Kisah Latin Amerika Kontemporari

Pontificia Universidad Católica Argentina

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Kisah Latin Amerika Kontemporari

Pontificia Universidad Católica Argentina

Penerangan kursus:

Seminar ini terdiri daripada bacaan kritis dan analisis tematik dan formal kisah Amerika Latin yang paling mewakili kepelbagaian genre pada abad ke-19, ke-20 dan ke-21. Di satu pihak, kita akan meneroka cerita sebagai genre sastera dalam bahasa Latin Amerika melalui teori, teknik dan pengeluaran yang disebut "pengulas besar" -Quiroga, Cortázar, Borges, Rulfo, Donoso dan García Márquez. Sebaliknya, kita akan menganalisis cerita dalam hubungan langsung dengan tradisi sastera, konteks sosial, masa bersejarah dan pencarian sastera tertentu bagi setiap pengarang dan pergerakan. Kami akan memberi perhatian khusus, walaupun tidak semata-mata, kepada para penulis Baroque dan neo-baroque Kuba - Alejo Carpentier, José Lezama Lima, Reinaldo Arenas dan Virgilio Piñera - sejak generasi ini adalah titik perubahan dalam kesusasteraan Amerika Latin pada umumnya. Di samping itu, kami akan mendedikasikan bahagian terakhir kursus ini untuk mengkaji cerita yang ditulis oleh wanita - Luisa Valenzuela, Cristina Peri Rossi dan Zoé Valdés, antara lain - untuk menilai konsep identiti-individu dan sosial- dan pelbagai topengnya. Cerita-cerita ini akan didapat dari perspektif sosio-sejarah, estetika dan teoritis - aspek struktur, teknikal, sastera dan gaya. Sebaliknya, dalam beberapa kes tertentu, kami akan menganalisis penyesuaian teks ke skrin untuk membuka dialog antara sastera dan pawagam.

Objektif:

Objektif utama kursus ini adalah untuk memberi para pelajar asas sosial, kerangka sejarah dan pergerakan estetik yang berkaitan dengan bacaan kritis teks. Di samping latihan mereka dalam teknik analisis tekstual, seminar ini bertujuan untuk menggalakkan pengeluaran pendapat peribadi dan komen untuk perkembangan pemikiran kritis.

Komponen gred terakhir:

  • Bantuan dan penyertaan dalam kelas 35%
  • Penyampaian lisan dan kepimpinan 20%
  • Kerja kreatif (menulis dan memberi ulasan) 10%
  • Peperiksaan akhir 35%

Kelas:

Kelas-kelas akan mempunyai tumpuan teori praktikal. Di dalamnya, perspektif kritikal, teori dan analitik mengenai cerita, filem dan topik yang diberikan akan dibincangkan. Pelajar yang bertanggungjawab terhadap pembentangan lisan hari ini akan bertanggungjawab untuk pengenalan sosio-sejarah / estetik mengenai subjek / penulis yang berkenaan dan mengarahkan pertukaran idea-idea. Perbincangan dan analisis cerita dan artikel yang dibaca, dan filem-filem yang dilihat di dalam kelas atau kelas, akan mempunyai format yang berbeza: kuliah, perbahasan, soal selidik, panduan membaca dan pengeluaran, latihan aplikasi, dll. Perkara asas untuk kejayaan kelas adalah interaksi kumpulan, berdasarkan sumbangan individu pelajar, yang harus membaca bahan SEBELUM datang ke kelas untuk memasukkan idea, pendapat, pandangan dan komen yang memperkayakan bacaan dan analisis dalam setiap kes. Metodologi ini akan menjadi interaktif, komunikatif, komprehensif dan kritikal, untuk memudahkan, terutama, penyertaan aktif pelajar.

Guru: Prof. Clara M. Albertengo, PhD

This school offers programs in:
  • Spanish (Argentina)


Tarikh Akhir Kemaskini June 14, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Feb. 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Locations
Argentina - Buenos Aires, Buenos Aires
Tarikh mula: Feb. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Tarikh mula: Feb. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Feb. 2019
Argentina - Buenos Aires, Buenos Aires
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat