menengah. Ia adalah peluang untuk mengamalkan kejurulatihan, pengucapan awam, perancangan dan kerja berpasukan semasa mengajar pelajar-pelajar ini kemahiran kehutanan asas.

Kursus mengenai perancangan kerjaya dan pemetaan akan membantu anda meletakkannya bersama-sama, bersedia untuk mencari pekerjaan anda.

Pertukaran Antarabangsa

Mahu mendapatkan perspektif antarabangsa mengenai perhutanan? Melalui program pertukaran antarabangsa, anda boleh melawat Eropah selama tiga minggu atau selagi satu semester, menghadiri kursus di institusi rakan kami - Universiti Hungary Barat, di Sopron, Hungaria dan Universiti Padua di Legnaro, Itali.

Kenapa Pilih Fleming

Tiga dekad yang menghasilkan grads cemerlang mempunyai industri kehutanan yang rapat mencari peluang pekerjaan baru setiap tahun. Graduan kami sekarang berada dalam kedudukan untuk mengupah graduan baru, dan melakukannya kerana pengalaman positif mereka sendiri dalam program ini. Program Perhutanan Fleming mempunyai reputasi yang sangat baik untuk menghasilkan juruteknik yang terkemuka, kompeten untuk pelbagai agensi, syarikat, dan organisasi. Graduan Perhutanan amat dicari oleh kementerian kerajaan, agensi, dan syarikat perhutanan - termasuk, contohnya, Perkhidmatan Perhutanan SM dan kementerian sumber alam semulajadi kerajaan Nova Scotia dan alam sekitar. Majikan mengiktiraf bahawa latihan pelajar adalah holistik, dan mempersiapkan mereka untuk pelbagai tugas dan tugas.

Semester Pertama Biasa

Pelajar dalam program diploma Sekolah kami mengambil kursus yang sama untuk semester pertama selepas memilih dan diterima dalam salah satu program kami. Tumpuan bersama ini mendedahkan anda kepada pelbagai pilihan kerjaya dan program lain. Anda akan mempunyai kebebasan untuk meneroka dan mendapatkan perspektif pelbagai disiplin, sementara anda memperoleh asas pengetahuan dan kemahiran asas.

Walaupun pelajar diterima masuk ke dalam program khusus untuk semester pertama mereka, semester pertama yang biasa membolehkan anda menukar arah jika anda mendapati program atau kawasan kerjaya yang lain lebih menarik. Setelah berjaya menyelesaikan semester pertama yang sama, anda boleh memasukkan program pilihan anda pada semester kedua, tertakluk kepada kapasiti pendaftaran.

Pengalaman Kerja

Terdapat banyak peluang praktikal dan praktikal sepanjang program ini. Anda akan berpeluang untuk menyertai kem bidang kami, mengamalkan kemahiran perhutanan anda sambil membangun kemahiran kerja berpasukan.

Adakah ini awak?

Juruteknik Perhutanan bertanggungjawab terhadap perancangan dan perlindungan pengurusan sumber. Pengalaman bekerja di taman, pusat alam semulajadi, atau tempat yang sama, sama ada sebagai sukarelawan atau pekerja, akan menjadi aset. Kejayaan anda dalam perhutanan akan sangat membantu jika anda mempunyai:

 • semangat untuk hutan, alam sekitar, di luar rumah
 • keupayaan menyelesaikan masalah
 • kemahiran organisasi yang kuat
 • latar belakang yang baik dalam matematik, sains
 • kesediaan untuk berpindah peluang kerjaya

Peluang kerjaya

Terdapat peluang kerjaya di mana sahaja terdapat hutan, di kawasan pedalaman, padang pasir, dan bandar. Majikan utama di lapangan berusaha untuk mengupah graduan Fleming, sehingga terdapat banyak peluang kerjaya yang lurus di luar kolej. Anda boleh mendapati diri anda bekerja untuk syarikat-syarikat hidroelektrik, pihak berkuasa pemuliharaan, majlis perbandaran, industri hutan (hutan, kilang papan, kilang pulpa), agensi kerajaan, taska hutan, kementerian berkaitan perhutanan persekutuan / wilayah, dan kontraktor swasta di dalam dan di luar negara. Tajuk kerja yang anda dapati termasuk penilai ekosistem hutan, ahli bomba, juruteknik silvikultur, juruteknik hutan, juruteknik kuasa pemuliharaan, penyelia operasi hutan, dan perancang hutan. Dengan latihan tambahan, anda juga boleh bekerja sebagai tukang kayu. Terdapat banyak peluang untuk wanita! Majikan Juruteknik Kehutanan adalah selepas otak, tidak memerah pada lelaki dan wanita yang mereka sewa.

Keperluan Kemasukan Minimum

OSSD dengan majoriti kredit di peringkat Kolej (C) dan Terbuka (O), termasuk:

 • 2 Kolej (C) Kursus bahasa Inggeris (Gred 11 atau Gred 12)
 • 2 Kolej (C) Kursus matematik (Gred 11 atau Gred 12)

Apabila (C) adalah tahap kursus minimum untuk kemasukan, (U) atau (U / C) kursus juga diterima.

Pelajar matang

Sekiranya anda berusia 19 tahun atau lebih tua sebelum kelas bermula, dan anda tidak mempunyai OSSD, anda boleh menulis Ujian Pencapaian Dewasa Kanada untuk menilai kelayakan anda untuk kemasukan. Ujian tambahan atau penambahbaikan akademik mungkin diperlukan untuk memenuhi keperluan kursus tertentu untuk program ini.

 • Pelajar yang bermula pada bulan Januari dikehendaki menghadiri kelas sepanjang semester musim panas.

Program Pathway

Jika anda tidak memenuhi syarat kemasukan untuk Juruteknik Perhutanan, pertimbangkan Kesenian dan Sains Am - Opsyen Kajian Alam Sekitar dan Sumber Asli. Program Pathway ini mungkin memberikan syarat yang anda perlukan untuk kemasukan, sementara anda memperoleh kredit untuk semester pertama Juruteknik Perhutanan.

Program Berkaitan

Apabila anda lulus dari program Juruteknik Perhutanan, anda boleh meneruskan untuk tahun ketiga dalam Penguatkuasaan Undang-undang Pemuliharaan dan Alam Sekitar atau mempertimbangkan Sistem Maklumat Geografi untuk lebih banyak peluang kerjaya. Anda juga boleh mempertimbangkan melakukan diploma dwi, ​​dengan mengambil satu lagi program diploma juruteknik kami. Anda boleh lulus dengan diploma juruteknik tambahan dengan hanya dua semester pengajian.

Kos-kos tambahan

Rancang untuk membelanjakan kira-kira $ 1,100 pada tahun pertama dan $ 600 pada tahun kedua untuk buku, bekalan dan kos kem.

Perjanjian Perpindahan

 • Universiti Lakehead
 • Universiti New Brunswick
Tarikh Akhir Kemaskini Jun 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

At Fleming College, you become part of a learning community. We engage you in personalized learning and provide personalized support. Set in welcoming communities, our smaller campuses provide a frien ... Baca lebih lanjut

At Fleming College, you become part of a learning community. We engage you in personalized learning and provide personalized support. Set in welcoming communities, our smaller campuses provide a friendly environment where people know your name. Baca Ringkas
Peterborough , Lindsay , Minden , Cobourg + 3 Lagi Kurang