Pengajian Kursus-kursus di Sepanyol

Kursus-kursus di Sepanyol 2018/2019

Belajar di Sepanyol

Pengajian Tinggi

Sepanyol menggunakan Eropah Pengajian Tinggi Angkasa (EHES) dan membahagikan darjah kepada tiga peringkat:

  • Darjah gred - pengajian ijazah
  • Universiti Master darjah - pengajian siswazah
  • Ijazah doktor falsafah - pengajian siswazah


Universiti Sepanyol juga menawarkan "darjah Master tidak rasmi" yang dipanggil Maestrias. Ini biasanya melibatkan darjah 1-2 tahun pengajian dan memberi tumpuan kepada kajian praktikal untuk profesion khusus.

Sebelum memohon untuk pengajian siswazah, sebagai tambahan kepada ijazah sarjana muda pelajar biasanya dijangka mempunyai 2-3 tahun pengalaman bekerja dalam bidang mereka.

Pelajar antarabangsa yang ingin belajar di Sepanyol mesti lulus Selectividad, universiti Sepanyol pintu masuk peperiksaan. Ini peperiksaan boleh didapati dua kali setiap tahun di banyak negara. Apabila seorang pelajar bakal telah lulus peperiksaan, mereka boleh memohon terus kepada mana-mana universiti Sepanyol.


Mengapa Belajar di Sepanyol?

Institut Sepanyol pendidikan tinggi telah berkembang dengan pesat dalam dua dekad yang lalu. Akibatnya, banyak sekolah mempunyai kemudahan yang sangat moden yang menggabungkan teknologi canggih ke dalam persekitaran pembelajaran.Di peringkat sarjana, MBA darjah dan darjah perniagaan berkaitan lain yang sangat popular dan diiktiraf di seluruh dunia untuk kualiti yang tinggi.

Badan pelajar antarabangsa Sepanyol adalah multi-budaya, dengan 31 peratus berasal dari Amerika Latin dan lain 5 peratus dari Amerika Utara. Kajian yang dijalankan di Sepanyol, yang bahasa ibunda lebih daripada 400 juta orang. Pelajar yang belum mahir dalam Bahasa Sepanyol mungkin mahu mempertimbangkan menghadiri kursus pengajaran di Sepanyol sebelum memulakan kajian tuan mereka. Institusi Sepanyol menawarkan pelbagai kursus untuk pembelajaran Bahasa Sepanyol, dari kursus rendaman lama satu bulan untuk kursus-kursus akademik penuh.

 

Universiti

Sepanyol mempunyai 81 universiti; kira-kira 50 adalah awam dan selebihnya swasta. Universiti di seluruh negara dan semua mengalu-alukan pelajar antarabangsa untuk kedua-dua siswazah dan pengajian peringkat ijazah.Pelajar boleh mendapatkan ijazah sarjana dari pelbagai disiplin akademik di Sepanyol termasuk seni dan kemanusiaan; sains; sains kesihatan; sains sosial; undang-undang; kejuruteraan dan seni bina.

Universiti Sepanyol diiktiraf kerana kualiti mereka, dengan lima universiti yang terdapat di 400 sekolah kedudukan tertinggi oleh 2012-2013 Times Tinggi Kedudukan Universiti Pendidikan Dunia . Sekolah-sekolah ini termasuk Universiti Autonomi Barcelona, ​​Universiti Barcelona, ​​Universiti Valencia, Universiti Politeknik Valencia, dan Universiti Vigo.

 

Yuran Pengajian dan Tempoh Program

Yuran pengajian tahunan di sebuah universiti swasta kira-kira 6000 €. Program Sarjana memerlukan 60-120 kredit, yang biasanya mengambil masa 1-2 tahun akademik. A tesis 6-30 kredit dengan pertahanan awam juga diperlukan.

 

Tahun Akademik

Kebanyakan institusi memulakan tahun akademik pada bulan Oktober dan selesai pada bulan Jun. Kebanyakan sekolah mempunyai dua semester, dengan peperiksaan di akhir setiap semester.

 

Pasca Siswazah Peluang

Oleh kerana keadaan ekonomi semasa di Sepanyol, pekerjaan lepasan ijazah dalam Sepanyol adalah kurang daripada sebelumnya. Walau bagaimanapun, majikan di seluruh dunia memegang ijazah sarjana yang diperolehi daripada universiti Sepanyol dihormati.

Siswazah dari program sarjana juga mungkin mahu mempertimbangkan tindakan pada kerja dalam program kedoktoran atau memohon jawatan penyelidikan di pusat-pusat penyelidikan diiktiraf secara rasmi.

 

Keperluan Visa

Pelajar antarabangsa dari negara-negara anggota EU, Norway, Iceland, Liechtenstein, Switzerland atau yang tidak dikehendaki untuk mempunyai visa.Semua pelajar antarabangsa yang lain yang akan tinggal selama lebih daripada 90 hari perlu memohon visa pelajar jangka panjang. Bakal pelajar perlu memohon visa di Konsulat Sepanyol atau Kedutaan di negara asal mereka.

Untuk mendapatkan visa pelajar, pelajar mesti menunjukkan bukti program pengajian mereka bersama-sama dengan sijil perubatan, sijil kesolvenan bagi tempoh kajian, dan sijil rekod jenayah dari negara kediaman mereka untuk tempoh lima tahun yang lalu.

 

Insurans Kesihatan

Pelajar antarabangsa di bawah 28 tahun layak untuk pelan insurans kesihatan pelajar. Pelajar yang lebih tua daripada 28 boleh menggunakan sistem kesihatan negara, yang menjamin perkhidmatan kepada semua penduduk undang-undang di Sepanyol.

 

Tips

Sepanyol menggunakan euro untuk mata wang dan semua kad kredit utama antarabangsa diterima di kebanyakan kedai-kedai.

Pemberian maklumat adalah amalan biasa di bar, restoran, hotel, dan teksi.Tips biasanya lebih kurang 5-10 peratus daripada jumlah harga.

Pelajar yang ingin memandu kereta di Sepanyol mesti mempunyai Lesen pemandu Antarabangsa sehingga mereka adalah dari sebuah negara anggota Kesatuan Eropah, Switzerland, Norway, Iceland atau Liechtenstein.

Universiti di Sepanyol

Universiti di Sepanyol

Fakta mengenai Sepanyol

Modal: Madrid
Bahasa rasmi: Bahasa Sepanyol
Kerajaan: Kesatuan raja berperlembagaan parlimen
Penduduk: 47265321
Keluaran Dalam Negeri Kasar: $ 1.411 Trillion
Mata Wang: Euro (€)
Zon masa: (UTC 1)