Program Sekolah Tinggi di Brazil

Via Mundo

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Program Sekolah Tinggi di Brazil

Via Mundo

Via Mundo high school

Apa?

Program Sekolah Tinggi di Brazil (Programa de Ensino Médio no Brasil), yang dilancarkan pada tahun 2001, menawarkan pelajar muda dari seluruh dunia peluang untuk menjalani pengalaman khusus pertukaran budaya di Brazil.

Tempoh dan Program Mula

Anda boleh memilih untuk belajar di Brazil selama satu tempoh (3 bulan), satu semester (5 bulan) atau satu tahun penuh akademik (10 bulan). Anda boleh memulakan program anda pada pertengahan / akhir Januari atau lewat Julai. Tahun akademik Brazil bermula pada pertengahan bulan Januari dan berakhir pada akhir November / awal Disember, dengan cuti pada bulan Julai dan Disember / Januari.Via Mundo high school

Mengapa?

Anda akan belajar dalam suasana sekolah mesra, hidup dengan keluarga tuan rumah tempatan, belajar bahasa Portugis, membuat rakan seumur hidup dan meningkatkan rasa hormat dan penghargaan untuk budaya yang berbeza. Anda akan menikmati cara hidup Brazil yang mudah dan mengetahui betapa mudahnya untuk berteman, sementara anda semakin matang dan mempelajari perspektif baru tentang dunia.

Bersedia untuk pengalaman yang tidak dapat dilupakan!

Siapa?

Untuk menyertai Program ini, anda mesti memenuhi keperluan berikut:

  • antara 14 hingga 18 tahun (semasa memasuki Brazil)
  • menghadiri Sekolah Menengah di negara asal atau telah menamatkan tahun lepas Sekolah Menengah tidak lebih daripada satu semester sebelum perjalanan ke Brazil
  • mempunyai prestasi akademik yang baik
  • berada dalam keadaan baik dan mempunyai kemahiran peribadi untuk menjalani pengalaman antara budaya (seperti tanggungjawab, fleksibiliti, dan berfikiran terbuka)
  • pelajar sendiri harus membuat keputusan untuk mengambil bahagian dalam program ini
Kebangsaan

Kami mengalu-alukan pelajar dari pelbagai negara dan negara: Amerika Syarikat, Kanada, Jerman, Argentina, Sweden, Norway, Denmark, Finland, Poland, Switzerland, Colombia, Ecuador, Austria, Belgium, dan Slovakia. Kepelbagaian kebangsaan meningkat setiap tahun.Via Mundo high school

Bagaimana?

Sekolah

Sistem pendidikan Brazil terbahagi kepada tiga peringkat: Elementary (Ensino Fundamental), Menengah (Ensino Médio), termasuk pendidikan teknikal dan vokasional, dan pendidikan tinggi (Ensino Superior), sarjana dan lulusan.Via Mundo

Kurikulum pendidikan menengah terdiri daripada tiga bidang pengetahuan yang hebat: Bahasa, Kod dan teknologi mereka (Bahasa Portugis, Bahasa asing moden, Pendidikan Seni dan Fizikal); Sains alam, Matematik dan teknologi mereka (Fizik, Kimia, Biologi, dan Matematik); dan Sains Manusia serta teknologi mereka (Geografi, Sejarah, Falsafah, dan Sosiologi).

Pelajar dikelompokkan dalam kelas mengikut gred, umur dan, dalam beberapa kes, tahap pencapaian. Pencapaian dinilai berdasarkan ujian dan kehadiran minimum. Di Brazil, sekolah boleh menjadi awam atau swasta. Orang persekutuan dan sekolah swasta menawarkan pendidikan berkualiti terbaik. VIA MUNDO menempatkan pelajar di sekolah swasta dan institut awam persekutuan, semuanya diiktiraf oleh tahap pendidikan dan struktur yang baik. Sekolah bekerja dalam syif (sama ada pagi atau petang).

Penginapan

Anda akan dihoskan dengan keluarga Brazil yang dipilih dengan teliti, di mana anda akan mempunyai makanan asas harian anda dan berkongsi kehidupan dan rutin harian. Dengan cara ini, anda akan melibatkan diri dalam budaya Brazil dan menjalani kehidupan sehari-hari seorang pelajar Brazil. Budaya Brazil sangat berorientasikan keluarga dan lazimnya menghabiskan hujung minggu dengan keluarga di pantai, menyediakan barbeku, meraikan hari jadi, menikmati filem di rumah, melancong dan sebagainya.

Penyelaras Tempatan

Sepanjang Program ini, anda akan dibantu oleh Penyelaras Tempatan, yang akan memberikan sokongan penuh dan panduan kepada anda. Sekiranya berlaku kecemasan, anda boleh menghubungi telefon kecemasan 24/7 kami.Via Mundo high school

Maklumat lanjut

Pengajian Orientasi dan Pengajian Portugis

Apabila tiba di Brazil, anda akan menghadiri Orientasi Selamat Datang bersama dengan pelajar lain dari negara yang berbeza. Semasa aktiviti Orientasi, anda akan belajar tentang program ini, beberapa perbezaan budaya utama, cabaran pengalaman dan cara untuk menangani mereka.

Sebagai ciri khas Program ini, anda akan menghadiri Kursus Bahasa Portugis Intensif untuk mempelajari asas-asas untuk mula berkomunikasi di sekolah dan dengan keluarga dan kawan-kawan anda. Bahasa Portugis diajar oleh guru-guru yang berkelayakan dan belajar melalui kaedah bahasa Portugis tertentu sebagai Bahasa Asing.

Berikutan Kursus Intensif, anda akan ditawarkan Kursus Bahasa Portugis Biasa dengan kelas mingguan dalam tempoh / semester pertama Program.

Perjalanan dan Aktiviti Pilihan

Sepanjang program ini, akan diadakan aktiviti yang teratur berdasarkan minat anda. Aktiviti-aktiviti ini termasuk kultur, sukan, masa lapang atau projek sosial / acara, seperti: pelajaran menari, bola sepak, bola tampar pantai, layang layang layang, Capoeira, projek sosial, bengkel perkusi, lawatan ke pusat bersejarah, muzium dll.

Di samping itu, Via Mundo menganjurkan lawatan istimewa ke destinasi hebat di sekitar Brazil seperti: Rio de Janeiro; Hutan Amazon; pantai timur laut; dalam kalangan yang lain.

Latihan Bola Sepak

Pelajar yang berminat dalam bola sepak luar juga boleh menambah program mereka dengan latihan bola sepak.

Proses permohonan

Anda mesti mengisi Borang Permohonan melalui agensi rakan kongsi di negara asal atau secara langsung dengan pejabat Via Mundo (sekiranya tidak ada agensi rakan kongsi di negara asal anda). Selepas menerima Borang Permohonan, pasukan Program akan menyemaknya, menyemak maklumat yang belum selesai dan isu penerimaan dan surat penempatan untuk tujuan visa.

Permohonan visa

Kerajaan Brazil memerlukan visa sementara untuk kajian di negara ini. Keperluan visa mesti disahkan di Konsulat / Kedutaan Brazil di negara asal anda. Via Mundo akan mengeluarkan beberapa dokumen yang diperlukan untuk permohonan visa dan menghantarnya kepada agensi rakan kongsi atau kepada anda terlebih dahulu.Via Mundo high school

This school offers programs in:
  • Portuguese (Brazil)


Tarikh Akhir Kemaskini May 14, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Jan. 2019
Julai 2019
Duration
Tempoh
3 - 10 
Sambilan
Sepenuh masa
Locations
Brazil - São Luís, State of Maranhão
Tarikh mula : Jan. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Tarikh mula : Julai 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Jan. 2019
Brazil - São Luís, State of Maranhão
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Julai 2019
Brazil - São Luís, State of Maranhão
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat