PRAEDIA Summer School. Arkib Perbandaran Pompeii - Alam Sekitar, Digital, Arkib Disiplin

University of Pisa Summer & Winter Schools

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

PRAEDIA Summer School. Arkib Perbandaran Pompeii - Alam Sekitar, Digital, Arkib Disiplin

University of Pisa Summer & Winter Schools

Mengenai

Matlamat sekolah musim panas ini adalah untuk memberi para peserta gambaran yang luas tentang strategi semasa untuk mengkaji perumahan Rom, taman dan landskap bandar. Soalan asas adalah: Kaedah pengumpulan data menyumbang kepada pembinaan semula saintifik persekitaran yang dibina? Teknologi yang mana untuk visualisasi data membolehkan pengambilan dimensi deria landskap bandar? Bagaimanakah data arkeologi boleh diakses oleh pakar disiplin lain yang terlibat dalam penyelidikan, pemuliharaan, dan pengurusan warisan yang dibina? Alat-alat yang sesuai untuk perkongsian data dengan tujuan untuk pemuliharaan yang mampan? Pompeii menyediakan satu kes yang ideal dalam hal ini, berkat ketersediaan data arkeologi kontemporari yang tidak tertandingi, serta sejarah penjelajahan, penyelidikan, dan pemulihan yang berabad-abad lamanya. Khususnya, Summer School memberi tumpuan kepada satu kajian kes tertentu: kompleks seni bina dikenali sebagai Praedia of Iulia Felix di Pompeii. Kerja di tapak termasuk tinjauan struktur yang ada, penyelidikan arkib, dan kemungkinan penggalian di kawasan taman. Kegiatan termasuk: (1) kelas seni dan seni bina Rom, kaedah semasa untuk penyelidikan arkeologi, kajian artefak dan bahan arkeologi, sejarah disiplin, sejarah pemulihan, pengumpulan, penggambaran dan soal siasat data arkeologi dalam persekitaran maya yang mendalam ; (2) kerja lapangan arkeologi di Praedia of Iulia Felix; (3) lawatan berpandu tapak dan muzium berjiran seperti Herculaneum, Stabiae, Oplontis, Naples (Muzium Arkeologi Nasional), Paestum.

Matlamat

Sekolah Summer PRAEDIA menggalakkan para peserta untuk mengembangkan pendekatan secara teoritis mengenai pengumpulan data dan kajian bahan arkeologi. The Summer School berhasrat untuk membuat peserta menyedari alat, kaedah, teknik yang diperlukan untuk membuat dan berkongsi pengetahuan dalam bidang Arkeologi Klasik.

Siapa yang boleh memohon

Pelajar siswazah lanjutan, pelajar siswazah (Kelas, Arkeologi Klasik, Senibina, Sejarah Seni, Pemulihan dan Pemuliharaan)

Bahasa

Bahasa Inggeris

Intensiti Program

Sepenuh masa

Keperluan kemasukan

CEFR B1 Bahasa Inggeris yang disahkan atau ke atas. Pengetahuan umum mengenai fakta dan peristiwa utama dalam sejarah Rom. Pengetahuan umum mengenai geografi rantau Mediterranean purba dan moden.

ECTS

6

Penyelaras

Prof. Anna Anguissola

e-mel: anna.anguissola@unipi.it

Tempoh

01-19 Julai 2019

Tarikh Permohonan

28 Februari 2019

Bayaran

1.800 Euro

(yuran 1.000, penginapan 800)

This school offers programs in:
  • English
University of Pisa Summer & Winter Schools

Tarikh Akhir Kemaskini November 17, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Okt. 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Price
Harga
1,800 EUR
(bayaran 1.000, penginapan 800)
Information
Deadline
Feb. 28, 2019
Locations
Itali - Pisa, Tuscany
Tarikh mula : Okt. 2019
Tarikh tutup permohonan Feb. 28, 2019
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Okt. 2019
Itali - Pisa, Tuscany
Tarikh tutup permohonan Feb. 28, 2019
Tarikh akhir Permintaan Maklumat