Baca keterangan rasmi

Adakah anda berasa seperti melawat Institusi Eropah, belajar Urusan EU dan bahasa Perancis pada masa yang sama pada musim panas ini? Selamat datang ke Sekolah Sukan Sciences Po Lille !

2019 Summer School mencadangkan program inovatif sekitar 2 trek:

  • Antarabangsa - Hal Ehwal EU
  • Bahasa Perancis

Profesor yang mengajar selama Empat minggu Sekolah Musim Panas akan mempunyai peluang untuk mengajar kumpulan kecil pelajar dan mencadangkan pendekatan metodologi dan interaktif. Pelajar akan membahagikan masa mereka di Lille antara modul yang memberi tumpuan kepada hal ehwal Antarabangsa dan Eropah, termasuk isu-isu seperti identiti dan nilai-nilai Eropah, penghijrahan dan konflik. Kursus dalam bahasa Perancis bertujuan untuk meningkatkan dan menyempurnakan kemahiran bahasa mereka serta memberikan sedikit pemahaman tentang aspek kontemporari masyarakat Perancis. Sekolah Summer Sciences Po Lille menawarkan pelbagai lawatan lapangan dan acara sosial.

Kebanyakan kursus dijalankan oleh profesor tetamu antarabangsa dan akan berlangsung selama 4 minggu. Semua pengajaran untuk Summer School adalah dalam bahasa Inggeris dan terhad kepada 40 peserta.

Lawatan budaya tempatan, pelbagai acara sosial akan ditawarkan kepada para pelajar serta persidangan, kunjungan ke Lille, lawatan lapangan ke Paris (pilihan) lawatan belajar ke Brussels dan institusi EU, kelas memasak, dan sebagainya.

Perihal Kursus:

ANTARABANGSA - AFFAIRS EU

MEMULAI UNION EROPA

Modul ini mengambil pandangan mendalam di negeri Kesatuan Eropah pada abad ke-21 di tengah-tengah krisis Eurozone. Berikutan gambaran keseluruhan asal-usul krisis semasa, modul ini bertujuan untuk mengkaji secara kritikal kesannya dan kesan luas ke atas Kesatuan Eropah. Modul ini cuba untuk mencirikan Kesatuan Eropah sebagai sebuah negara yang membuat keputusan, menyiasat sejauh mana integrasi telah maju dalam beberapa bidang. Mengikut krisis semasa, ia membincangkan cabaran-cabaran terhadap teras tradisional integrasi EU - identiti, legitimasi dan solidariti - seterusnya mempertikaikan kemampanan model integrasi serantau sekarang.

PENDEKATAN MENGURANGI KONFLIK DALAM GLOBALISI DUNIA?

Kursus ini menawarkan gambaran keseluruhan pelbagai pendekatan untuk mengurus, menyelesaikan, dan mengubah konflik dalam pelbagai tetapan dan konteks. Matlamat utama kursus ini adalah untuk membolehkan pelajar mempelajari, memahami, meneroka dan membandingkan pendekatan resolusi konflik yang berbeza, model dan campur tangan dan untuk mempromosikan kebolehan mereka untuk membuat pilihan yang tepat dalam memilih satu atau lebih pilihan dari spektrum kaedah penyelesaian pertikaian yang luas apabila berurusan dengan konflik kompleks dan sering berlarutan di peringkat interpersonal, kumpulan, komuniti dan / atau masyarakat. Apabila dunia menjadi lebih global

  • memaksa kita menangani masalah seperti penghijrahan, alam sekitar dan keselamatan,
  • kita perlu dapat menarik pendekatan konflik yang lebih teguh.

EROPAH SEKOLAH DAN IMAMI MUSLIM? MEMBENARKAN TEMPAT AGAMA DALAM SELURUH DUNIA EROPA

Kursus ini merupakan peperiksaan dinamik sosial dan politik yang kini membentuk pengurusan agama dalam bidang awam Eropah. Tumpuan akan terutama berkaitan dengan hubungan antara agama dan penghijrahan kerana ia diwakili oleh tanggapan "pendatang Muslim" yang mencapai "Eropah sekular".

Pandangan yang dikotomi dan mudah ini telah dipengaruhi secara negatif oleh pelbagai krisis di Eropah, yang meningkat dengan kebangkitan ancaman pengganas "Islam" dan pertumbuhan ekstremisme sayap kanan dan pergerakan populis. Oleh itu, kursus ini secara kritis menyiasat makna pelbagai aspek 'sekular', 'agama' dan 'dunia awam sekular' di Eropah hari ini.

Membentangkan legasi sejarah dan pelbagai jenis sekularisme politik yang sedang dimainkan dalam konteks Eropah, ia menganalisis isu-isu kontroversial tertentu, termasuk memakai simbol agama yang mulia dan perdebatan tentang larangan jilbab; Khotbah Islam dan pembinaan masjid; aktiviti rangkaian agama Islam transnasional; dan berkembangnya ekonomi halal (dibenarkan oleh Islam) yang kini merangkumi pelbagai sektor, dari kolam renang berasingan ke hotel-hotel yang tidak beralkohol.

BAHASA DAN PERJANJIAN FRENCH

Modul ini bertujuan untuk membangunkan kemampuan pelajar untuk menunjukkan sedikit pemahaman tentang bahasa Perancis, serta bercakap, membaca dan menulis bahasa Perancis dengan kemahiran relatif.

Untuk melengkapkan latihan, sebagai tambahan kepada kelas bahasa, kami mencadangkan kepada para pelajar bahawa mereka belajar tentang masyarakat dan kebudayaan Perancis kontemporari dengan memeriksa produk, amalan dan perspektif melalui kajian tematik.

Menggunakan sumber asli seperti akhbar dan majalah, filem, muzik, cerita dan petikan petikan sastera akan membangunkan kemahiran bahasa dan kemahiran berkomunikasi dalam tetapan kehidupan sebenar.

Semua kursus akan menyerlahkan kepentingan budaya, sejarah, politik serta meliputi cabaran yang dihadapi Perancis pada masa ini: Globalisasi, Europeanisasi, sekularisme, komununitarian, dan memeriksa peranan negara pusat dan lain-lain.

Profesor akan membantu para pelajar untuk membangunkan kemahiran komunikasi melalui perbincangan kelas biasa, perbualan satu sama lain, pertunjukan peranan dan persembahan lisan dengan rakan sekelas.

Matlamat kursus ini adalah bahawa pelajar akan mendapat kelancaran dalam bahasa Perancis sambil meningkatkan pengetahuan mereka tentang Perancis.

Peserta akan menerima sijil kredit (ECTS):

Di Sciences Po Lille , kami menawarkan Beban kerja yang boleh diubahsuai kepada jumlah kredit yang diperlukan.

  • 3 hingga 6 kredit untuk Hal Ehwal Antarabangsa - EU
  • 3 hingga 6 kredit untuk Bahasa dan Masyarakat Perancis

Tempoh dan Tarikh - 4 Minggu:

  • 24 Jun (Isnin) / Orientasi, persidangan dan lawatan ke Lille
  • 5 Julai (Jumaat) / Lawatan ke Paris
  • 12 Julai (Jumaat) / Lawatan ke Brussels
  • 19 Julai (Jumaat) / Hari terakhir kursus / Koktail perpisahan

Bayaran Tuitions:

  • 2 trek: 2 000 € (Tuisyen) 650 € (Penginapan) 50 € (Yuran permohonan tidak dapat dikembalikan)
  • 1 trek: 1 200 € (Tuisyen) 650 € (Penginapan) 50 € (Yuran permohonan tidak boleh dikembalikan)

Permohonan:

  • Pendaftaran bermula: Isnin 29 Januari 2019
  • Tarikh permohonan: Isnin 20 Mei 2019
Program diajar dalam:
English
Tarikh Akhir Kemaskini December 8, 2018
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Jun 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
2,000 EUR
2 trek: 2 000 € (Tuisyen) 650 € (Penginapan) 50 € (Yuran permohonan tidak dapat dikembalikan); ... 1 trek: 1 200 € (Tuisyen) 650 € (Penginapan) 50 € (Yuran permohonan tidak boleh dikembalikan)
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Jun 2019
Tarikh tutup permohonan

Jun 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date

Summer Programme - UE Affairs

SCIENCES PO LILLE