Baca keterangan rasmi

Pusat Pengajian Tenaga E.ON (ERC) RWTH Aachen University, termasuk Institut Penjanaan dan Penyimpanan Sistem Elektrik (PGS), Institut Elektronik Elektrik dan Pemacu Elektrik (ISEA), Pengerusi dan Institut Sistem Kuasa dan Ekonomi Kuasa (IAEW), bertanggungjawab untuk kandungan akademik "Summer Electric Systems Systems" Summer School dan menjalankan kelas kuliah, tutorial dan kelas makmal.

Pengenalan kepada Kuasa Elektrik Pintar

Bahagian penjanaan kuasa yang terdesentralisasi semakin meningkat, khususnya sumber tenaga boleh diperbaharui seperti angin dan fotovoltaik. Kedua-dua angin dan PV disambungkan ke grid elektrik dengan penukar elektronik kuasa dan dikendalikan dengan voltan dc secara dalaman. Juga sistem penghantaran kuasa jarak jauh dan pengguna tenaga elektrik seperti misalnya LED, pam haba, sistem pengecasan (cepat) untuk kenderaan elektrik (secara dalaman) beroperasi dengan dc. Oleh itu, aplikasi dc dalam grid pengagihan menjadi lebih dan lebih layak dan cekap, terutama pada tahap sistem. Kuliah akan membincangkan struktur grid masa hadapan dan senario pemakaian teknologi dc. Fokus ditetapkan pada kuasa penukar elektronik untuk pengedaran dc dan penghantaran dc.

Pengukuran dan Pemantauan dalam Sistem Tenaga Moden

Pelajar akan mendapat pengertian mengenai cabaran pengukuran dan teknologi baru untuk pemantauan sistem kuasa. Kursus ini akan memperkenalkan keperluan pengukuran dan pemantauan sistem kuasa moden dengan penekanan kepada sistem pengedaran.
Gambaran keseluruhan komponen rantaian pengukuran akan merangkumi aspek metrologi asas, sensor dan pengukuran dalam konteks seni bina automasi pencawang sistem kuasa. Pengukuran sinchrophasor akan dibentangkan sebagai kes yang paling sesuai untuk ukuran penyegerakan. Akhirnya, anggaran negara akan diperkenalkan sebagai salah satu komponen penting dalam proses pemantauan.

Dinamik Sistem Kuasa
Dalam kuliah ini, aspek asas dinamik sistem kuasa akan diperkenalkan, memandangkan pemodenan sistem kuasa dan integrasi teknologi kuasa baru. Bermula dari prinsip asas dinamik sistem kuasa, kuliah akan meliputi transien penjana segerak di bawah gangguan kecil, membincangkan secara terperinci model persamaan swing dan kriteria kawasan yang sama.

Automasi Sistem Kuasa Kompleks
Dalam kuliah ini, teori kawalan frekuensi akan diperkenalkan. Konsep hierarki kawalan frekuensi akan dibentangkan, dengan menganalisis fungsi setiap peringkat kawalan. Modul ini akan menumpukan pada peringkat utama kawalan, khususnya kekerapan beban yang melambatkan ciri penjana segerak dan kawalan generasi automatik. Akhir sekali, peringkat frekuensi kawalan frekuensi yang berbeza akan dibincangkan, dengan pengenalan ringkas ke peringkat kawalan sekunder.

Asas-asas mengenai sistem simpanan tenaga bateri sebagai pilihan fleksibiliti
dalam grid elektrik masa depan

Dalam kuliah ini pelajar mendapat pengenalan kepada konsep asas sistem penyimpanan tenaga. Mereka terbiasa dengan pengkategorian saintifik dan belajar berdasarkan analisis SWOT mengenai penerapan penyelesaian penyimpanan yang berbeza. Di samping itu, pasaran untuk sistem PV homestorage dan sistem storan bateri berskala besar akan diterangkan. Fokusnya terletak pada pasaran Eropah / Jerman. Akhirnya, konsep penggunaan pelbagai guna untuk sistem penyimpanan dan peluang untuk kenderaan elektrik dan rumah tumpuan PV dijelaskan. Bahagian kedua terdiri daripada kerja praktikal dalam makmal institut. Pertama, para pelajar dapat mengalami konsep penyimpanan elektrokimia melalui eksperimen dan kemudian melalui tur melalui sistem penyimpanan bateri 5 MW / 5 MWh, yang terdiri daripada 5 teknologi yang berbeza.

Permohonan awal digalakkan!

Memohon pada 1 Mac untuk menerima diskaun awal 10% mengenai jumlah yuran pengajian - sekiranya kemasukan. Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai laman web program kami: https://www.academy. RWTH -aachen.de/en/index/education-formats/summer-schools/smart-electrical-power-systems?utm_source=keystone

Program diajar dalam:
English

Lihat 14 lagi program yang ditawarkan oleh RWTH International Academy / RWTH Aachen University »

Tarikh Akhir Kemaskini September 22, 2018
This course is Campus based
Start Date
Julai 1, 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
1,990 EUR
Deadline
Apr. 1, 2019
Early Bird Discount: complete your application until 1 March to get a 10% discount on the total fees - in case of admission!
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Julai 1, 2019
End Date
Julai 12, 2019
Tarikh tutup permohonan
Apr. 1, 2019
Early Bird Discount: complete your application until 1 March to get a 10% discount on the total fees - in case of admission!

Julai 1, 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
Apr. 1, 2019
Early Bird Discount: complete your application until 1 March to get a 10% discount on the total fees - in case of admission!
End Date
Julai 12, 2019