MACROECONOMICS - Analisis dan Dasar Makroekonomi

Paris School of Economics

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

MACROECONOMICS - Analisis dan Dasar Makroekonomi

Paris School of Economics

Modul Analisis dan Dasar Makroekonomi dibuat dari kursus yang berurusan dengan topik di perbatasan penyelidikan yang berkaitan dengan dasar: dasar monetari dan fiskal; isi rumah heterogen, ketidaksamaan dan pengagihan semula ("HANK" model); krisis kewangan; buih; pasaran buruh dan pengangguran; dan hubungan antarabangsa.

Kursus ini diajarkan oleh tokoh-tokoh penyelidikan dan pengajaran terkemuka dalam bidang masing-masing. Penekanan diletakkan pada memperkenalkan alat dan mengembangkan intuisi. Semua kursus mengkaji teras, model standard berguna untuk memahami krisis dan kemelesetan, dan peranan dasar di dalamnya. Setiap kursus mengandungi sekurang-kurangnya satu bahagian yang berkaitan dengan penyelidikan terkini di sempadan

Program ini disempurnakan oleh kuliah pleno oleh François Bourguignon pada hari Rabu, 20 Jun.

macroeconomics-2017-449aa

Prasyarat

Pengetahuan makroekonomi pada peringkat perantaraan (Sarjana atau sarjana yang sangat kuat) adalah lebih baik, walaupun tidak diperlukan secara formal.

Profesor

  • Florin Bilbiie adalah Profesor Ekonomi di Paris School of Economics dan Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Fellow Penyelidik CEPR dan Pengarah Saintifik Banque de France. Beliau menyertai PSE pada tahun 2010 selepas Oxford University (Nuffield College) dan HEC Paris, dan memegang jawatan lawatan dengan beberapa bank pusat (ECB, Bank of England, Riksbank, dll.), Biro Penyelidikan Ekonomi Negara, Universiti New York (NYC) Abu Dhabi) dan CREi Barcelona. Penyelidikan Florin memberi tumpuan kepada kitaran perniagaan dan peranan, kesan dan reka bentuk optimum dasar monetari dan fiskal, dalam persekitaran dengan kemasukan kemasukan / produk, ejen heterogen (penyertaan terhad), dan / atau pelengkap. Penyelidikannya diterbitkan dalam Journal of Political Economy, Jurnal Teori Ekonomi, Journal of Monetary Economics, antara lain.
  • Jean-Olivier Hairault adalah Profesor Ekonomi di Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne dan Sekolah Ekonomi Paris dan Felo Penyelidik IZA. Beliau menyertai Paris 1 pada tahun 1997 selepas memegang jawatan di University of Paris-Dauphine dan University of Lille 1. Beliau adalah Timbalan Pengarah PSE yang bertanggungjawab dalam program Pendidikan dan pengarah bersama Master APE. Beliau juga merupakan Pengarah Balai Cerap Makroekonomi Cepremap. Penyelidikan Jean-Olivier memberi tumpuan kepada kitaran perniagaan dan dinamik pasaran buruh; topik utamanya ialah sumber turun naik pengangguran, dengan minat tertentu untuk pendekatan kitaran hayat dan sumbangan relatif pemisahan pekerjaan dan kadar mencari pekerjaan. Beliau juga berminat dengan kesan perubahan struktur dan polarisasi mengenai pengagihan semula pekerjaan, dan peranan institusi pasaran buruh. Penyelidikannya diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Ekonomi Eropah, Jurnal Ekonomi, Jurnal Ekonomi Awam, Kajian Ekonomi Antarabangsa dan Kajian Ekonomi Eropah antara lain.
  • Jean Imbs adalah Profesor di Sekolah Ekonomi Paris dan Pengarah Penyelidikan di CNRS Perancis. Sehingga 2010, beliau adalah Profesor di London Business School, dan di University of Lausanne. Penyelidikannya memberi tumpuan kepada makroekonomi antarabangsa, dengan minat terhadap akibat kerumitan mikro ekonomi untuk fenomena makroekonomi. Beliau sering berunding dengan kebanyakan institusi dasar utama, termasuk Tabung Kewangan Antarabangsa, Bank Dunia, Bank Pusat Eropah, Bank of England, dan banyak bank pusat lain di seluruh dunia. Beliau mengajar di Universiti Princeton, Universiti Chicago Booth of Business, Universiti New York, INSEAD, HEC Paris, dan untuk ahli-ahli dasar atau pelaburan di Perancis dan United Kingdom.
  • Romain Rancière adalah profesor ekonomi di University of Southern California, Los Angeles sejak 2016 dan rakan penyelidikan di NBER dan CEPR. Beliau pernah menjadi Profesor Ekonomi di Paris School of Economics dan seorang ahli ekonomi di jabatan penyelidikan IMF. Bidang penyelidikannya adalah Makroekonomi dan Kewangan Antarabangsa dengan penekanan khusus terhadap Krisis Kewangan. Beliau telah banyak menerbitkan topik-topik ini dalam jurnal seperti Journal of Economics Quarterly, Kajian Ekonomi Amerika atau Journal of Monetary Economics. Beliau juga pernah berkhidmat sebagai perunding bagi pelbagai bank pusat.
  • Gilles Saint-Paul adalah Profesor Ekonomi di Paris School of Economics dan Ecole Normale Superieure ENS, dan Profesor Universiti Global di Universiti New York Abu Dhabi. Beliau juga merupakan rakan penyelidikan CEPR, IZA dan CES-Ifo dan bekas ahli Conseil d'Analyze Economique. Beliau berkhidmat sebagai perunding bagi pelbagai bank pusat, kementerian, dan institusi antarabangsa. Penyelidikan beliau meliputi pelbagai topik dalam makroekonomi (dari pasaran buruh ke ekonomi politik hingga gelembung ke dasar fiskal) telah diterbitkan dalam jurnal terkemuka seperti Kajian Ekonomi Amerika, Jurnal Ekonomi Politik, Jurnal Ekonomi Separa, dan lain-lain. Dia juga pengarang beberapa buku.

Penyelia Program: Florin Bilbiie

Jadual

Isnin, Jun, 18
9 pagi - 9.30 pagi Selamat datang kopi
9.30 pagi - 11 pagi Florin Bilbiie, Dasar Macro dalam Model Heterogen Mudah-Agen Baru Keynesian
11 pagi - 11.15 pagi Cuti
11.15 pagi - 12.45 malam Florin Bilbiie, Dasar Makro dalam Mudah Heterogen-Agen Model Baru Keynesian
12.45 petang - 2 petang
2 petang - 3.30 petang Florin Bilbiie, Dasar Makro dalam Model Mudah Heterogen-Agen Baru Keynesian
3.30 petang - 3.45 petang
3.45 petang - 5.15 petang Florin Bilbiie, Dasar Makro dalam Mudah Heterogen-Agen Model Keynesian Baru
Dari 6:00 petang Selamat Datang

Selasa, Jun, 19
9.30 pagi - 11 pagi Jean-Olivier Hairault, Pengangguran, Pasaran Buruh dan Dasar
11 pagi - 11.15 pagi Cuti
11.15 pagi - 12.45 petang Jean-Olivier Hairault, Pengangguran, Pasaran Buruh dan Dasar
12.45 petang - 2.15 petang
2.15 petang - 3.45 petang Jean-Olivier Hairault, Pengangguran, Pasaran Buruh dan Dasar
3.45 petang - 4 petang
4 petang - 5.30 petang Jean-Olivier Hairault, Pengangguran, Pasaran Buruh dan Dasar
Dari jam 6 petang Acara sosial

Rabu, Jun, 20
9.30 pagi - 11 pagi Jean Imbs, Makroekonomi Antarabangsa
11 pagi - 11.15 pagi Cuti
11.15 pagi - 12.45 petang Jean Imbs, Makroekonomi Antarabangsa
12.45 petang - 2.15 petang
2.15 petang - 3.45 petang Jean Imbs, Makroekonomi Antarabangsa
3.45 petang - 4 petang
4 petang - 5.30 petang Jean Imbs, Makroekonomi Antarabangsa
6 petang - 7 malam kuliah Plenary François Bourguignon


Khamis, Jun, 21hb
9.30 pagi - 11 pagi Gilles Saint-Paul, Bubbles
11 pagi - 11.15 pagi Cuti
11.15 pagi - 12.45 malam Gilles Saint-Paul, Bubbles
12.45 petang - 2 petang
2 petang - 3.30 petang Gilles Saint-Paul, Bubbles
3.30 petang - 3.45 petang
3.45 petang - 5.15 petang Gilles Saint-Paul, Bubbles
Dari jam 6 petang Acara sosial

Jumaat, Jun, 22
9.30 pagi - 11 pagi Romain Rancière, Krisis Kewangan: Perspektif Post-2008
11 pagi - 11.15 pagi Cuti
11.15 pagi - 12.45 malam Romain Rancière, Krisis Kewangan: Perspektif Post-2008
12.45 petang - 2 petang
2 petang - 3.30 petang Romain Rancière, Krisis Kewangan: Perspektif Post-2008
3.30 petang - 3.45 petang
3.45 petang - 5.15 petang Romain Rancière, Krisis Kewangan: Perspektif Post-2008
Dari 6 petang koktail / sijil perpisahan

This school offers programs in:
  • English


Tarikh Akhir Kemaskini January 24, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Jun 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Price
Harga
1,200 EUR
Bayaran untuk Pelajar. Yuran untuk Peserta lain = 1500 €. Pemohon yang ditaja oleh organisasi mereka Yuran = 2000 €
Locations
Perancis - Paris, Île-de-France
Tarikh mula : Jun 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Jun 2019
Perancis - Paris, Île-de-France
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat