Kimia tahap yang

Umum

Penerangan Program

1

Apa yang suka untuk belajar kursus ini dan bagaimana saya akan dinilai?

Kursus dua tahun direka untuk menyediakan peralihan yang lancar dari GCSE Core / kursus Sains dan GCSE Kimia Tambahan dan untuk antara muka dengan keperluan kursus Pengajian Tinggi. Ia menyediakan apresiasi dan kefahaman prinsip kimia penting yang merupakan asas kepada pemahaman dunia di mana kita hidup. Kursus ini juga menggalakkan pelajar untuk datang untuk memahami bagaimana saintis menyiasat fenomena saintifik dalam percubaan mereka untuk menerangkan dunia di sekeliling kita. Pelajar membangunkan kemahiran praktikal mereka untuk melengkapkan pemahaman mereka tentang konsep kimia. Kajian kimia adalah berguna dalam memahami bidang sains lain.

Anda akan diajar melalui kuliah, kerja amali, penyelesaian masalah dan perbincangan. Anda akan mempunyai akses kepada makmal yang lengkap dan PC dengan media interaktif. Anda akan dinilai pada bulan Mei / Jun setiap tahun dengan peperiksaan olok-olok di bulan Januari setiap tahun. Pada tahun pertama terdapat 2 peperiksaan selama 1 jam 30 minit tempoh, pada tahun yang kedua terdapat 3 peperiksaan setiap 2 jam tempoh. Tiada unsur kursus tetapi satu siri siasatan praktikal akan dinilai untuk anugerah sijil pengesahan praktikal dan untuk menyediakan pelajar untuk soalan praktikal dalam peperiksaan utama.

Apakah topik yang akan saya belajar?

Kimia dibahagikan kepada disiplin yang berbeza yang dinilai dalam semua kertas yang ditulis di seluruh 2 tahun.

Kimia fizikal termasuk kajian:

 • struktur atom dan trend berkala
 • Jumlah bahan
 • Ikatan dan struktur
 • Kinetik dan keseimbangan
 • Redoks dan elektrokimia

Organic Chemistry termasuk kajian:

 • Alkana, alkena, sistem aromatik dan halogenoalkanes
 • Alkohol, aldehid dan keton
 • asid karboksilik dan terbitannya
 • Amina, asid amino, protein dan DNA
 • Polymers, mekanisme dan kaedah sintetik organik

Inorganic Chemistry termasuk kajian:

 • Kumpulan 2, logam bumi beralkali
 • Kumpulan 7, halogen
 • Properties tempoh 3 unsur-unsur dan oksida mereka
 • logam peralihan dan kompleks mereka
 • Reaksi ion dalam larutan akueus

Kimia Analisis termasuk kajian:

 • Keisomeran dan pengenalpastian kumpulan berfungsi oleh tindak balas tabung uji.
 • spektroskopi inframerah
 • Masa penerbangan jisim spektrometri
 • Nipis lapisan, lajur dan kromatografi gas
 • Nuklear resonans magnet spektroskopi

Apa pengalaman akan saya terima?

Anda akan mempunyai penggunaan makmal yang lengkap, penceramah tentang kerjaya dalam bidang kimia serta peluang untuk mengambil bahagian dalam pertandingan peringkat kebangsaan dan menghadiri bengkel yang dikendalikan oleh RSC.

Apakah syarat-syarat kemasukan?

Anda memerlukan lima GCSE pada Gred C atau di atas dan tiga GCSE pada Gred D ke atas. Ia adalah penting anda mempunyai bahasa Inggeris dan matematik di gred B ke atas dan dua GCSE dalam mata pelajaran sains termasuk sains tambahan atau kimia di gred B ke atas. Siswazah yang mendaftar dengan gred B dalam Sains Tambahan akan diminta untuk menghadiri kursus sokongan tambahan untuk kimia. A D gred atau lebih diperlukan pada akhir tahun 1 untuk perkembangan untuk tahun kedua Peringkat A.

Apa yang boleh saya belajar bersama kursus ini?

Kursus ini boleh digabungkan dengan kursus lain untuk membuat program yang penuh dan ia adalah disyorkan bahawa ia digabungkan dengan satu lagi matematik dan mata pelajaran sains bagi pemohon mencari untuk maju ke kursus berkaitan sains di universiti.

Apakah kemudahan yang ada?

Anda akan mempunyai akses kepada makmal baru yang serba lengkap dan PC dengan pelbagai maklumat dan alat pembelajaran di intranet kimia serta akses ke pusat pembelajaran.

Apa yang boleh perjalanan membawa ke?

Jika program anda termasuk Sains dan / atau Matematik, pelbagai kursus sains dan teknikal dan kerjaya boleh didapati. Anda boleh maju ke Pengajian Tinggi atau kerjaya dalam Kimia, Kejuruteraan Kimia, Biokimia, Farmakologi, Sains Forensik, Farmasi, Perubatan dan mata pelajaran yang berkaitan. A latihan saintifik juga diiktiraf secara meluas sebagai persediaan yang sah untuk kerjaya paling dalam pelbagai jenis pekerjaan dari pengurusan untuk pemasaran.

Adakah terdapat apa-apa kos tambahan?

Terdapat beberapa kos bahan dan sumber.

Apa yang pelajar-pelajar kita berfikir?

"Saya memilih untuk belajar di sini kerana saya tahu saya telah dijamin pendidikan yang baik dan juga ia menawarkan kebebasan yang saya menikmati - Saya melancong dari Barnstaple setiap hari supaya ia adalah satu keputusan yang besar. Saya suka mata pelajaran, mereka menarik minat saya dan pengajaran yang baik dan saya telah berjaya. Ia adalah sebuah kolej yang besar tetapi anda tahu di mana anda telah mendapat untuk menjadi dan apabila, dan ia sangat pandai bergaul. Saya mempunyai tempat untuk belajar perubatan di Bristol jadi diharapkan saya akan menjadi seorang doktor suatu hari nanti. tip saya untuk pelajar masa depan adalah untuk bekerja keras, sosial dan menikmati diri anda. "

"Saya memilih untuk mengkaji tiga mata pelajaran sains kerana saya berharap untuk belajar Bio-kimia di universiti, saya berfikir tentang Oxbridge. Ia lebih rancak di sini daripada di sekolah tetapi lebih baik kerana orang mendengar kepada guru kerana mereka telah memilih untuk melakukan perkara ini. "

Kursus melanjutkan pelajaran adalah percuma untuk semua kanak-kanak berumur 16-18 tahun yang bermastautin di UK dan Kawasan Ekonomi Eropah untuk 3 tahun yang lepas. (Anda perlu berada di bawah 19 pada 31 Ogos dalam tahun kalendar yang anda memulakan kursus anda).

Tarikh Akhir Kemaskini Ogo 2016

Latar Belakang Pusat Pengajian

Exeter College is a large, thriving and growing tertiary college which places teaching, learning and student success as our top priority. We enjoy an excellent regional reputation. The College was jud ... Baca lebih lanjut

Exeter College is a large, thriving and growing tertiary college which places teaching, learning and student success as our top priority. We enjoy an excellent regional reputation. The College was judged as outstanding by Ofsted in a pilot "no notice" inspection in 2012, and again in a full inspection in 2014. Baca Ringkas