Kursus Pendek dalam Tech Future Masa Depan

Umum

Penerangan Program

 • Kampus: Paris
 • Tempoh: 5 hari / 30 jam
 • Format: Intensif
 • Bahasa: Bahasa Inggeris
 • Pengambilan: April 2019, Julai 2019
 • Yuran Pengajian: € 1,500
 • Terhad kepada: 15 pelajar setiap kelas

Adakah robot akan mengambil alih? Adakah kecerdasan buatan akan membasmi pekerjaan dalam fesyen? Adakah industri fesyen pernah dapat mengejar inovasi digital? Ini hanya beberapa soalan yang akan dibincangkan dalam kursus pendek yang unik ini di IFA Paris . Menggabungkan pembelajaran teoretikal dan praktikal bersama-sama dalam bidang fesyen dan teknologi, perjalanan satu minggu yang sengit akan memperkenalkan anda kepada inovasi terbaru yang mengganggu industri fesyen. Anda akan dibimbing melalui satu siri perdebatan untuk mengembangkan pemikiran analitik dan kritis anda, serta peluang untuk mendapatkan tangan dengan jentera dan perisian untuk menyalakan kreativiti dan kemahiran teknikal anda. Anda akan meneroka dan melihat tema teknologi seperti percetakan 3D, sains komputer fesyen, Internet Perkara (IoT) dan kecerdasan buatan.


Objektif Kursus

 • Sediakan peserta dengan pengetahuan asas asas tentang disiplin teknologi fesyen, yang pemikiran kritikal berterusan akan digunakan sepanjang kursus tentang bagaimana teknologi akan mengganggu sistem fesyen pada masa kini dan masa depan.
 • Memperkenalkan peserta kepada teknologi seperti pencetakan 3D dan Internet Perkara (IoT) melalui satu siri masterclasss tangan yang sengit.
 • Memperluas kesedaran para peserta tentang peranan dalam industri fesyen di luar archetype tradisional seperti 'saintis fesyen', dan bagaimana peranan semasa sedang dipengaruhi melalui kemajuan seperti automasi.
 • Membangunkan perspektif peserta mengenai strategi inovasi digital dan tempat kemajuan teknologi merentas pelbagai disiplin dalam persekitaran global.


Hasil Kursus

Anda akan melengkapkan kursus dengan portfolio eksperimen termasuk prototaip 3D fizikal, pengaturcaraan yang sedang berjalan dan fail digital 3D yang mungkin ingin anda terus berkembang di luar kursus, dan pengetahuan baru tentang inovasi teknologi fesyen.


Struktur Kursus

Kursus pendek ini adalah untuk pemula dan tiada pengalaman terdahulu diperlukan. Walau bagaimanapun, minat yang mendalam dalam kedua-dua fesyen dan aspek teknikal teknologi diperlukan untuk mendapatkan yang paling banyak dari kursus ini. Pelajar akan mempunyai akses kepada jentera bengkel melalui makmal fab yang bersahabat * dan digalakkan untuk membangunkan kemahiran mereka di luar sesi yang dijadualkan. Kursus ini akan meliputi:

Hari 1: Fesyen Tech: Apa, Mengapa dan Bagaimana?

Kursus pendek ini bermula dengan menyelam yang mendalam kepada apa yang berteknologi fesyen, mengapa ia relevan dengan masyarakat hari ini dan bagaimana ia dilancarkan ke pasaran. Anda akan mendapat pandangan dan gambaran makro terhadap kemajuan industri sebelum mendapat idea kreatif anda mengalir dalam bengkel penemuan produk, yang membawa kepada hipotesis bahawa anda mungkin ingin meneroka untuk selebihnya kursus pendek. Kaedah-kaedah yang digunakan secara tradisional dalam perkembangan teknologi akan digunakan untuk reka bentuk fesyen dan proses pembangunan, dengan itu menyediakan anda rangka kerja asas untuk minggu ini. Matlamat di sini adalah untuk membawa anda ke hadapan untuk berfikir masa depan!

Hari 2: Masterclass 3D

Hari 2 adalah penyusun praktikal ke dalam semua 3D. Anda akan dibawa dalam perjalanan 3D dalam cara merancang dan memprototype model 3D menggunakan pencetak 3D. Di sini, anda akan meneroka keupayaan potensi prototaip cepat dan bagaimana pereka boleh memanfaatkan kemajuan teknologi untuk membantu reka bentuk dan proses pembangunan produk. Kemungkinan tidak berkesudahan: adakah anda membuat kasut? Sekeping perhiasan? Beg? Tiada peraturan dan matlamat sesi ini adalah untuk menimbulkan rasa ingin tahu dengan jentera terkini. Anda akan meninggalkan dengan prototaip dicetak 3D dan fail CAD, yang anda akan dapat berfungsi pada masa lapang anda sendiri.

Hari 3: Sains Komputer Fesyen

Mid-minggu, anda akan benar-benar mengalami konvergensi fesyen dan teknologi dalam satu kelas masterclass bengkel praktikal dalam sains komputer dan keupayaannya dalam konteks fesyen. Syarikat-syarikat seperti Farfetch and Stitch Fix banyak dihayati; anda akan membayangkan unicorn seterusnya mungkin? Peserta akan dibimbing melalui bahasa pemrograman asas komputer seperti Python dan diambil melalui beberapa latihan untuk menggalakkan pemikiran tentang bagaimana pengkomputeran dan sains data boleh memajukan ekosistem fesyen.

Hari ke 4: Teknologi fesyen dan inovasi dalam sistem fesyen

Teknologi adalah alat akhirnya, dan alat membantu inovator untuk menyelesaikan masalah dalam masalah yang rumit. Hari 4 membezakan sistem fesyen dan rantaian bekalan yang berpecah, di mana revolusi perindustrian keempat menyelesaikan banyak masalah kompleks ini. Anda akan dibawa melalui perdebatan teori, menggalakkan anda untuk memikirkan masa depan fesyen, yang kemudian anda akan menjalankan bengkel praktikal mengenai cara melancarkan produk berteknologi fesyen ke pasaran. Industri fesyen memerlukan individu untuk menggegarkannya dan benar-benar mengganggu paradigma tradisional, yang pada hari ini diharapkan akan memberi inspirasi kepada anda untuk melakukannya.

Hari 5: Cabaran Inovasi

Hari terakhir kursus ini mencabar anda untuk berinovasi dengan melukis pada semua pembelajaran minggu, pengetahuan baru, dan pemikiran inspirasi. Anda akan menetapkan cabaran inovasi oleh salah satu daripada rakan industri IFA Paris , yang akan anda bekerjasama dalam pasukan untuk mencuba, mengira dan menyimpulkan dalam penyelesaian yang berdaya maju. Matlamat cabaran adalah untuk membuat anda berfikir di luar kotak dan memecahkan peraturan-peraturan apa yang kita tahu mengenai fesyen. Sebagai perintis fesyen yang akan datang, anda akan digalakkan untuk membawa idea baru anda ke meja tanpa had. Hari akan ditutup dengan menyampaikan idea anda dan meraikan kejayaan minggu yang sengit dan memuaskan.


Keperluan

 • Tahap bahasa Inggeris yang disyorkan ialah IELTS 5.5 (untuk memahami sepenuhnya dan mengikuti kursus). Sijil IELTS tidak diperlukan, tetapi kami hanya ingin memastikan bahawa anda akan dapat memahami kursus tersebut.
 • Min. 18 tahun
 • Minat dalam fesyen berteknologi fesyen dan inovatif
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Paris Fashion School for Design and Business. In the words of Suzy Menkes, IFA Paris is where to “Learn the French way of seeing fashion as art.” (HERALD TRIBUNE, JUNE 2004)

The Paris Fashion School for Design and Business. In the words of Suzy Menkes, IFA Paris is where to “Learn the French way of seeing fashion as art.” (HERALD TRIBUNE, JUNE 2004) Baca Ringkas
Paris , Shanghai , Istanbul + 2 Lagi Kurang