Gambaran keseluruhan

Fakulti Pengajian Asasi bertujuan untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran Generik, Bahasa Inggeris, Aplikasi dan Integrasi yang diperlukan pembelajaran yang berkesan dan berjaya dalam Program Pengajian Tinggi yang diajar dalam bahasa Inggeris. Program ini sesuai dengan keperluan mereka yang perlu meningkatkan Bahasa Inggeris dan pengetahuan dan kemahiran pentingnya untuk mengikuti pengajian program ijazah. Fakulti memudahkan dan menyediakan laluan yang berkesan untuk kemajuan ke program sarjana muda. Program Yayasan Am (GFP) adalah program jaminan yang berkualiti oleh Cardiff Metropolitan University, UK.

Syarat Kemasukan

Kolej Teluk mengakui para pelajar dari semua lapisan masyarakat dan mengalu-alukan aplikasi dari orang tanpa mengira jantina, bangsa, kewarganegaraan atau ketidakupayaan mereka. Pelajar yang ingin masuk ke GFP tertakluk kepada pemenuhan keperluan kemasukan minimum berikut: Umur minimum 17 Diploma Pendidikan Umum Kesultanan Oman atau setaraf.

Proses Kemasukan

GFP adalah program dua semester berdasarkan Standard Akademik Oman untuk GFP. Semua pelajar yang datang ke Kolej Teluk untuk kemasukan diberi ujian penempatan yang menguji tiga kemahiran iaitu Bahasa Inggeris, Matematik dan Teknologi Maklumat. Pelajar yang mencapai kurang daripada IELTS 4.0 ditempatkan di Semester salah satu daripada GFP. Walau bagaimanapun, pelajar yang mencapai IELTS 4.0-4.5 diletakkan di Semester dua. Pelajar yang mencapai IELTS 5.0 atau setaraf dikecualikan daripada mengambil modul Bahasa Inggeris GFP, memandangkan modul lain seperti IT dan Matematik diselesaikan.

Matlamat Program

Program Yayasan Umum Fakulti Pengajian Asasi bertujuan untuk: mengembangkan kemahiran komunikatif, kolaboratif dan presentasi para siswa melalui penggunaan bahasa inggris; meningkatkan keupayaan imajinatif dan kepintaran pelajar dalam menanggapi cabaran intelektual, profesional dan sosial; meningkatkan kemahiran kuantitatif para pelajar yang diasaskan dengan rasa ingin tahu, logik, dan ketepatan yang diperlukan untuk penghakiman yang baik dan mulia; menambah kemahiran komputer asas para pelajar yang disokong dengan pengetahuan teknologi terkini, sistem, dan peranti.

Hasil Program

Pelajar yang menyelesaikan GFP akan dapat: menulis, mendengar, membaca dan bercakap dalam bahasa Inggeris apabila menyatakan diri mereka dan bekerja dengan orang lain dalam pasukan yang penting untuk pembelajaran peringkat tinggi; menggunakan kemahiran akademik dalam kehidupan seharian dan dalam keadaan korporat yang melibatkan kecekapan, prestasi dan etika kerja yang bermanfaat untuk kajian organisasi; melaksanakan operasi matematik asas, tulen dan digunakan yang berguna untuk pengurusan maklumat masa depan serta kepimpinan dan kajian perniagaan; pertukaran, menyimpan, menggunakan, dan membuat maklumat menggunakan teknologi moden dan pendekatan pengkomputeran ke arah membangunkan kemahiran asas yang penting untuk kajian masa depan ..

Apakah Program Yayasan Am mengandungi?

Program Yayasan Am terdiri daripada Bahasa Inggeris Umum, Matematik, Teknologi Maklumat, dan Kemahiran Kajian Akademik. Program ini melengkapkan pelajar dengan kemahiran, kecekapan dan kebolehan komunikasi yang diperlukan untuk melanjutkan ke Program Pengajian Tinggi. Modul generik memberi tumpuan kepada pembangunan kemahiran peribadi dan pembelajaran yang penting, kemahiran numerik praktikal dan kemahiran teknologi maklumat. Modul Bahasa Inggeris memberi tumpuan kepada menyediakan asas yang kukuh dalam kemahiran bahasa dalam semua elemen (Membaca, Mendengar, Menulis dan Bercakap)

Apakah kelayakan yang berlaku?

Apabila berjaya menyelesaikan GFP dengan IELTS 5.0 atau setaraf, pelajar meneruskan ke Level-3 (prasyarat ke Tahap-4). Modul bahasa Inggeris akan terus dihantar dalam Tahap 3 blok satu dan dua. Kedua-dua modul ini adalah Kemahiran Bahasa Inggeris dan Bahasa Inggeris untuk Tujuan Akademik dan Kemahiran Pengajian. Matlamatnya adalah untuk memenuhi keperluan kemasukan universiti rakan kongsi IELTS 6.0 untuk Tahap 4.

Apakah tempoh GFP?

GFP adalah program dua semester yang tersebar di sepanjang tempoh 17 minggu dalam setiap semester.

Struktur Program

118641_1.jpg


Ujian Penempatan untuk GFP

Terdapat ujian penempatan untuk Bahasa Inggeris, Matematik dan IT

Tujuan

Tujuan utama ujian penempatan adalah untuk menempatkan pelajar-pelajar di peringkat kanan dan memberikan pengecualian dalam GFP menurut Standard Akademik Oman untuk GFP

Mod Ujian

Semua Ujian Penempatan berasaskan kertas

Program diajar dalam:
  • English
Tarikh Akhir Kemaskini Julai 20, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
Sepenuh masa
Price
27,300 USD
Deadline
Permintaan Maklumat
Feb 15, 2020
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
End Date
Jun 2020
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Mac 1, 2020
End Date
Jun 2020
Tarikh tutup permohonan
Feb 15, 2020
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Jun 2020

Mac 1, 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
Feb 15, 2020
End Date
Jun 2020