Sekolah Musim Panas Global Ecologies Studio

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

The Global Ecologies Studio Summer School adalah kursus gabungan studio dan sains yang ditawarkan kepada pelajar yang mencari peluang untuk meneroka praktik seni studio mereka sambil meneliti pelbagai konsep yang terdapat dalam sistem ekologi dan bumi. Berpusat di Burren of Ireland Barat, kursus ini menyediakan lokasi pengalaman dan pengamatan yang unik untuk meneroka hubungan antara landskap dan bidang sosial.

Kami akan menyiasat, dengan gabungan sains dan amalan seni rupa, bagaimana ekologi sosial dan bumi kita wujud dan saling berkaitan. Kami akan mengkaji cara pengaruh antropogenik untuk membentuk interaksi skala besar iklim, lautan dan biosfera untuk menentukan persekitaran bersama kita. Mesyuarat kelas akan merangkumi seminar mengenai wacana ilmiah mengenai pemikiran ekologi, serta perbincangan mengenai amalan seni rupa kontemporari oleh fakulti dan seniman Ireland yang berkunjung, dan pakar tempatan The Burren. Pelbagai lawatan lapangan dan lawatan ke lanskap tempatan dan persekitaran budaya akan menjadi komponen penting dalam kursus ini. Keadilan alam sekitar dan sosial, pemikiran ekologi, dan aktivisme akan menjadi tema utama.

Pelajar boleh memperoleh sehingga enam kredit apabila berjaya menyelesaikan sekolah musim panas (3 studio, 3 sains) tahap 200/300.

Penilaian akan dibuat berdasarkan kriteria berikut:

  • Kualiti penyertaan dan penglibatan aktif.
  • Kualiti penyelidikan primer dan sekunder termasuk jurnal, buku sketsa, input kreatif, perancangan dan penyelesaian projek.

Pelajar yang mengambil bahagian akan mempunyai ruang studio khusus untuk meneroka amalan kreatif mereka sendiri sebagai tindak balas kepada konsep yang dikemukakan di dalam kelas. Pelajar diharapkan dapat membaca teori ekologi kontemporari, menulis, meneliti dan menyatakan penemuan dan idea mereka ke kelas. Penyertaan pelajar akan diambil dari pelbagai institusi seni dan reka bentuk yang berkaitan dengan konsortium PALS, sebuah program Persatuan Kolej Seni & Reka Bentuk Bebas (AICAD). Pelajar dapat menjangkakan pengalaman yang mendalam, merangsang, dan memperkaya intelektual yang memupuk dialog kritis dan hubungan antarabangsa sambil meneruskan pertumbuhan artistik mereka sendiri.

Kursus ini akan diajar bersama oleh Hugh Pocock dan Emily Bosanquet.

Ireland’s Cliffs of Moher

Hugh Pocock

Dilahirkan di New Zealand dan dibesarkan di Amerika Syarikat, karya Hugh Pocock bertujuan untuk menggabungkan dinamika fenomena semula jadi dan budaya. Karya Pocock menghuni ruang di mana "semula jadi" dan "teknologi" tidak dapat dipisahkan. Bahan organik, seperti air, udara, garam, kayu dan bumi dan proses buruh dan industri adalah platform di mana kerja Pocock dibina. Sejarah dan kiasan hubungan manusia dengan sumber semula jadi, masa dan tenaga adalah antara masalah yang disiasat Pocock dalam patung, pemasangan, persembahan dan videonya. Selama dua dekad yang lalu, dia telah menunjukkan karyanya di Los Angeles, San Francisco, New York, Santa Fe dan Baltimore serta di peringkat antarabangsa di bekas Kesatuan Soviet, Jerman dan China. Karya beliau telah dipamerkan di galeri dan muzium termasuk Muzium Portikus di Frankfurt, Jerman, Muzium Wexner, Muzium Seni Santa Monica dan Muzium Seni Baltimore. Karya Pocock juga dibangun untuk "laman bukan seni" seperti rumah persendirian, teater filem dan ladang. Dia mendapat BFA dari Institut Seni San Francisco dan kemudian menyelesaikan MFA di UCLA di New Genres.

Hugh Pocock adalah ahli fakulti sepenuh masa di Maryland Institute College of Art dan merupakan Co-Director utama utama "Ekosistem, Kelestarian dan Keadilan" MICA.

Dia telah menjadi Fellow MICA PALS sejak 2010.

Emily Bosanquet

Emily Bosanquet adalah pendidik sains yang berminat dengan amalan interdisipliner sebagai kaedah untuk mengkaji hubungan antara fenomena semula jadi, dinamika sosial dan budaya, dan institusi politik, undang-undang, dan ekonomi yang mengatur kehidupan kita. Bosanquet mengajar di Pacific Northwest College of Art (PNCA) di mana dia telah menerbitkan dan membentangkan mengenai metodologi seni dan sains. Dia juga mengajar sains menengah di pelbagai komuniti dalam sektor sekolah awam.

Bosanquet telah bekerja sebagai ahli geologi dan saintis alam sekitar di Australia, Asia Tenggara dan Amerika Syarikat. Dia belajar di University of Edinburgh, Scotland, dan memperoleh ijazah dari University of California, Santa Barbara dan Lewis & Clark College, Portland, Oregon. Bosanquet adalah Pengarah pengasas Art + Science Initiative di PNCA dan wakil untuk Perkongsian untuk Kepimpinan Akademik dalam Kelestarian. Beliau kini memegang jawatan sebagai Pengarah Projek untuk 2020 ACIAD / NOAA Fisheries Art & Science Fellowship dengan kerjasama dengan Independent Colleges of Art & Design dan NOAA Fisheries.


Burren College of Art Summer School menawarkan kursus tumpuan dan pembelajaran khusus yang berpusatkan individu. Diatur dalam konteks Burren yang unik dari segi sejarah dan persekitarannya, di Barat Ireland, program ini dirancang untuk membantu pelajar mengembangkan badan kerja visual yang kohesif. Program ini terbuka untuk seniman dan pelajar seni, tetapi mungkin juga menarik bagi individu yang mempunyai pengetahuan dalam bidang sejarah, arkeologi, antropologi, ekologi atau sains alam sekitar. Amalan seni dan metodologi kreatifnya akan digunakan sebagai kaedah untuk menyiasat hubungan antara disiplin antara laman web tertentu dan naratif sejarah, budaya, sosial dan persekitaran yang membingkai mereka. Projek studio akan menekankan penglibatan dengan topik yang diberikan, dengan bantuan teknikal khusus yang sesuai untuk setiap tahap pelajar dan tumpuan yang diberikan.

Seni + Sains: Mengapa keduanya?

Apa yang benar-benar unik dan memperkaya tentang mengikuti kursus sains dalam kombinasi dengan latihan studio adalah peluang yang harus anda buat dan bertindak balas terhadap kandungan ilmiah; mengubah, menterjemahkan dan menempatkan sains dalam bidang budaya, sehingga memungkinkan untuk mendapatkan akses, soal siasat dan tindak balas yang berbeza. Ketika kita mempertimbangkan masalah sosial dan ekologi yang kita hadapi sebagai masyarakat - kehilangan biodiversiti, kekurangan air, perubahan iklim, keadilan alam sekitar dan sosial - kita dapat menggabungkan penyelidikan ilmiah di samping penyelidikan, pembuatan, dan kerjasama kreatif dengan para saintis dan masyarakat untuk memupuk cara kritis baru untuk melibatkan diri dan berkonsepkan keprihatinan.

Global Ecologies Studio akan mengembangkan dan memaklumkan amalan seni anda, menyokong anda apabila anda menjadi pemikir dan pembuat kritikal bebas yang dikelilingi oleh kumpulan seniman antarabangsa yang sebaya dengan rakan sebaya, dan menghubungkan anda dengan profesional serantau apabila anda memahami tentang wacana ekologi semasa. Anda akan mendapat akses ke fakulti dengan pengalaman luas dalam mengajar di kolej seni dan dengan amalan profesional yang kuat, dan tenggelam dalam sejarah budaya yang menarik dan keindahan pemandangan Burren yang menginspirasi dan indah.

Kemasukan

Sebagai tindak balas kepada perubahan situasi yang berkaitan dengan pandemi koronavirus, kami telah menjadualkan semula Global Summer Technology School Summer School tahun ini menjadi Summer 2021, dan saat ini kami menerima permohonan secara bergulir hingga 29 Januari 2021. Sekiranya ada sekatan yang akan menghalang pelajar dari melancong ke Ireland sebelum permulaan program, kami dapat memperluas polisi pengembalian wang kami untuk dapat memberikan pengembalian dana penuh hingga dua minggu sebelum bermulanya Sekolah Musim Panas.

Permohonan dijemput dari pelajar seni sarjana, serta siswazah, seniman bebas atau penyelidik yang berminat dari bidang bersebelahan dalam bidang kemanusiaan dan sains semula jadi.

Untuk mengetahui siapa diri anda sebagai seniman dan cara anda mengemukakan idea dan konsep secara bertulis, sebagai sebahagian daripada proses permohonan, kami meminta perkara berikut untuk dikemukakan untuk dipertimbangkan:

  • 3-10 gambar karya terbaru
  • Sampel penulisan dari kelas sarjana baru-baru ini. Ini mungkin berbentuk panjang atau pendek, bahan bertulis yang mungkin berasaskan naratif penyelidikan atau lebih peribadi.
  • Pernyataan Niat (pernyataan ringkas kira-kira 500 perkataan yang menggariskan apa yang anda harapkan dapat dicapai dari masa yang anda habiskan di Burren College of Art ).
  • Transkrip
  • Satu Surat Cadangan

Semua bahan permohonan boleh dihantar secara dalam talian melalui portal AICAD SlideRoom.

Bayaran Tuisyen

Bayaran untuk program 4 minggu adalah € 4620 , yang merangkumi tuisyen, studio, dan perumahan berdasarkan penghunian bilik kembar di tempat penginapan layan diri.

Dasar Pembatalan

Semua tuisyen dan yuran perlu dibayar sekurang-kurangnya 4 minggu sebelum program dimulakan. Burren College of Art tidak berkewajiban untuk mengembalikan sebarang bayaran, atau sebahagian daripadanya, selepas tarikh ini.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

To be a hothouse for artists, led by artists – reflective and challenging; remote and connected; at the confluence of cultures.

To be a hothouse for artists, led by artists – reflective and challenging; remote and connected; at the confluence of cultures. Baca Ringkas