Baca keterangan rasmi

Program Pengajian Palestina dan Arab (PAS) adalah program akademik di Birzeit University yang menawarkan kesempatan kepada pelajar internasional untuk menggabungkan pengajaran bahasa Arab dengan kursus sains sosial tentang Palestina dan Dunia Arab. Pelajar antarabangsa menjalankan pengajian mereka semasa mengalami realiti politik dan sosial di peringkat pertama.

Menggariskan rekod profesor bahasa dan sains sosial terkemuka, Birzeit University telah menghasilkan program pengajian antarabangsa yang komprehensif ini, menawarkan kursus akademik yang diiktiraf, bersama dengan siri kuliah ekstra kurikulum dan lawatan lapangan. Program sepanjang tahun terdiri daripada tiga semester, dua semester biasa dan satu semester musim panas yang intensif. Pelajar boleh mendaftar pada permulaan mana-mana semester. Program Pas dibuka kepada pelajar universiti dan graduan dari seluruh dunia, mereka yang bekerja di bidang yang berkaitan dengan Timur Tengah, dan mereka yang ingin mendapatkan pengetahuan mendalam mengenai rantau ini, bahasa dan budaya mereka.

Program Pas terdiri daripada kursus Bahasa Arab dan sains sosial di mana pelajar boleh memilih maksimum empat kursus selama semester biasa atau tiga kursus pada musim panas. Kursus Bahasa Arab termasuk empat aras Standard Bahasa Arab Moden dan tiga aras Bahasa Arab Kolokial (dialek Jerusalem).

Kursus bahasa Arab direka untuk mengajar bahasa sebagai sebahagian daripada budaya, manakala kursus sains sosial, diajar dalam bahasa Inggeris, menyediakan analisis isu-isu Arab dan Palestin dalam disiplin politik, sosiologi, kesusasteraan, dan sejarah. Pelajar antarabangsa mahir dalam bahasa Arab boleh, dengan izin, mengambil kursus dalam pelbagai bidang yang diajar dalam bahasa Arab dan ditawarkan dalam program tetap universiti. Dengan kebenaran khas dari pejabat pendaftar pelajar antarabangsa juga boleh mendaftar untuk kelas yang diajar dalam bahasa Inggeris, seperti kursus bahasa Perancis, bahasa Inggeris, matematik, perniagaan dan pelbagai ekonomi bersama dengan pelajar tetap Birzeit University. Semester untuk pelajar tetap adalah antara tempoh empat hingga lima bulan yang bermaksud bahawa pelajar PAS perlu meninggalkan negara ini untuk memperbaharui Visa mereka.

Senarai kursus kami termasuk:

Bahasa Arab moden

Bahasa Arab kolokal

Persatuan Palestin

Soalan Palestin

Wanita di Persatuan Arab

Persatuan Arab

Kajian Kebudayaan Palestin

Pemikiran Arab Moden dan Kontemporari

Akreditasi Kursus

Semua kursus yang ditawarkan dalam Program PAS adalah sebahagian daripada program sarjana muda universiti, dan kredit biasanya diiktiraf oleh institusi pengajian tinggi di luar negara. Yuran transkrip disertakan dengan yuran pentadbiran yang dibayar pada awal semester. Pelajar perlu mengesahkan dengan pentadbiran program jika anda memerlukan transkrip menjelang akhir semester untuk dapat membuat perkiraan yang perlu pada waktu. Pelajar yang merancang untuk memindahkan kredit yang diperolehi di Birzeit ke institusi rumah mereka hendaklah memaklumkan kepada universiti rumah rancangan mereka sebelum berlepas.

Ringkasan Yuran (dalam AS $)

Yuran permohonan dan perumahan perlu dipindahkan ke akaun bank universiti. Untuk maklumat bank, sila hubungi kami.

1) Yuran permohonan - $ 55

2) Yuran pendaftaran - $ 70 *

3) Tuisyen - $ 700 untuk setiap kursus Bahasa Arab; $ 600 untuk semua kursus lain. Yuran pengajian mesti dibayar pada hari pendaftaran. Universiti Birzeit tidak menerima pesanan pos atau pesanan wang. Pelajar perlu membawa mereka jumlah tuisyen dan yuran berkaitan. Mereka boleh membayar dengan wang tunai atau kad kredit (kad Visa sahaja), untuk dapat membayar dan mendaftar pada hari pendaftaran. Yuran tidak dapat dikembalikan untuk kursus yang dijatuhkan selepas kelas pertama kelas. Dalam hal pengeluaran lengkap dari program atau dari kursus dalam minggu pertama kelas, pelajar menerima bayaran balik 35 peratus dari yuran pengajian. Kursus boleh diubah pada minggu pertama kelas.

4) Yuran perumahan - $ 50 **

Universiti ini akan membantu pelajar dalam mencari penginapan berdasarkan jenis perumahan yang diminta pada borang permohonan mereka. Universiti ini akan mengarahkan pelajar ke penginapan mereka pada hari pertama orientasi atau hari ketibaan pertama (bukan pada hari Jumaat, Ahad, hujung minggu, atau cuti). Pelajar akan bertanggungjawab untuk semua sewa dan bayaran yang berkaitan kepada tuan-tuan tanah mereka. Sewa termasuk air, elektrik dan internet. Gas memasak dan gas pemanasan dibayar oleh para pelajar.

Pelajar perlu belanjawan seperti berikut:

US $ 200 sebulan untuk bilik berkongsi

US $ 250 sebulan untuk satu bilik

US $ 300-350 sebulan untuk makanan dan pengangkutan

US $ 300-400 setiap semester untuk pelbagai (hiburan, perjalanan dan sebagainya)

5) Yuran perpustakaan - $ 10 *

6) Kad Pengenalan Pelajar - $ 10

7) Bayaran lewat-permohonan - $ 30, jika permohonan sampai PAS selepas tarikh akhir permohonan.

8) Bayaran internet - $ 15 *

9) Insurans Kesihatan - $ 10 *

10) Transkrip

* Bayaran ini dibayar setiap semester.

** (Pelajar yang memerlukan bantuan mencari penginapan kami adalah dinasihatkan agar menghantar borang permohonan mereka dengan baik sebelum tarikh tamat permohonan).

Program diajar dalam:
English
Bahasa Arab
Tarikh Akhir Kemaskini June 13, 2018
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Pendaftaran Terbuka
Duration
Permintaan Maklumat
Sepenuh masa
Price
700 USD
untuk setiap kursus bahasa Arab; 600 USD untuk semua kursus lain.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Pendaftaran Terbuka
Tarikh tutup permohonan

Pendaftaran Terbuka

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date