Baca keterangan rasmi

Gambaran keseluruhan

Program portfolio 6-minggu ini adalah kursus pendek modul tunggal untuk pelajar yang berjaya mencapai peringkat A tetapi tidak mempunyai portfolio yang diperlukan untuk memohon kursus Ijazah Kehormat dalam bidang berkaitan reka bentuk. Program ini khusus untuk pelajar-pelajar yang menuntut Reka Bentuk Produk BA (Hons), Rekabentuk BA (Kepujian), BA (Hons) Pengiklanan dan Pengurusan Jenama, Animasi BA (Kepujian) dan BA (Hons) program.

APAKAH PORTFOLIO?

Portfolio ialah dokumentasi yang disusun karya seni anda yang mungkin termasuk lakaran, lukisan, ilustrasi, lukisan, fotografi karya seni 3d, tulisan, dan banyak lagi.

MENGAPA saya perlu menyerahkan PORTFOLIO?

Ia adalah untuk mengukur sejauh mana anda belajar tentang bidang seni dan reka bentuk, dan juga untuk keperluan kemasukan bagi Reka Bentuk Produk BA (Hons), reka bentuk pengangkutan BA (Hons), dan BA (Hons) pengiklanan dan Pengurusan jenama, BA (Hons) animasi, dan BA (Hons) kesan visual dan program ijazah reka bentuk Konsep.

MENGAPA AKU PERLU DIKELUARKAN UNTUK MENCAPAI PROGRAM IJAZAH?

Kerana kita perlu mengetahui tentang minat dan potensi yang berkaitan dengan bidang reka bentuk tertentu.

Saya HANYA MEMPUNYAI 'KELAYAKAN O'LEVEL DAN DONT MEMPUNYAI PORTFOLIO, APA YANG HARUS DIPERLUKAN?

Anda perlu mengambil Program Yayasan reka bentuk sebelum mendaftar ke Program ijazah reka bentuk.

APAKAH JIKA SAYA MEMILIKI KELAYAKAN 'A'LEVEL, TETAPI AKU TIDAK AKAN MEMPUNYAI PORTFOLIO?

Kami menawarkan Program pembangunan Portfolio untuk pelajar yang memerlukan wawasan untuk seni

BAGAIMANA SELAMA ADALAH DURASI KURSUS PENDEK?

Kursus pendek akan mengambil masa 6 minggu untuk diselesaikan.

NAMA MODUL: PELAJAR PEMBANGUNAN DAN PERLUJARAN

SINOPSIS

Dalam modul ini, anda akan dapat meneroka dan mengembangkan pelbagai kemahiran lukisan seni dan reka bentuk yang akan membawa kepada pembangunan portfolio yang baik yang menunjukkan penggunaan pelbagai media dan proses. Anda dijangka akan meneruskan kerja yang dibangunkan semasa sesi diajar melalui tugas-tugas seterusnya yang akan membolehkan anda membina dan menyusun pelbagai karya seni dari media lain selain daripada lukisan, seperti fotografi model fizikal 3D, karya seni digital, lakaran, penyelidikan, penulisan, ilustrasi, lukisan, penyelidikan bahan, dan banyak lagi.

Anda memerlukan pelbagai media lukisan, tutor anda akan menasihati anda, tetapi biasanya akan terdiri daripada:
 • Pelbagai pensil gred yang berbeza
 • Pemadam
 • Penguasa (peraturan keluli adalah yang terbaik untuk memotong)
 • Pensel warna
 • Cat air dan berus
 • Skor buku - Minimum saiz A3
 • Pemotong dan memotong tikar
 • Gam dan / atau pita bermuka dua

OBJEKTIF

Objektif modul ini adalah untuk:
 • Bersedia untuk bekerja dalam persekitaran reka bentuk, memerhatikan keperluan kesihatan dan keselamatan dan memahami tanggungjawab apabila membangunkan kemahiran kreatif
 • Untuk mewujudkan kesedaran mengenai pentingnya portfolio ketika belajar dan bekerja di bidang kreatif - dari tahap ke pekerjaan
 • Memberi kemahiran seni dan reka bentuk asas untuk keperluan kemasukan program ijazah
 • Untuk meningkatkan pengetahuan anda mengenai amalan kreatif yang berkaitan dengan seni dan reka bentuk dan laluan pekerjaan yang berkaitan
 • Untuk menyediakan anda dalam pengurusan perkembangan kreatif anda sendiri

HURAIAN PROJEK

 • Kerja anda hendaklah dibentangkan dengan cara yang profesional, dengan bahan penulisan yang menyokong yang membenarkan pilihan anda dan konteksnya kerja - ini mungkin dalam bentuk anotasi, kajian kes pendek, esei atau laporan. Tutor anda akan membimbing anda mengenai keperluan untuk setiap ringkas.
 • Kerja anda mesti disusun dalam portfolio yang sesuai untuk pembentangan pada temuduga
 • Jika anda menyasarkan Reka Bentuk Produk, anda dikehendaki membuat projek lukisan "Peranti Komunikasi Peribadi Baru".
 • Jika anda menyasarkan Reka Bentuk Pengangkutan, anda dikehendaki membuat projek lukisan "Peranti Pengangkutan Peribadi Baru".
 • Jika anda menghendaki Animasi, anda dikehendaki membuat papan cerita "Berfikir Di Luar Kotak". Anda harus bayangkan kotak pilihan dan satu perlawanan di sebelahnya. Terangkan bagaimana pertandingan itu kembali ke dalam kotak. Ingat pertandingan itu adalah watak yang mempunyai keperluan untuk kembali ke dalam kotak demi alasan.
 • Jika anda bertujuan untuk Reka Bentuk Visual dan Reka Bentuk Konsep, anda akan dikehendaki membuat projek lukisan perspektif "Reka Bentuk Alam Sekitar". Lukisan itu mesti termasuk persekitaran dalam pasaran tradisional dengan orang yang menjual dan membeli di tempat kejadian. Sila pertimbangkan penggunaan teknik perspektif untuk menyatakan idea anda.
 • Sekiranya anda menyasarkan Pengiklanan dan Pengurusan Jenama, anda dikehendaki membuat projek lukisan konsep "Iklan Majalah". Lukisan itu mesti termasuk produk minuman tenaga dan semua konsep visual yang berkaitan dengannya.

STRATEGI PENGAJARAN DAN PENILAIAN

 • Anda akan diberikan panduan berstruktur pada proses dan media yang berbeza, dan diperkenalkan kepada topik dan teknik baru, disokong oleh contoh-contoh yang menggambarkan kegunaan media.
 • Anda akan diberikan bahan-bahan pembelajaran sendiri, dan mengamalkan aplikasi belajar kendiri semasa sesi tutorial, dengan tutor yang hadir untuk memberi sokongan.
 • Waktu belajar bebas anda akan digunakan untuk menyelesaikan latihan yang relevan yang memanjangkan sesi mengajar anda dan mengembangkan lagi kemahiran anda. Anda juga akan diharapkan untuk mengamalkan pelbagai teknik, dan menyokong kajian anda melalui bacaan latar belakang yang lebih lanjut.
 • Anda akan dinilai dengan cara yang menyediakan anda untuk kursus ijazah yang anda ingin maju. Sebagai contoh, anda akan menyediakan portfolio anda dengan memilih dan memasang kepingan kerja utama, dan diharapkan untuk membincangkan kerja anda dan menilai kerja orang lain.

KEMUDAHAN DAN PERALATAN YANG DISEDIAKAN OLEH KAMPUS

 • Untuk kuliah dan tutorial anda akan bekerja di sebuah studio yang sesuai untuk persekitaran reka bentuk.
Program diajar dalam:
English

Lihat 5 lagi program yang ditawarkan oleh Asia Pacific Institute of Information Technology (APIIT) »

Tarikh Akhir Kemaskini June 7, 2018
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Jan 2020
Duration
Sepenuh masa
Ikut lokasi
Ikut tarikh