KESIHATAN - Analisis ekonomi dasar kesihatan: Masalah ekuiti dan kecekapan

Paris School of Economics

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

KESIHATAN - Analisis ekonomi dasar kesihatan: Masalah ekuiti dan kecekapan

Paris School of Economics

" ... Saya telah mula gembira kerana saya telah diberitahu bahawa itu adalah baik untuk kesihatan seseorang. "(Voltaire, Surat kepada Abbé Trublet, 1761)

Program ini direka bentuk untuk memberikan tinjauan fakta, soalan, dan model di perbatasan penyelidikan dalam ekonomi kesihatan dan ekonomi kesejahteraan. Kesihatan dan kesejahteraan adalah konsep yang berkait rapat. Malah, ahli ekonomi sering menggunakan langkah-langkah yang dilaporkan sendiri sebagai kesejahteraan proksi. Dalam pendekatan ini, kesejahteraan dianggap sebagai agregat kepuasan dalam beberapa domain, termasuk kesihatan mental dan fizikal, tetapi juga pendapatan, kehidupan sosial, perumahan, dan masa lapang, khususnya. Menariknya, di kalangan domain ini, orang memberi berat yang tidak seimbang kepada kesihatan dan pendapatan dalam kesejahteraan. Atas sebab ini, kesihatan dan kesejahteraan perlu dikaji bersama.

Pengajar akan membangunkan topik berikut, yang berpusat pada kesihatan dan kesejahteraan: pengukuran kesihatan dan kesejahteraan, hubungan antara keadaan ekonomi, kesihatan, kesejahteraan, dan dasar-dasar yang menggalakkan kesihatan dan kesejahteraan.

Sesi pertama akan menggunakan perspektif yang luas, dengan memberi tumpuan kepada kesejahteraan. Setelah menunjukkan bahawa kesejahteraan dapat diukur dalam beberapa cara, kita akan memberi perhatian khusus kepada salah seorang dari mereka: kesejahteraan subjektif. Kami akan membincangkan pengukuran dan kesahannya dan menganalisis hubungan kesejahteraan. Tambahan pula, kita akan melihat bagaimana kesejahteraan berbeza dengan keadaan ekonomi, menekankan sifat kesejahteraan yang relatif.

Sesi berikutnya akan mengambil pendekatan yang lebih sempit tertumpu kepada kesihatan. Kami akan memperkenalkan peserta pertama kepada beberapa fakta asas mengenai perbelanjaan kesihatan dan kesihatan (menggunakan data merentas negara dan sejarah) dan beberapa soalan penyelidikan utama ("Apakah penentu peningkatan jangka hayat?"). Kami kemudian akan memberi tumpuan kepada pengukuran kesihatan dan membincangkan persamaan dan perbezaan antara ukuran kesejahteraan dan ukuran kesihatan, terutamanya kesihatan mental. Kami akan membincangkan kebolehpercayaan dan kesahihan beberapa langkah kesihatan. Nilai kesihatan individu dan sosial juga akan dipertimbangkan. Akhirnya, hubungan antara keadaan ekonomi dan kesihatan (yang disebut "ketidakseimbangan kesihatan sosial") akan diperiksa, kerana kami akan cuba mengukur kesan akibat pendapatan terhadap kesihatan.

Dalam sesi berikut, kami akan memberi tumpuan kepada penggubalan dasar yang bertujuan meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan. Selepas membincangkan potensi hubungan kausal yang mendasari kewujudan kecerunan kesihatan, kami akan membentangkan dasar awam yang bertujuan meningkatkan kesihatan penduduk. Kami juga akan menyerlahkan dasar normatif dasar (iaitu penghakiman nilai di sebalik dasar). Dua sesi akan mengambil pandangan terperinci mengenai dua perdebatan dasar semasa: dasar harga untuk mempromosikan makanan dan minuman yang sihat, dan dasar persaingan dalam pasaran penjagaan kesihatan.

Akhirnya, sesi terakhir akan ditumpukan kepada penyelidikan baru tentang kesihatan dan kesejahteraan, termasuk penggunaan data baru (data genetik, biomarker, data besar, contohnya) dan kemunculan topik penyelidikan baru (pengasingan sosial khususnya).

health-2017-5b600

Bengkel

Peserta akan berpeluang mengemukakan kerja untuk dibentangkan dan dibincangkan oleh peserta dan fakulti pada akhir setiap hari

Prasyarat

Graduan Ekonomi dengan kemahiran teori dan empirik yang kuat.

Profesor

  • Bénédicte Apouey adalah Profesor Penyelidikan dalam Ekonomi Kesihatan di PSE. Beliau menerima PhD dari Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) di Paris pada tahun 2009 dan kemudiannya dianugerahkan anugerah Young Economist dari Persatuan Ekonomi Eropah. Penyelidikannya menumpukan kepada ketidaksamaan kesihatan sosial, termasuk asal-usul kesenjangan zaman kanak-kanak dan penentu sosial penuaan sihat. Kepentingan penyelidikan khusus semasa termasuk kesan membujur status sosioekonomi ibu bapa terhadap kesihatan kanak-kanak menggunakan data kohort, serta kesan kekayaan terhadap kesihatan di kalangan orang tua.
  • Andrew Clark adalah Profesor Penyelidikan Penuh di PSE dan beliau memegang jawatan penyelidikan di IZA dan LSE. Beliau menerima PhDnya di LSE pada tahun 1989 dan sebelum ini memegang jawatan di Dartmouth, Essex, University of Orléans dan OECD. Karyanya adalah di antara muka Ekonomi, Psikologi dan Sosiologi. Kepentingan penyelidikan beliau digunakan mikroekonomi dan pemodelan fungsi utiliti (perbandingan dan habituation, interaksi sosial dan pembelajaran sosial). Antara lain, beliau telah menerbitkan Kajian Ekonomi dan Statistik, Jurnal Ekonomi, Jurnal Sastera Ekonomi, Jurnal Ekonomi Buruh, Jurnal Ekonomi Awam dan Jurnal Ekonomi Kesihatan.
  • Fabrice Etilé adalah Profesor Penyelidikan Penuh di PSE dan Institut Penyelidikan Agronomi Perancis (INRA). Dia sangat berminat dengan tingkah laku kesihatan yang berisiko (obesiti dan penyakit yang berkaitan dengan makanan, barang ketagihan), dengan tumpuan khusus terhadap analisis tingkah laku pengguna dan penilaian ekonomi dasar awam. Beliau telah menerbitkan jurnal akademik terkemuka seperti Jurnal Ekonomi, Jurnal Ekonomi Kesihatan, Ekonomi dan Biologi Manusia dan Ekonomi Kesihatan.
  • Pierre-Yves Geoffard adalah Pengarah PSE dan juga Profesor Penyelidikan Penuh di CNRS dan di "Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales" (EHESS). Bidang penyelidikan utamanya adalah dalam analisis ekonomi dasar kesihatan dan ekonomi risiko dan insurans. Penyelidikannya telah diterbitkan dalam jurnal akademik terkemuka seperti Econometrica, Kajian Ekonomi Amerika, Biometrika, Jurnal Teori Ekonomi, Kajian Ekonomi Antarabangsa, Journal of Economics, Journal of Health Economics. Beliau menerima anugerah kertas terbaik pada tahun 2009 untuk artikel yang diterbitkan dalam Ekonomi Kesihatan. Beliau juga pernah menjadi Editor Bersekutu Ekonomi Kesihatan dan ahli Majlis AIDS Kebangsaan (Perancis) sejak beberapa tahun kebelakangan ini.
  • Daniel Herrera-Araujo dianugerahkan PhD oleh Sekolah Ekonomi Toulouse pada tahun 2015 dan kemudian menyertai kerusi penyelidikan ekonomi kesihatan (Hospinnomics) di PSE sebagai penyelidik. Kepentingannya terletak pada kesihatan, organisasi perindustrian, dan persekitaran. Beliau kini sedang mengusahakan kesan penggabungan dan pengambilalihan hospital di Perancis dan penilaian pengurangan risiko mortaliti kecil menggunakan kaedah novel.

Penyelia Program: Bénédicte Apouey

Jadual

Isnin, Jun, 25
8.30 pagi - 9 pagi Selamat datang kopi
9.15 pagi - 10.30 pagi Andrew Clark, Pengukuran dan Kesahihan Kesejahteraan
10.30 pagi - 10.45 pagi Cuti
10.45 pagi - 12 malam Andrew Clark, Pengukuran dan Kesahihan Kesejahteraan
12 petang - 1.15 petang
1.15 petang - 2.30 petang Andrew Clark, Kebahagiaan dan Paradoks Easterlin
2.30 petang - 2.45 petang
2.45 malam - 4 malam Andrew Clark, Kebahagiaan dan Paradoks Easterlin
4 petang - 4.15 petang
4.15 petang - 5.30 malam bengkel (Andrew Clark, Pierre-Yves Geoffard)
5.30 petang - 6.30 malam Thomas Piketty, Kuliah Pleno
Dari jam 6.30 petang Selamat Datang

Selasa, Jun, 26
9.15 pagi - 10.30 pagi Pierre-Yves Geoffard, Kesihatan, Penjagaan Kesihatan
10.30 pagi - 10.45 pagi Cuti
10.45 pagi - 12 malam Bénédicte Apouey, Pengukuran Kesihatan
12 petang - 1.15 petang
1.15 petang - 2.30 petang Pierre-Yves Geoffard, Nilai Kesihatan
2.30 petang - 2.45 petang
2.45 petang - 4 petang Bénédicte Apouey, Ketidakseimbangan Kesihatan Sosial
4 petang - 4.15 petang
4.15 petang - 5.30 malam bengkel (Andrew Clark, Fabrice Etilé)
Dari jam 6 petang Acara Sosial

Rabu, Jun, 27
9.15 pagi - 10.30 pagi Bénédicte Apouey, Ketidakseimbangan Kesihatan Sosial
10.30 pagi - 10.45 pagi Cuti
10.45 pagi - 12 malam Bénédicte Apouey, Ketidakseimbangan Kesihatan Sosial
12 petang - 1.15 petang
1.15 malam - 2.30 petang Pierre-Yves Geoffard, Reka dasar Dasar Kesihatan
2.30 petang - 2.45 petang
2.45 petang - 4 petang Pierre-Yves Geoffard, Reka Bentuk Dasar Kesihatan
4 petang - 4.15 petang
4.15 petang - 5.30 malam bengkel (Bénédicte Apouey, Pierre-Yves Geoffard)

Khamis, Jun, 28hb
9.15 pagi - 10.30 pagi Fabrice Etilé, Ekonomi Politik Cukai Makanan
10.30 pagi - 10.45 pagi Cuti
10.45 pagi - 12 malam Fabrice Etilé, Ekonomi Politik Cukai Makanan
12 petang - 1.15 petang
1.15 petang - 2.30 petang Fabrice Etilé, Ekonomi Politik Cukai Makanan
2.30 petang - 2.45 petang
2.45 petang - 4 petang Daniel Herrera-Araujo, pasar kesihatan, dasar persaingan, dan organisasi perindustrian
4 petang - 4.15 petang
4.15 petang - 5.30 malam Bengkel (Bénédicte Apouey, Fabrice Etilé, Daniel Herrera-Araujo)
Dari 6.15 petang Acara Sosial

Jumaat, Jun, 29
9.15 pagi - 10.30 pagi Daniel Herrera-Araujo, Pasar Kesihatan, Dasar Persaingan dan Pertubuhan Perindustrian
10.30 pagi - 10.45 pagi Cuti
10.45 pagi - 12 malam Daniel Herrera-Araujo, Pasar Kesihatan, Dasar Persaingan dan Pertubuhan Perindustrian
12 petang - 1.15 petang
1.15 malam - 2.30 petang Daniel Herrera-Araujo, Pasar Kesihatan, Dasar Persaingan dan Pertubuhan Perindustrian
2.30 petang - 2.45 petang
2.45 petang - 4 petang Andrew Clark, Perkembangan Masa Depan dalam Kesejahteraan dan Penyelidikan Kesihatan
4 petang - 4.15 petang
4.15 petang - 5.30 malam bengkel (Bénédicte Apouey, Andrew Clark, Fabrice Etilé, Daniel Herrera-Araujo)
Dari 6 petang koktail / sijil perpisahan

This school offers programs in:
  • English


Tarikh Akhir Kemaskini January 24, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Jun 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Price
Harga
1,200 EUR
Bayaran untuk Pelajar. Yuran untuk Peserta lain = 1500 €. Pemohon yang ditaja oleh organisasi mereka Yuran = 2000 €
Locations
Perancis - Paris, Île-de-France
Tarikh mula : Jun 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Jun 2019
Perancis - Paris, Île-de-France
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat