Read the Official Description

Yayasan Sunway dalam Seni (FIA) mewujudkan laluan akademik untuk pelajar beralih dengan lancar ke dalam pengajian peringkat tinggi di Sunway University atau kepada universiti tempatan dan luar negara terpilih. Sebagai program persediaan Universiti Sunway, FIA telah direka khas untuk membolehkan pelajar maju ke Universiti Sunway. Tertakluk kepada mencapai kemasukan universiti minimum yang diperlukan untuk program ijazah yang dicadangkan, pelajar dari FIA dijamin tempat di Universiti Sunway

Program ini telah dibangunkan dengan ahli akademik dari FIA dan Sunway University yang telah menyumbang kepakaran dan pengalaman mereka, menggabungkan unsur-unsur penting bagi pelajar untuk membangunkan intelektual, emosi dan sosial. Memastikan terdapat jalan lancar dari tahun asas hingga ke tahun-tahun sarjana muda. Disebabkan kualiti peruntukannya dan skop kurikulumnya, kelayakan FIA juga diterima oleh institusi tempatan dan asing terpilih.

FIA membolehkan pelajar menetapkan matlamat peribadi dan akademik dan mengenal pasti bakat masing-masing. Ia membangun tanggungjawab sosial melalui penglibatan masyarakat dan penyertaan dalam aktiviti kurikulum. Ia juga melengkapkan pelajar dengan kemahiran teknikal dan lembut yang diperlukan untuk menjadi bijak dan berjaya dalam pengajian tinggi dan berdaya usaha dalam kerjaya mereka. Pembelajaran pembelajaran adalah bahagian penting dalam pendidikan yang baik, dan FIA menyediakan ini.

Struktur

  • 3 semester dalam tempoh 14 minggu setiap satu.
  • Unit teras dan mata pelajaran Pengayaan adalah wajib.
  • 4 Pilihan-pilihan Akademik adalah wajib.

Penilaian dan Peperiksaan

Pelajar dinilai melalui 50% kursus (kuiz, projek, ulasan topik, penyiasatan, tugasan dan persembahan) dan 50% peperiksaan pada akhir setiap subjek / unit. Sijil siap yang dianugerahkan akan menunjukkan gabungan CGPA dan gred.

(Pengiraan PNGK berdasarkan semua mata pelajaran yang dicuba)

Unit Teras

  • Komunikasi: Penonton dan Konteks
  • Teknik dan Analisis Matematik
  • Bahasa dan Komunikasi
  • Teknik Statistik / Ekspresi Kreatif Kontemporari (Filem sebagai Seni)
  • Bahasa dan Pengetahuan
  • Matematik Perniagaan Kontemporari

Syarat kemasukan

Lulus SPM, peringkat O atau setaraf dengan minimum lima (5) kredit

Tempoh

1 tahun

Pengambilan

Januari / Mac / Julai / Ogos

Peperiksaan

Mac / Julai / Ogos

Program taught in:
English

See 22 more programs offered by Sunway University »

This course is Campus based
Start Date
Jan. 2020
Duration
12 
Sepenuh masa
By locations
By date
Start Date
Jan. 2020
Application deadline

Jan. 2020

Location
Application deadline
End Date