Kajian Abroad Latvia

Youth for Understanding USA

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Kajian Abroad Latvia

Youth for Understanding USA

Latvia mungkin tempat yang kecil di peta dunia, tetapi hospitaliti, sejarah, budaya, pengembaraan, dan orang ramai akan mengambil sebahagian besar hati anda jika anda memilih negara Baltik sebagai destinasi YFU anda.

Sekilas

Beasiswa Tersedia

 • 385 - Holcomb
 • 378 - The Scholarship Grand Forks Scheels
 • 368 - Pemberian Komuniti YFU
 • 384 - Dana Bantuan Kewangan YFU

Keperluan Umur

Program faedah Khas: 1 Julai 2000 - 1 Julai 2003. Program Bahasa Rusia: 1 September 2000 - 1 Ogos 2003.

Pelajar yang tidak memenuhi syarat umur ini atau akan lulus dari sekolah menengah sebelum permulaan program mereka akan dipertimbangkan untuk kemasukan berdasarkan kes demi kes.

 • Bahasa: Rusia dan Latvia. Kajian bahasa terdahulu tidak diperlukan.
 • Penempatan Keluarga Tuan: Keluarga tuan rumah YFU tinggal di bandar-bandar seperti Riga, Liepaja, atau Ventispils.
 • Sekolah: Bermula pada bulan September dan berakhir pada bulan Mei, dengan rehat pendek pada musim gugur, pada Krismas, dan pada musim bunga.

Program Musim Panas: Bahasa Rusia

Jika menemui budaya baru dan orang yang merayu kepada anda, cubalah homestay selama lima minggu di Latvia! Pelajar dalam program musim panas bahasa Rusia di Latvia akan tinggal di Riga, ibu negara Latvia, dan hidup dengan keluarga Rusia yang berbahasa Rusia asli. Anda akan dapat membenamkan diri dalam bahasa, menyerap budaya berwarna-warni, dan membuat kawan-kawan baru di komuniti setempat anda. Anda juga akan mempunyai peluang yang unik untuk hidup dengan keluarga tuan rumah tempatan dan menghadiri institut bahasa Rusia musim panas. Sepanjang program ini, pelajar YFU menghadiri kelas bahasa Rusia yang mendalam. Kelas bahasa adalah 3 jam sehari, 4 hari seminggu - yang memberikan banyak masa untuk pelajar belajar bahasa Rusia dan meneroka rumah sementara mereka. Di luar kelas, pelajar digalakkan untuk terlibat dalam komuniti tempatan mereka dengan menyertai kelab, sukan, dan pasukan. Apabila tiba di Latvia, pelajar mempunyai orientasi dua hari bersama pelajar YFU dari seluruh dunia yang memilih untuk membuat Latvia menjadi rumah sementara mereka. Pada akhir program, para pelajar pergi ke Sigulda untuk orientasi kemasukan semula, di mana mereka meneroka bandar dan merenungkan pengalaman mereka.

Program Akademik

Sepanjang masa anda di Latvia, anda akan tinggal bersama keluarga tuan rumah dan menghadiri sekolah menengah tempatan. Sebahagian daripada pengalaman anda ialah:

Sekolah: Sekolah di Latvia menekankan prestasi akademik. Suasana bilik darjah adalah formal dan pelajar dijangka merawat guru mereka dengan penuh hormat. Pendidikan menengah di Latvia dibahagikan kepada sekolah menengah (sekolah persediaan universiti) dan sekolah vokasional. Sekolah menengah dikenali sebagai vidusskolas (sekolah menengah). Kebanyakan sekolah ini berlangsung selama tiga tahun dan pelajar dikehendaki mengambil sekurang-kurangnya 12 mata pelajaran. Anda akan mengambil kelas di peringkat menengah atas dalam pelbagai subjek, termasuk matematik, bahasa, sejarah, biologi, sains sosial, muzik, seni, dan sukan.

Sesetengah sekolah menengah, yang dikenali sebagai Gimnasiums, boleh menjadi pakar dalam sekumpulan mata pelajaran seperti matematik, fizik dan sains komputer, kimia dan biologi, bahasa asing dan kemanusiaan, dan sebagainya.

Program Minat Khusus Latvia

Sekolah seni dan muzik mempunyai tempat tersendiri dalam sistem pendidikan Latvia. Mereka terkenal dengan profesionalisme tinggi dan sekolah klasik. Di sekolah-sekolah ini, arahan khas yang sengit digabungkan dengan kursus seni liberal yang diperlukan. Terdapat permintaan yang ketat terhadap pelajar, sama ada atau tidak kerjaya profesional dirancang, memerlukan usaha yang paling tinggi yang mampu diberikan oleh pelajar. Pelajar mengenai program minat khas menghadiri orientasi yang sama seperti yang ada dalam program akademik tradisional.

Seni: Di ​​sekolah seni, pelajar diajar asas-asas seni klasik. Mereka bekerja dalam warna pensil, air dan minyak, dan dakwat. Sekolah seni mengajar menawarkan kelas dalam keramik, tekstil, kayu, kulit, kaca, dan kerja logam. Pelajar yang memohon untuk program ini harus mempunyai pengalaman selama sekurang-kurangnya dua tahun dalam seni dan perlu memberikan surat rekomendasi dari guru seni sebelumnya.

Ballet: Pelajar dalam program balet akan didaftarkan di sekolah menengah tempatan dan sekolah balet profesional tempatan. Pelajar akan menghadiri kelas balet sekurang-kurangnya 2-3 kali setiap minggu. Pelajar dikehendaki mempunyai sekurang-kurangnya dua tahun pengalaman balet dan harus mengemukakan pernyataan dari pengajar balet mereka atau sekolah mengesahkan pengalaman mereka.

Muzik: Pelajar yang menyertai program muzik ke Latvia menghadiri sama ada sekolah menengah yang khusus dalam muzik atau yang menawarkan pilihan muzik ekstrakurikuler yang sangat kuat. Di sekolah muzik, pelajar menerima arahan dalam suara, solfeggio, teori muzik dan sejarah, nyanyian krom, ditambah piano dan instrumen kedua, dipilih oleh pelajar. Pelajar mempunyai pilihan untuk bermain di orkestra sekolah dan menyanyi dalam paduan suara. Pelajar yang memohon untuk program ini perlu mempunyai sekurang-kurangnya dua tahun pengalaman dalam muzik dan perlu memberikan surat cadangan daripada guru muzik.

Maklumat tambahan

Orientasi: Semua pelajar yang memohon untuk program semester atau tahun mestilah tersedia untuk Orientasi Pra-Kebangsaan Nasional 3 hari mandatori, yang biasanya berlaku pada pertengahan bulan Julai. Orientasi ini adalah sebahagian daripada program yang bertujuan untuk menyediakan pelajar pengalaman mereka di luar negara. Semua pelajar akan mengambil bahagian dalam orientasi pra-berlepas setempat pada bulan Mei atau Jun. Pelajar juga akan menghadiri kursus orientasi ketibaan selama empat hari dan kursus bahasa beberapa hari selepas ketibaan. Semasa orientasi ini, pelajar menghabiskan tiga hingga empat jam sehari dalam kelas bahasa untuk mendapatkan pijakan yang kuat di Latvia sebelum memulakan sekolah. YFU Latvia menganjurkan lawatan hujung minggu ke Tallinn, Estonia untuk orientasi pertengahan tahun, yang berlaku pada hujung minggu musim bunga cuti. Pada bulan Jun, pelajar mempunyai hujung minggu orientasi berlepas untuk merenungkan pengalaman mereka. Semua kos orientasi dimasukkan ke dalam program tuisyen.

Maklumat Visa: Maklumat mengenai visa akan diberikan semasa pendaftaran. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai proses ini, anda boleh merujuk kepada Kedutaan Latvia di sini.

Tarikh Akhir Aplikasi: Tarikh akhir permohonan untuk semua program berlepas musim sejuk dan musim bunga (Januari-Mac) adalah 1 Oktober. Tarikh akhir untuk memohon biasiswa ialah 1 Disember. Tarikh akhir musim panas atau program pelepasan musim gugur (Jun-September) adalah 15 Mac. Program boleh mengisi sebelum tarikh akhir, jadi kami menggalakkan penyerahan awal!

Tuisyen merangkumi

 • Penempatan dengan keluarga tuan rumah
 • Pendaftaran di sekolah tinggi Latvia tempatan
 • Pemindahan lapangan terbang
 • Perjalanan domestik dan antarabangsa
 • Semua orientasi pra-berlepas dan selepas kedatangan
 • Sokongan pra-program oleh kakitangan YFU terlatih
 • Sokongan dari YFU Latvia Area Representative semasa program
 • Insurans Komprehensif

Kos Tambahan: Program tuisyen tidak termasuk wang perbelanjaan peribadi. YFU Latvia mengesyorkan bahawa pelajar merancang untuk kira-kira € 150 untuk setiap bulan bahawa mereka berada dalam program ini.

This school offers programs in:
 • Russian


Tarikh Akhir Kemaskini January 22, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Sept. 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Price
Harga
15,995 USD
Program Tahun Akademik
Locations
Amerika Syarikat - Washington, District of Columbia
Tarikh mula : Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Tarikh mula : Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Sept. 2019
Amerika Syarikat - Washington, District of Columbia
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat