Read the Official Description

Graduan program Teknisi Sumber Bumi kami sering menjadi pekerja pilihan bagi syarikat-syarikat utama dalam sumber bumi dan sektor geoteknologi yang semakin luas dan meluas.

Sorotan Program

Sebagai Juruteknik Sumber Bumi, anda boleh mengharapkan untuk menjadi permintaan. Peluang kerjaya adalah pelbagai, dari analisis tanah dan batuan, untuk penilaian air bawah tanah, dari penerokaan mineral, kepada kejuruteraan awam dan perundingan alam sekitar.

Tempoh wajib kerja selama 6 bulan yang dibayar dengan bayaran kerja memberikan anda kesempatan untuk memperoleh sementara anda belajar, dan membuat sambungan yang berharga dalam industri. Perhatikan bahawa pelajar tidak diletakkan dalam pekerjaan. Kolej ini menyokong proses dengan hubungan industri untuk membantu para pelajar untuk berjaya dalam mendapatkan pekerjaan bersama dalam geologi terpakai.

Asas yang kukuh adalah dasar utama program ini. Fleming College adalah satu-satunya kolej yang menawarkan kedalaman dalam kajian geoteknik. Tetapi ia adalah gabungan unik kursus bersepadu kami dalam mineral, geofizik, penilaian geoteknik dan alam sekitar yang memberikan anda set kemahiran yang lengkap dan lengkap untuk mempersiapkan diri dalam kerjaya di kebanyakan tempat kerja geologi yang digunakan. Majikan menghargai kombinasi ini dan memberitahu kami bahawa mereka tidak dapat mencarinya di tempat lain.

Dalam program diploma selama dua tahun ini, anda juga akan mengkaji kemahiran sokongan seperti pengkomputeran, perancangan dan perancangan keselamatan, dan komunikasi - keperluan untuk mana-mana profesional sumber bumi. Anda akan belajar tangan dalam program ini, menggunakan peralatan geologi kelas kami dan teknologi komputer. Anda belajar kemahiran pemerhatian dan ujian sebelum tempoh kerja bersama. Berikutan istilah kerja bersama, anda mempelajari lebih banyak kandungan teknikal melalui kerja makmal, kerja lapangan di tapak dan perjalanan lapangan.

Kenapa Pilih Fleming

 • Fleming College telah menawarkan program geologi selama lebih dari 30 tahun dan telah memperoleh reputasi yang mantap
 • Program ini sangat disokong oleh alumni - yang mendermakan peralatan, sampel, dan membantu graduan baru mencari kerja yang bermakna dalam bidang - atau menyewa mereka
 • Kebanyakan fakulti anda telah bekerja sebagai ahli geologi atau dalam bidang yang berkaitan - dan berkongsi pengalaman dan kepakaran mereka dengan bersemangat dengan pelajar mereka
 • Anda mempunyai peluang untuk melakukan pembelajaran pengalaman yang penting di sini di kampus - termasuk ujian tanah, air dan teras
 • Untuk setiap jam yang anda belanjakan dalam kuliah, anda akan menghabiskan dua jam bekerja di projek tangan.

Semester Pertama Biasa

Pelajar dalam program diploma Sekolah kami mengambil kursus yang sama untuk semester pertama selepas memilih dan diterima dalam salah satu program kami. Tumpuan bersama ini mendedahkan anda kepada pelbagai pilihan kerjaya - dan program lain. Anda akan mempunyai kebebasan untuk meneroka dan mendapatkan perspektif pelbagai disiplin, sementara anda memperoleh asas pengetahuan dan kemahiran asas.

Walaupun pelajar diterima masuk ke dalam program khusus untuk semester pertama mereka, semester pertama yang biasa membolehkan anda mengubah arah jika program atau kawasan kerjaya yang lain lebih menarik. Setelah berjaya menyelesaikan semester pertama yang sama, anda boleh memasukkan program pilihan anda pada semester kedua, tertakluk kepada kapasiti pendaftaran.

Thomas Luloff adalah Penyelaras Semester Pertama Biasa.

Pengalaman Kerja

Anda akan mengambil bahagian dalam co-op mandatori, dibayar 6 bulan selepas semester 2. Co-op akan berlangsung dari Mei hingga pertengahan Oktober, dan memberi peluang untuk meningkatkan pengalaman belajar, kemahiran dan kebolehan anda, serta peluang untuk memperoleh pendapatan.

Sila ambil perhatian: Selain membayar yuran dan yuran semasa belajar di Frost Campus, pelajar akan membayar yuran bersama (kira-kira $ 506.00) untuk kos pentadbiran yang berkaitan dengan co-op.

Adakah ini awak?

Anda perlu suka bekerja di luar rumah jika anda ingin berjaya dan gembira dalam kerjaya ini. Selain itu, anda harus mempunyai:

 • keupayaan untuk bekerja dalam kumpulan / pasukan
 • Literasi komputer
 • disiplin diri
 • kemahiran organisasi yang baik
 • kemahiran pengurusan masa
 • kemahiran matematik / pemikiran logik
 • kemahiran pemikiran analitik / kreatif
 • kemahiran komunikasi lisan / bertulis yang baik

Peluang kerjaya

Terdapat kekurangan graduan mahir untuk memenuhi pertumbuhan sektor penerokaan geoteknik dan perlombongan. Di pameran pekerjaan di kampus yang paling baru-baru ini, syarikat-syarikat yang merekrut graduan kami termasuk Golder Associates, Geofisika Crone, Kumpulan LVM, Schlumberger Canada, Kiewit, Quantec, dan Taku Gold.

Ada yang mempekerjakan beberapa jawatan. Tajuk kerja contoh termasuk:

 • juruteknik geoteknik
 • juruteknik alam sekitar
 • kawalan proses / juruteknik kawalan kualiti
 • juruteknik hidrogeologi
 • juruteknik makmal dan bidang
 • juruteknik kejuruteraan / teknologi
 • pengendali geofizik

Tugas-tugas tugas anda boleh merangkumi penilaian medan, penerangan tanah dan air dan penerangan dan penilaian dasar, kajian pencemaran air bawah tanah dan air permukaan, pemeriksaan kejuruteraan untuk struktur, penginderaan jauh untuk sumber bumi, penjelajahan air, agregat, mineral dan penilaian tapak. Anda boleh bekerja untuk majikan seperti firma kejuruteraan perundingan, syarikat pengeluaran agregat, syarikat penerokaan mineral, makmal pemprosesan mineral, perunding air bawah tanah, perancang alam sekitar, agensi kerajaan dan syarikat lain.

Dengan pertumbuhan industri pembinaan di seluruh Ontario, dan penerokaan galian di seluruh Alberta dan utara, prospek pekerjaan tinggi. Atau, anda mungkin mempertimbangkan untuk bekerja di luar negara. Ramai graduan telah mengalami kemajuan pesat dalam kerjaya mereka dalam masa yang singkat, sebahagiannya kerana kekurangan sebenar orang dengan pendidikan dan latihan yang diperlukan.

Keperluan Kemasukan Minimum

OSSD dengan majoriti kredit di peringkat Kolej (C) dan Terbuka (O), termasuk:

 • 2 Kolej (C) Kursus bahasa Inggeris (Gred 11 atau Gred 12)
 • 2 Kolej (C) Kursus matematik (Gred 11 atau Gred 12)

Apabila (C) adalah tahap kursus minimum untuk kemasukan, (U) atau (U / C) kursus juga diterima.

Pelajar matang

Sekiranya anda berusia 19 tahun atau lebih tua sebelum kelas bermula, dan anda tidak mempunyai OSSD, anda boleh menulis Ujian Pencapaian Dewasa Kanada untuk menilai kelayakan anda untuk kemasukan. Ujian tambahan atau penambahbaikan akademik mungkin diperlukan untuk memenuhi keperluan kursus tertentu untuk program ini.

Pelajar antarabangsa

Sekiranya anda seorang pelajar antarabangsa, periksa maklumat mengenai keperluan kemasukan dan cara memohon di sini. Sila ambil perhatian bahawa koperasi enam bulan mesti berlaku di Kanada, dan mungkin sukar untuk menyelesaikan program ini jika anda mempunyai visa terhad.

Kemajuan Program

Nota: Semua Pelajar Calon

Program ini mempunyai keperluan kurikulum mandatori. Semua kursus semester pertama dan kedua mestilah diselesaikan dengan jayanya sebelum pelajar layak mendaftarkan diri untuk kerja Koperasi. Tempoh kerja Koperasi mesti selesai untuk menyelesaikan program ini. Jika seorang pelajar tidak menyelesaikan komponen yang diperlukan panjang masa untuk menyelesaikan program akan meningkat. Hubungi penyelaras program jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai keperluan ini.

Program Berkaitan

Kebanyakkan graduan kami meneruskan pengajian mereka untuk meningkatkan pengkhususan mereka. Anda mungkin ingin mengambil Sistem Maklumat Geografi - Pakar Aplikasi atau Program Sarjana pascasarjana. Pelajar lain mengejar diploma kedua dalam Sumber Penggerudian dan Peletupan atau Juruteknik Persekitaran.

Kos-kos tambahan

Merancang membelanjakan kira-kira $ 1,500 pada tahun pertama dan $ 525 pada tahun kedua untuk buku, bekalan dan kos kem. Terdapat juga kos tambahan penginapan dan perjalanan yang dikenakan semasa tempoh kerja Koperasi.

Perjanjian Perpindahan

 • Universiti Acadia
 • Griffith University
Program taught in:
English

See 16 more programs offered by Fleming College »

Last updated June 13, 2018
This course is Campus based
Start Date
Sept. 2019
Duration
Price
1,995 CAD
setiap semester
By locations
By date
Start Date
Sept. 2019
Application deadline
Start Date
Sept. 2019
Application deadline
Start Date
Sept. 2019
Application deadline
Start Date
Sept. 2019
Application deadline

Sept. 2019

Location
Application deadline
End Date
Location
Application deadline
End Date
Location
Application deadline
End Date
Location
Application deadline
End Date