Menyumbang kepada pembangunan ekonomi dan sosial

Program Analisis Rantai Nilai menargetkan para peserta dari negara-negara bukan Eropah dan / atau NGO yang aktif di negara-negara tersebut .

Sepanjang dekad yang lalu, proses yang membawa produk dan perkhidmatan perindustrian (agro) telah dibahagikan dan dipindahkan ke lokasi tersebar di seluruh dunia. Rantaian nilai global atau rantau yang dihasilkan dari proses ini menawarkan peluang ekonomi negara untuk mengkhususkan diri dalam peringkat individu. Walau bagaimanapun, sejauh mana penyertaan dalam rantaian nilai global memberi sumbangan positif kepada matlamat pembangunan domestik bergantung kepada keadaan di mana industri dan pertanian dalam negeri boleh mengambil bahagian dalam rantaian ini. Konteks institusi (seperti peraturan pemerintah) adalah penting untuk menjana rantaian nilai yang menawarkan peluang syarikat tempatan untuk meningkatkan, memperoleh teknologi canggih, untuk mewujudkan pekerjaan baru, dengan peluang belajar, lebih inklusif dan kelestarian dalam pengeluaran.

"Ini merupakan pengalaman yang baik dan saya mendapat banyak kemahiran. Perbincangan yang hebat dan mereka telah meluaskan fikiran saya untuk menyelesaikan isu-isu yang berlainan" Christine Warimu Mwah, peserta program Analisis Rantaian Nilai April 2018

Program Analisis Rantaian Nilai memberi tumpuan kepada bagaimana membangunkan ekonomi boleh mendapat manfaat daripada rantaian nilai global dan serantau. Tiga aspek antara yang berkaitan akan diserlahkan:

 • (a) Strategi untuk perusahaan kecil dan sederhana (SME) terutamanya untuk menyertai rantaian nilai global dan rantau;
 • (b) Dasar bagi kerajaan dan organisasi sokongan perniagaan untuk membantu PKS memasukkan diri mereka ke dalam rantaian tersebut; dan
 • ( c) Peluang untuk kerajaan dan pertubuhan masyarakat sivil untuk menggalakkan rantaian nilai hijau dan inklusif.

Pembangunan Perniagaan Lestari

Program Pembangunan Perniagaan Mampan terutamanya menargetkan peserta dari negara-negara bukan Eropah dan / atau NGO yang aktif di negara-negara ini.

Dengan mengamalkan amalan mampan, syarikat boleh memperoleh kelebihan daya saing, meningkatkan bahagian pasaran mereka, dan meningkatkan nilai pemegang saham. Juga, permintaan yang semakin meningkat bagi produk 'hijau' telah mencipta pasaran baru yang utama di mana usahawan eko-tajam bermata menuai hadiah. MSM mempunyai pengalaman luas dalam membangunkan strategi perniagaan yang mampan untuk organisasi kecil dan besar termasuk dalam sektor pertanian, pelancongan, industri dan kewangan.

Bagi kawasan, kemampanan bermaksud memberi tumpuan kepada model pembangunan ekonomi tempatan yang mampan dengan mengambil kira cabaran seperti pemuliharaan dan pembangunan sosial misalnya sektor pelancongan dan pendidikan. Untuk berjaya mengatasi cabaran-cabaran ini, terdapat keperluan untuk pendekatan pembangunan kerjasama yang melampaui sempadan tradisional antara sektor awam dan swasta. Kelompok ini memberi tumpuan kepada cara merangka perkongsian awam-swasta untuk pembangunan termasuk organisasi mesyuarat multi-stakeholder. Akhir sekali, tumpuan adalah pada bentuk pembangunan ekonomi tempatan yang inovatif seperti Bawah Pyramid (BOP), strategi Kluster dan Pengurusan Triple Helix. MSM mempunyai pengalaman luas dalam membangunkan kapasiti pembangunan ekonomi tempatan untuk majlis perbandaran tempatan, kementerian negara, persatuan, dewan perdagangan, universiti, dan lain-lain.

Sebab-sebab untuk mengikuti program ini

 • Terokai konsep rantaian nilai, Bawah Pyramid (BOP) dan perkongsian awam-swasta dan belajar bagaimana menganalisisnya
 • Memahami hubungan antara analisis rantaian nilai, perkongsian awam-swasta dan pembangunan dasar
 • Kenali kepentingan mesyuarat multi-stakeholder dan pelajari cara menguruskannya

Objektif kursus

Pada akhir kursus anda:

 • Akan memahami (a) pemacu utama pembangunan rantaian nilai global, dan (b) hubungan antara strategi kemapanan SME dan tadbir urus rantaian nilai dan menaik taraf.
 • Boleh menggunakan pengetahuan baru untuk menganalisis kedudukan kompetitif sektor industri negara dalam ekonomi global, dan merangka strategi peningkatan yang sesuai.
 • Boleh menilai secara kritis implikasi untuk pembangunan perniagaan.
 • Boleh berkomunikasi tentang analisis dan implikasi kepada kedua-dua penonton pakar dan pakar dalam sektor swasta dan awam.
 • Boleh menjalankan analisis rantaian nilai yang sesuai di peringkat syarikat atau negara.

Topik kursus

Topik-topik yang termasuk dalam program ini adalah:

 • Kebangkitan Rangkaian Nilai Global (GVC)
 • Tadbir Urus GVC
 • Peningkatan GVC
 • Membangunkan ekonomi dan GVC
 • Pembangunan sektor swasta dalam rantaian nilai
 • Pemantauan
 • Kerjasama rantaian nilai

Kaedah pengajaran

Kursus ini melibatkan pendekatan pembelajaran interaktif, di mana peserta dirangsang untuk bergerak di luar negaranya atau sektor industrinya dan menyambung perubahan utama di seluruh dunia kepada pengalaman peribadi serta kes perniagaan.

Pembelajaran berlaku melalui

 • Belajar sendiri
 • Bilik kuliah interaktif kelas
 • Tugasan kumpulan dalam kelas untuk mencerminkan pembelajaran (mis. Kajian mini)
 • Kuliah tetamu
 • Tugasan, persembahan dan perbincangan individu

Profil anda

program ini direka untuk semua eksekutif kanan, penggubal dasar, pensyarah dan perunding dari ekonomi sedang pesat membangun yang terlibat dalam GVC atau termotivasi untuk mempelajari dan menggunakan alat dan pendekatan GVC.

Sijil / Diploma

Setiap peserta menerima sijil kehadiran pada hari terakhir program. Ia juga mungkin untuk mendapatkan diploma MSM untuk program. Untuk mendapatkan diploma MSM anda perlu melengkapkan tugasan bertulis di mana anda menunjukkan bahawa anda telah berjaya menerapkan hasil pembelajaran program. Tugasan perlu diselesaikan 30 hari selepas hari terakhir program. Apabila tugasan anda memenuhi kehendak kami, anda akan diberikan diploma. Yuran untuk tugasan ini ialah € 160.

Yuran pengajian penuh

Yuran pengajian kursus ini berjalan pada tahun 2019 adalah € 2,699

Yuran pengajian merangkumi semua bahan kursus, bahan pembelajaran, minuman semasa kelas dan makan tengah hari setiap hari kelas. Yuran pengajian tidak termasuk perumahan, perbelanjaan makanan dan kehidupan lain. Peserta dikehendaki mengatur kemudahan perumahan mereka sendiri. MSM boleh membantu mencari penginapan hotel.

Keperluan kemasukan

Pemohon perlu mempunyai keupayaan untuk berfungsi secara akademik dan profesional di peringkat Sarjana dan harus mempunyai tahap Bahasa Inggeris yang bertutur dan bertulis.

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 1 lagi program yang ditawarkan oleh Maastricht School of Management »

Tarikh Akhir Kemaskini Sept. 3, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Dis 9, 2019
Dis 14, 2020
Duration
Sepenuh masa
Price
2,699 EUR
Yuran pengajian kursus ini berjalan pada tahun 2019
Deadline
Nov 9, 2019
Nov 14, 2020
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Dis 9, 2019
End Date
Dis 13, 2019
Tarikh tutup permohonan
Nov 9, 2019
Start Date
Dis 14, 2020
End Date
Dis 18, 2020
Tarikh tutup permohonan
Nov 14, 2020

Dis 9, 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
Nov 9, 2019
End Date
Dis 13, 2019

Dis 14, 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
Nov 14, 2020
End Date
Dis 18, 2020

Value Chain Analysis