Read the Official Description

Cambridge Literature

Gambaran keseluruhan kursus

 • 8 Julai - 21 Julai 2018
 • 22 Julai - 4 Ogos 2018
 • 5 Ogos - 18 Ogos 2018
 • Kediaman di kolej Universiti Central of Cambridge
 • Kelas yang direka dan diajar oleh tutor Universiti
 • Pelbagai bengkel kemahiran yang dirancang dengan teliti
 • Universiti khusus dan nasihat khusus mata pelajaran
 • Termasuk semua lawatan dan ekstrakurikulum
 • Pelbagai peserta antarabangsa
 • Penilaian Peserta
 • Sijil penyertaan

Ringkasan

Cambridge Immerse adalah pengalaman pendidikan perumahan dua minggu yang unik dengan kurikulum yang pelbagai dan memperkayakan, yang direka dan diajarkan oleh tutor Cambridge University dan Oxford University. Tutorial dan seminar diajarkan oleh pakar dalam persekitaran pembelajaran yang optimum yang merangsang siasatan akademik; namun jadual yang dirancang dengan teliti memastikan bahawa program ini tidak hanya memenuhi keperluan akademik para peserta, tetapi juga memberikan wawasan unik ke bandar universiti melalui banyak kegiatan kurikulum. Kursus Literasi Cambridge Immerse English adalah sangat mencabar dan menarik, dengan pelajar belajar dalam kumpulan kecil untuk memastikan setiap keperluan pelajar ditangani. Selain meliputi bahan yang dipelajari di peringkat A dan peringkat IB, pelajar juga diajar topik peringkat universiti yang maju dengan cara yang mudah didekati dan mudah difahami. Kursus kesusasteraan Cambridge Immerse English sangat sesuai untuk mereka yang menimbang belajar bahasa Inggeris di peringkat universiti. Kursus ini memberi tumpuan kepada melengkapkan pelajar dengan kemahiran yang penting untuk mempelajari kesusasteraan Inggeris di universiti: khususnya, keupayaan untuk membentuk argumen logik, koheren dan fasih, dan menganalisis ciri-ciri teks yang berbeza untuk menanyakan soalan - apa yang membuat sastera bahasa 'sastera'?

Kandungan Akademik

Kursus Literatur Cambridge Immerse English menggabungkan analisa praktikal bahasa dan bentuk dengan landasan menyeluruh dalam konteks sejarah dan budaya pelbagai teks utama. Dengan memperkenalkan pelajar kepada perkembangan penting dalam teori sastera - dari Sidney ke Barthes, formalisme dan Marx - tutors akan melengkapkan mereka dengan alat untuk memberikan jawapan mereka sendiri kepada soalan-soalan yang telah ditimbulkan sepanjang sejarah bahasa Inggeris. Bagaimanakah kita menentukan kesusasteraan? Betapa pentingnya kanon tersebut? Dan apa yang kita cari apabila kita menganalisis teks sastera? Kursus ini menganggap tema-tema asas di samping pengenalan yang ketat terhadap ciri-ciri bahasa sastera. Kami berhasrat untuk memberi para peserta pengetahuan yang mendalam mengenai trend prinsip menulis dalam bahasa Inggeris, dan membangunkan penerimaan mereka kepada teknik dan gaya, untuk membolehkan mereka mendekati teks secara kritikal. Kursus ini akan memperkenalkan pelajar kepada konsep utama kajian sastera dan biasiswa dengan mengkaji teks-teks terpilih melalui lensa pendekatan kritikal tertentu. Topik-topik yang diliputi oleh kursus ini akan memberikan asas yang kukuh untuk kajian masa depan kesusasteraan di universiti dan memberi pelajar alat dan pengetahuan untuk mendekati teks yang mencabar dengan penuh keyakinan. Di samping itu, pelajar juga akan melawati kolej-kolej alumni terkenal dari Cambridge (termasuk Milton dan Marlowe) dan pelbagai laman web dan adegan yang telah memberi inspirasi untuk beberapa watak-watak terbaik kesusasteraan. Kursus ini dipelajari bersama peserta dari program Penulisan Kreatif, yang membolehkan pelajar juga menghargai dan menganalisis alat-alat kesusasteraan yang digunakan untuk mencipta kepingan-kepingan yang menarik.

Contoh 1: Kritikan Praktikal

Dalam kursus ini, kita akan meneroka bacaan bacaan sebagai kaedah analisis sastera. Pelajar akan membangunkan keyakinan untuk membuat bacaan terperinci mengenai teks sastera dan esei struktur berdasarkan analisis ini. Kami akan menggunakan ini sebagai titik keberangkatan untuk membincangkan kebaikan dan batasan pendekatan ini, dan mempertimbangkan asasnya dalam gerakan Kritikan Baru pada awal abad kedua puluh, di mana pengkritik seperti IA Richards mencipta 'kritikan praktikal'. Inilah, iaitu, amalan bacaan kesusasteraan tanpa pengetahuan kontekstual tentang pengarang atau tempoh yang tidak dapat dijumpai hanya dari kata-kata di halaman.

Contoh 2: Intertextuality

Dalam modul ini, kita akan mempertimbangkan amalan peminjaman dari teks-teks lain, sesuatu yang telah berlaku sepanjang sejarah kesusasteraan Inggeris tetapi sangat dibahaskan dalam zaman postmodern. Berfikir mengenai teknik kiasan dan pastiche, kita akan membincangkan perdebatan bahawa pinjaman ini adalah bukti tidak langsung atau plagiarisme, serta tuntutan alternatif bahawa ia adalah sebahagian dari bahasa sastera bersama yang berkembang dari masa ke masa. Kami akan menyokong perbincangan ini dengan memerhatikan kesan intertekstual dalam teks individu, khususnya mengenai penggunaan lagu Ariel dari Shakespeare The Tempest.

Contoh 3: Membaca Teks Sukar

Bagaimanakah kita membuat makna apabila membaca teks yang nampaknya enggan memberikannya? Dalam kursus ini, kita akan meneroka teks sukar dan pembaca penyelesaian dapat mencari dalam hubungan dengan mereka. Kami akan mempertimbangkan apa yang merupakan teks yang sukar - khususnya berkenaan dengan kualiti kekaburan dan abstrak - dan akan menemui bagaimana untuk membincangkan makna yang tidak ada hubungannya dengan menggambarkan teks apa 'tentang'. Dengan memfokuskan pada ekstrak dari dua teks penting yang ditulis pada tahun 1922, pada kemuncak modenisme sastera Inggeris dan Ireland, kita akan meletakkan pertimbangan ini menjadi amalan.

Cambridge Sophie

Menghadiri Cambridge Immerse telah mengajar saya pelajaran yang tidak ternilai yang melangkaui kerangka pembelajaran bilik darjah. Saya merasakan bahawa selepas dua minggu saya telah membangunkan kedua-dua intelektual dan sebagai seorang individu secara umum, hasil daripada pengajaran pesat dan kumpulan rakan sebaya yang saya bermotivasi dengan hebat. - Sophie, United Kingdom

Program taught in:
English
Cambridge Immerse

See 13 more programs offered by Cambridge Immerse »

This course is Campus based
Start Date
Julai 2019
Ogos. 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
4,295 GBP
By locations
By date
Start Date
Julai 2019
Application deadline
Start Date
Julai 2019
Application deadline
Start Date
Ogos. 2019
Application deadline
Start Date
Ogos. 2019
Application deadline

Julai 2019

Location
Application deadline
End Date
Application deadline
End Date

Ogos. 2019

Location
Application deadline
End Date
Location
Application deadline
End Date

English

Cambridge Immerse

People I Met

People I Met