Kursus Di Demokrasi Afrika, Worldview Dan Kebudayaan Dari Zimbabwe

Edu Africa

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Kursus Di Demokrasi Afrika, Worldview Dan Kebudayaan Dari Zimbabwe

Edu Africa

Gambaran Keseluruhan Program

Semasa melihat melalui lensa iman, program pengalaman ini membolehkan pelajar memahami budaya dan demokrasi di rantau sub-Sahara Afrika. Ia mengkaji trend umum dari zaman pra-kolonial hingga hari moden. Walaupun keadaan Zimbabwe akan menjadi rujukan utama, negara-negara lain juga dijelajah, dengan melihat ke dalam bagaimana pandangan dunia memberi kesan kepada politik negara-negara Afrika dan bagaimana individu-individu dalam negara-negara itu bertindak balas terhadap perkara-perkara kepercayaan.

Program ini menggabungkan masa perbincangan dan ceramah dengan kedutaan kedutaan, pemimpin gereja, ahli antropologi, mubaligh, penyokong keadilan dan pemimpin organisasi kemanusiaan. Dalam konteks yang banyak mengalami rasuah dan ketidakadilan sistemik, pelajar akan berpeluang untuk meluangkan masa dengan mereka yang berjuang untuk hak suara yang tidak bersuara.

Program ini amat direka bentuk di sekitar penglibatan praktikal dengan banyak pengalaman bidang untuk membantu para pelajar membandingkan aspek-aspek teori program dengan realiti. Kami akan mengkaji beberapa perbezaan asas antara budaya individu dan kolektivis. Kami meneroka kekuatan dan kelemahan masing-masing dan mengkaji cara bagaimana budaya dunia menyebarkan budaya.

Bahagian yang indah dan eksotik di Afrika ini merupakan fokus utama bagi peneroka misi yang hebat - Dr David Livingstone. Untuk meningkatkan pengalaman pembelajaran, petikan dari jurnal David Livingstone merupakan bahagian penting dari masa dan kegiatan pantulan harian. Apabila kita melibatkan beberapa komuniti tradisional dan luar bandar, kita akan menjejaki langkahnya di sepanjang lembah Zambezi, sebahagian besarnya sedikit berubah daripada penerokaannya 150 tahun yang lalu.

Pra-syarat

Perintah bahasa Inggeris yang baik adalah penting untuk menyertai program ini kerana semua kuliah dan tutorial akan dijalankan dalam Bahasa Inggeris. Mereka yang mendaftarkan diri dalam program ini secara idealnya akan mempunyai latar belakang dalam beberapa perkara berikut: antropologi, psikologi, sosiologi, teologi, politik atau bidang berkaitan yang lain. Untuk berkembang maju dan dapat merasai manfaat penuh program ini, para peserta harus bersikap kudapat dan berpikiran terbuka.

Lokasi

Pelajar ditempatkan di Harare untuk lima belas hari pertama program yang terdiri daripada pelajaran teori dan perbincangan. Mereka dihoskan di 'The Team House' di pinggiran rendah Mt Pleasant, Harare. Kuliah diadakan di pelbagai lokasi di sekitar bandar dengan lawatan lapangan dan lawatan di seluruh negara di bandar yang berbeza; Selous, Masvingo, Gweru, Bumi Hills dan Victoria Falls. Terdapat pilihan homestay untuk meningkatkan pengalaman budaya pelajar. Di sini mereka meluangkan masa dalam suasana rumah setempat dan berpeluang untuk bercakap dan mendapatkan pandangan tentang pandangan dunia penduduk. Ini membantu mereka melihat bagaimana pandangan dunia ini mempengaruhi pemahaman politik dan kedudukan sosial mereka.

Hasil Program

Pelajar dilengkapi dengan:

 • Wawasan ke dalam sejarah, tradisi dan budaya Afrika
 • Pemahaman tentang perbezaan antara kebudayaan individualistik (terutamanya barat) dan budaya kolektivis (animistik dalam konteks ini) dan bagaimana mereka berinteraksi dengan pandangan dunia berdasarkan iman
 • Pengetahuan asas mengenai masalah utama dan persoalan di mana politik Afrika berubah
 • Alat konseptual, teoritis dan analisis asas yang digunakan dalam mempertimbangkan konteks sosial negara
 • Pengertian peranan dan kerja gereja, misi diplomatik dan organisasi bukan keuntungan yang mempengaruhi perubahan di negara-negara Afrika
 • Pengertian bagaimana demokrasi dan keadilan bekerja sendiri dalam konteks Afrika.

Topik Kajian Utama

 • Pendekatan berasaskan iman kepada tadbir urus, politik, hak asasi manusia dan perlembagaan
 • Budaya animistik dan interaksi dengan pandangan dunia berasaskan iman
 • Budaya tradisional Afrika
 • Masyarakat lintas budaya dan perubahan masyarakat
 • Sejarah Afrika (Pra-kolonial hingga ke hari ini)
 • Kesan dan perubahan dalam pendidikan dan pembaharuan tanah
 • NGO pembangunan luar bandar dan kebajikan

Kerja kursus

 • Ceramah
 • Pemerhatian penglibatan silang budaya
 • Persembahan kumpulan / perseorangan
 • Tugasan yang akan dihantar pada hari ke-15 berdasarkan topik pilihan sendiri yang dirancang di sekitar garis panduan yang disampaikan oleh penyelaras program

Kemungkinan Kerjaya Laluan

Program ini menarik minat mereka yang mengejar kerjaya dalam antropologi, pendidikan, kewartawanan, tadbir urus, hak asasi manusia, advokasi perundangan, politik, organisasi masyarakat, teologi, misi dunia, undang-undang dan penguatkuasaan undang-undang dan pelbagai bidang lain. Pilihannya adalah luas kerana kajian latar belakang program dan prasyarat ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan keupayaan untuk berinteraksi dengan baik dalam konteks budaya dan memupuk pemikiran kritikal.

Kredit

Kami akan membantu dengan membekalkan anda dengan semua dokumentasi yang diperlukan dan maklumat sokongan yang anda perlukan untuk memohon kredit melalui universiti atau kolej rumah anda.

This school offers programs in:
 • English


Tarikh Akhir Kemaskini March 14, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Julai 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Price
Harga
4,195 USD
Locations
Zimbabwe - Harare, Harare Province
Tarikh mula : Julai 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Julai 2019
Zimbabwe - Harare, Harare Province
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat