Pengurusan Tertinggi Syarikat Rantaian Makanan - ADECA

Instituto Internacional San Telmo

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Pengurusan Tertinggi Syarikat Rantaian Makanan - ADECA

Instituto Internacional San Telmo

adeca

Forum untuk refleksi strategik bagi para pemimpin Rantaian Makanan

Pengurus kanan yang bertanggungjawab membuat keputusan strategik dalam sektor makanan menghadapi persekitaran yang sukar untuk diramal. Kematangan pasaran dan globalisasi menjana kecanggihan yang meningkatkan kerumitan situasi yang mesti ditangani. Sebaliknya, krisis ekonomi telah mencetuskan kepekaan terhadap harga pengguna dan pelanggan, yang sekarang membuat keputusan pembelian mereka dengan lebih banyak kriteria rasional.

Walaupun sektor makanan adalah salah satu yang paling tidak terjejas oleh krisis ekonomi, hari ini lebih sulit untuk mempertahankan harga dan margin dengan model-model perniagaan yang berjaya dalam dekade terakhir, yang menimbulkan keperluan untuk merevitalisasi dan mencipta semula cadangan nilai, syarikat dan struktur mereka untuk kekal berdaya saing dan menguntungkan. Tetapi, pada masa yang sama, peluang perniagaan baru diwujudkan di seluruh dunia, melalui pakatan strategik dan pasaran baru muncul.

ADECA adalah Program Penambahbaikan dan Forum Refleksi Lanjutan. Ia direka bentuk untuk membantu pengurusan atasan untuk lebih memahami persekitaran ini dan meningkatkan keupayaannya untuk bertindak balas dengan sewajarnya. Ia mempunyai orientasi strategik yang kuat, dengan memberi tumpuan kepada cabaran, masalah dan peluang yang dihadapi oleh Rantaian Makanan secara global (dari pertanian ke pengedaran komersial). Oleh itu, ADECA adalah Program yang unik di Kesatuan Eropah.

Program ini dibahagikan kepada empat modul intensif. Setiap modul mempunyai dua hari penuh.

Sejak tahun 2003, Program ADECA diadakan setiap tahun di Seville, Sepanyol.adeca

ADECA adalah Program Refleksi Strategi , yang bertujuan untuk membantu pengurus kanan menyesuaikan strategi dan model perniagaan mereka untuk memanfaatkan perubahan-perubahan yang mempengaruhi Rantaian Makanan secara keseluruhan. Ia telah direka dengan keyakinan bahawa pemimpin perniagaan hari ini tidak memerlukan teori atau model rumit untuk berjaya. Sebaliknya, mereka memerlukan pengetahuan yang luas tentang industri, pemahaman yang kukuh tentang perubahan yang terjadi di alam sekitar dan akibatnya, memberi inspirasi kepada idea-idea yang mendorong pemikiran kreatif dan kemahiran interpersonal dan kepimpinan yang hebat.

Khususnya, Program ini memberi tumpuan kepada:

 • Mengukuhkan keupayaan pengurusan kanan untuk mengembangkan tugas mereka sendiri, yang semakin perlu untuk berjaya dalam dunia perubahan yang terus menerus dan berkembang: kepemimpinan, pengurusan konfigurasi institusi dan kuasa dalam syarikat (pemegang saham , Lembaga Pengarah, pihak berkepentingan lain), operasi korporat, pakatan strategik, ...
 • Memahami cabaran khusus yang dihadapi oleh setiap rangkaian Rantaian Makanan (sektor utama, industri makanan dan minuman, saluran pengedaran, katering dan perkhidmatan makanan), menganalisis dan membahaskan model perniagaan yang syarikat terkemuka membangun dan mengamalkan untuk menangani cabaran tersebut.
 • Bincangkan dan memahami cabaran dan peluang yang mempengaruhi Rantaian Makanan secara keseluruhan, atau timbul daripada perubahan dalam persekitaran: evolusi pengguna, cabaran mewujudkan nilai dalam persekitaran kos rendah, pengantarabangsaan sebagai peluang, evolusi pasaran dunia dan peluang di pasaran baru muncul, krisis bahan mentah dan perolehan sebagai prioritas strategik, kemajuan genetik dan masa depan makanan, globalisasi dan keperluan untuk menentukan dunia sebagai teater operasi, transformasi perniagaan digital dan rangkaian sosial, keperluan untuk mengenali perubahan dan menyesuaikan diri, inovasi sebagai sikap perniagaan, strategi pembiayaan dalam menghadapi krisis, keadaan ekonomi Eropah dan global, dan sebagainya.adeca

ditujukan kepada

ADECA ditujukan kepada usahawan, pengurus kanan (Presiden, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengurus Besar) dan ahli Lembaga Pengarah dengan tanggungjawab untuk menentukan atau tegas mempengaruhi strategi korporat syarikat yang menyertai Rantaian Makanan:

 • Sektor utama (pertanian, ternakan dan perikanan).
 • Industri pemprosesan makanan.
 • Pengedaran komersil borong dan runcit, termasuk Perkhidmatan Makanan.
 • Sektor pembantu dengan kepentingan dalam sektor makanan (logistik, bioteknologi, perundingan, bekalan pertanian dan perindustrian, institusi kewangan dan modal teroka, ...).

Pasukan ADECA dengan teliti memilih peserta untuk memastikan konsistensi dan homogeniti dalam tahap pengalaman dan tanggungjawab mereka. ADECA juga menawarkan peserta, selain belajar, peluang unik untuk berinteraksi dan menjana hubungan peringkat tinggi semasa acara sosial dan makan malam yang diadakan semasa Program.

Sejak edisi pertama pada tahun 2003, lebih daripada 550 pengurus kanan syarikat makanan utama di Sepanyol, Portugal dan Maghribi telah mengambil bahagian dalam Program ini.adeca

Kaedah Pengajaran

Kaedah Kes adalah medium interaktif dan dinamik , di mana peserta perlu menghadapi situasi perniagaan yang sebenar. Ia terdiri daripada membincangkan fakta, masalah dan situasi perniagaan secara metodis, untuk membuat keputusan yang lebih baik. Ia bukan tentang belajar sebagai contoh mudah keadaan sebuah syarikat.

Dalam setiap kes, situasi yang telah hidup atau sedang hidup dalam syarikat pada masa tertentu diterangkan. Peserta menyediakan setiap kes secara individu. Mereka mesti menganalisis keadaan syarikat itu dan mengambil peranan utama dengan mencadangkan penyelesaian dan garis tindakan mereka sendiri.

Dalam Kaedah Kes, sebagai tambahan kepada analisis individu tentang keadaan sebenar yang dibangkitkan, Kerja berpasukan diadakan sebagai fungsi sebagai Lembaga Pengarah. Dalam kerja berpasukan ini, kesimpulan dan cadangan tindakan peribadi adalah berbeza dan titik pandangan ditukar dengan anggota pasukan yang lain, di bawah penyelarasan Pembantu Akademik.adeca

Akhirnya, Sidang Umum berlaku, diketuai oleh Profesor yang menstrukturkan dan mengarahkan perdebatan , supaya perbincangan mengenai masalah, penyelesaian yang dicadangkan dan akibat pelaksanaannya dilakukan dengan keteraturan dan metodologi.

Kaedah Kes menjana kemajuan penting dalam kemahiran diagnostik dan membuat keputusan apabila digunakan untuk membincangkan sekumpulan eksekutif yang berpengalaman di bawah arahan guru pakar. Kaedah ini dilengkapi dengan perbincangan mendalam dengan penceramah peringkat tinggi dan pakar industri.

kandungan

"SYARIKAT TERKEMUKA RANTAI MAKANAN DALAM PEMULIHAN DUNIA".

"WHO, APA, BAGAIMANA, WHEN DAN BANYAK UNTUK MERUPAKAN DENGAN MASA DEPAN".mapa

Yuran pendaftaran

 • Tempat tempahan: 1,500 Euro
 • Pembayaran Program: 13,400 Euro
 • Jumlah harga: 14.900 Euro

Jumlah ini termasuk semua bahan pedagogi, makan tengah hari, kopi dan makan malam. Pada akhir Program ini, sijil akademik yang bersesuaian akan diberikan kepada para peserta yang berjaya menyelesaikannya dan memanfaatkannya.

Peserta yang berjaya melengkapkan Program ini akan menjadi Mantan Pelajar Instituto Internacional San Telmo dan mungkin tergolong dalam Kumpulan Keahlian mereka, dengan akses kepada pelbagai perkhidmatannya, dan khususnya kepada Program Pembelajaran Sepanjang Hayatnya.

Jumlah program mesti dibayar sepenuhnya pada satu minggu terakhir sebelum permulaan program. Sekiranya ini tidak dilakukan, pendaftaran akan dibatalkan, meninggalkan tempahan kerusi yang dibayar, yang boleh digunakan untuk pembayaran apa-apa aktiviti latihan Instituto Internacional San Telmo dalam tempoh maksimum dua tahun.

Bayaran akan dibuat melalui pemindahan bank atau cek. Invois akan dihantar kepada orang berdaftar jika tidak dinyatakan sebaliknya.

Faedah Cukai Perbelanjaan boleh ditebus boleh dipertimbangkan dalam penentuan pulangan bersih yang diperolehi daripada aktiviti perniagaan dan profesional yang tertakluk kepada cukai pendapatan, serta dalam penentuan asas cukai Cukai Korporat, dengan syarat ia dapat dibuktikan bahawa mereka menyumbang untuk memperoleh pendapatan daripada aktiviti dibangunkan.

Proses kemasukan

Untuk menyertai Program ADECA, perlu menghantar Permohonan Kemasukan yang lengkap kepada Jabatan Kemasukan Program ADECA . Jabatan Kemasukan akan menganalisis pematuhan dengan keperluan penyertaan yang diperlukan (profil pengurusan atau pengalaman perniagaan dan pengurusan) dan akan berkomunikasi, jika sesuai, pengakuan kepada pihak yang berminat. Sebaik sahaja kemasukan dikomunikasikan, pihak yang berminat mesti membayar tempahan ruang sebelum lima belas hari kalendar.

This school offers programs in:
 • Sepanyol


Tarikh Akhir Kemaskini June 14, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Apr. 2019
Duration
Tempoh
Sambilan
Price
Harga
14,900 EUR
jumlah harga
Locations
Sepanyol - Seville, Andalusia
Tarikh mula : Apr. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Apr. 2019
Sepanyol - Seville, Andalusia
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat