Sijil Satu Tahun Diplomasi Antarabangsa

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Sijil Satu Tahun Diplomasi Antarabangsa adalah program latihan praktikal yang paling komprehensif, mendalam dan praktikal dalam tradecraft diplomatik yang ditawarkan di luar saluran rasmi kerajaan. Ia menyediakan pelatih untuk kerjaya dalam bidang diplomasi dan antarabangsa, termasuk kerja di kementerian kerajaan, kedutaan dan konsulat, organisasi antarabangsa dan NGO global. Ia merangkumi empat kursus dan satu magang di Washington semasa setiap dua semester.

Program ini diajarkan oleh duta kerjaya dan diplomat profesional lain yang berkhidmat di puluhan negara selama beberapa dekad. Kursus menyediakan keadaan yang optimum untuk pembelajaran yang sangat interaktif dan pengalaman, di mana pelatih mengambil bahagian dalam kajian kes kehidupan sebenar, simulasi, bermain-main dan latihan lain yang diperolehi dari pengalaman pengajar sendiri. Materi ini memberikan wawasan tentang pembuatan dan pelaksanaan dasar, protokol diplomatik, fungsi dan pengurusan kedutaan dan konsulat, pelaporan diplomatik dan penulisan, perundingan dan pengantaraan, tradisi politik dan ekonomi, diplomasi awam dan komunikasi lintas budaya serta kemahiran dan kecekapan yang lain. Pelatih yang berjaya menyempurnakan program ini menerima Sijil Latihan Profesional dalam Diplomasi Antarabangsa. WIDA tidak memberi ijazah akademik.

Semua pelajar dikehendaki mengambil semua empat kursus semester yang disenaraikan di bawah. Arahan dalam setiap kursus adalah 3 jam seminggu. Mengambil bahagian dalam latihan adalah opsional.

Kursus Semester Kejatuhan

Nasional

Kursus ini memberi tumpuan kepada sistem yang digunakan oleh negara dan organisasi antarabangsa untuk menjalankan hubungan diplomatik mereka. Ia termasuk sejarah dan doktrin diplomatik, serta protokol diplomatik dan kekebalan. Ia menekankan kemahiran khusus dalam diplomasi dua hala dan pelbagai hala. Ia mengkaji hubungan diplomasi dengan bahagian pertahanan dan kecerdasan peti keselamatan keselamatan nasional. Ia menyediakan kajian kes mengenai kejayaan dan kegagalan diplomatik Amerika, Eropah, Rusia dan China.

Di belakang Adegan Misi Diplomatik

Kursus ini memberi tumpuan kepada struktur dan fungsi kedutaan, konsulat dan misi diplomatik yang lain dan memperkuatkan kehidupan diplomat setiap hari. Ia mengkaji peranan dan kewibawaan ketua misi, hubungan antara ibu pejabat dan lapangan, serta hubungan dengan kerajaan dan masyarakat negara tuan rumah. Ia juga meliputi hal ehwal konsular, pengurusan krisis luar negara dan cabaran etika kepimpinan. Ia menyediakan kajian kes khidmat diplomatik di Eropah, Afrika, Timur Tengah, Asia, dan Amerika.

Politik

Kursus ini mengajar kemahiran teras yang menentukan kerja diplomatik pengurusan harian hubungan politik dan ekonomi dengan negara-negara asing. Selepas meneliti proses dasar luar negara, kursus ini memberi tumpuan kepada peranan dan fungsi seksyen politik dan ekonomi kedutaan. Ia seterusnya mengajar kemahiran utama pegawai politik dan ekonomi - dari penyediaan sebelum tiba di jawatan itu kepada tugas pegawai baru untuk tugas dan tanggungjawab harian. Kemahiran tersebut termasuk pelaporan dan penulisan diplomatik, komunikasi diplomatik, advokasi diplomatik, rundingan dua hala dan pelbagai hala. Kursus ini juga meliputi diplomasi komersial, alam sekitar, sains dan diplomasi kesihatan, dan diplomasi siber.

Diplomasi Awam

Kursus ini memecahkan misi dan fungsi diplomasi awam dan mengajar kemahiran dalam hubungan media dan urusan budaya. Mereka termasuk memberi wawancara media dan mengambil bahagian dalam persidangan akhbar, komunikasi krisis dan strategi rekaan untuk penglibatan media sosial. Kursus ini juga memberi tumpuan kepada menganjurkan acara besar dan lawatan VIP, serta mengenai selok-belok dan kesan komunikasi silang budaya.

Pelatih (pilihan)

15-20 jam / minggu

Kursus Semester Spring

Penulisan Diplomatik dan Luar Negara

Ini adalah kursus lanjutan yang mengajar para pelajar dengan terperinci praktikal bagaimana menulis kedua-dua laporan dan diplomatik kabel analitik, serta bentuk komunikasi diplomatik lain, termasuk nota diplomatik, memoir pembantu, dan bukan kertas. Pelajar juga belajar bagaimana menghantar demar diplomatik, tulis memo dan kertas taklimat, dan menyediakan artikel opsyen.

Rundingan dan Pengantaraan Diplomatik

Kursus lanjutan ini membantu pelajar memperbaiki kemahiran rundingan dan pengantaraan mereka dalam konteks diplomatik. Ia memberikan konsep, strategi dan taktik utama, serta kecekapan praktikal, seperti membentuk dan menyesuaikan argumen, dan pengesahan dan kepatuhan dengan perjanjian. Ia memberi tumpuan kepada pelbagai jenis rundingan, termasuk penyelesaian politik, perdagangan dan konflik.

Analisis Dasar Luar dan Pembuatan Dasar

Kursus ini menyediakan pelajar sebagai peranan dan penasihat dasar luar negara. Ia menawarkan pandangan dan mekanisme keselamatan negara yang luas dan komprehensif dan menyediakan kemahiran yang diperlukan untuk menavigasi dan mempengaruhi dan membimbing proses dasar. Ia termasuk kajian kes di bidang keselamatan dan kawalan antarabangsa, demokrasi dan hak asasi manusia, penghijrahan dan pelarian, pembangunan dan bantuan asing, kaunter keganasan dan penguatkuasaan undang-undang.

Bujukan, Pengaruh, dan Kuasa-Unjuran

Kursus lanjutan ini bermula dengan prinsip dan teknik pujukan yang efektif dan meneliti bagaimana ia dapat menghasilkan pengaruh yang signifikan dalam diplomasi, statekraf, dan hubungan antarabangsa. Ia memecah yang menjejaskan wakil tunggal asing, sekumpulan orang di negara asing, dan sekumpulan negara dalam organisasi antarabangsa. Ia juga memberi tumpuan kepada cabaran-cabaran etika untuk melaksanakan pengaruh, serta pada alat-alat kuasa keras dan lembut dan pada unjuran kuasa di Eropah, Asia, Afrika, Timur Tengah, dan Amerika.

Pelatih (pilihan)

15-20 jam / minggu

Mengenai Latihan Magang

Akademi mengatur latihan dalam kerajaan, di kedutaan asing, kereta kebal berfikir antarabangsa atau NGO di kawasan Washington, DC, bagi pelatih yang memilih untuk mengambil bahagian. Latihan praktikal bukanlah mandatori. Sebaik sahaja anda diterima dan mendaftar dalam program, kami akan menyediakan pilihan yang tersedia. Waktu yang tepat akan dipersetujui dengan organisasi tuan rumah, tetapi pelatih biasanya dijangka bekerja 15-20 jam seminggu. Pelatih tidak dibayar kecuali dinyatakan sebaliknya.

Siapa Harus Melamar?

Profesional dan lulusan baru yang telah memperoleh ijazah Sarjana Muda (atau lebih tinggi) layak memohon kepada Program Sijil Satu Tahun dalam Diplomasi Antarabangsa. Kerja kursus terdahulu dalam sains politik, hubungan antarabangsa atau bidang yang berkaitan adalah sangat wajar, tetapi tidak diperlukan. Kedua-dua AS dan warga asing boleh memohon. Ketulusan dalam Bahasa Inggeris diperlukan.

Walaupun ini adalah program pascasiswazah, Akademi ini bekerja dengan beberapa universiti untuk mengenal pasti pelajar-pelajar sarjana dan siswazah yang cemerlang yang akan membuat calon-calon luar biasa. Mereka boleh bersaing untuk melatih di Akademi selama satu semester sebagai sebahagian daripada pengajian universiti mereka (sama seperti menghabiskan semester di luar negara). Sila semak dengan universiti anda atau hubungi kami untuk maklumat lanjut

Proses Permohonan dan Pemilihan

Anda boleh memohon sama ada untuk program dua semester penuh atau Semester Kejatuhan sahaja. Walau bagaimanapun, keutamaan akan diberikan kepada calon untuk kedua-dua semester. Pemohon untuk Spring Semester sahaja mestilah menyelesaikan Semester Kejatuhan sebelum ini atau berkhidmat sebagai diplomat selama sekurang-kurangnya tiga tahun.

Langkah 1: Borang Permohonan, CV / Resume, Surat Penutup dan Yuran Permohonan

Sila lengkapkan borang permohonan, yang memerlukan anda memuat naik CV atau resume, serta surat lamaran atau pernyataan peribadi, menjelaskan bagaimana Akademi akan membantu anda mencapai matlamat kerjaya anda (sehingga 500 perkataan). Tarikh akhir untuk memohon kemasukan awal adalah 31 Januari, 2020. Tarikh akhir untuk memohon kemasukan biasa adalah 31 Mac, 2020.

Terdapat yuran permohonan $ 95. Sebaik sahaja kami menerima permohonan anda, kami akan menghantar invois elektronik, yang boleh anda bayar dengan kad debit atau kredit. Yuran permohonan mesti dibayar sebelum permohonan anda disemak oleh Jawatankuasa Pemilihan. Sekiranya anda diterima dan mendaftar dalam program, bayaran penuh akan ditolak dari kos tuisyen anda.

Langkah 2: Surat Cadangan

Jika anda lulus pusingan pertama proses pemilihan, kami akan meminta dua surat cadangan untuk dihantar kepada kami secara langsung oleh penulisnya.

Langkah 3: Wawancara Telefon / Skype

Sekiranya anda melewati pusingan kedua proses pemilihan, anda akan dijemput ke temuramah telefon atau Skype dengan satu atau lebih ahli Jawatankuasa Pemilihan, yang akan membuat keputusan akhir.

Yuran tuisyen

Bayaran di bawah termasuk kos tuisyen untuk semua kursus, serta bahan pengajaran (kecuali buku yang disyorkan).

  • Tuisyen untuk kedua-dua semester: $ 25,000
  • Tuisyen untuk satu semester sahaja: $ 15,000

Akademi tidak dapat menyediakan bantuan kewangan pada masa ini. Walau bagaimanapun, pemohon digalakkan untuk mengejar sumber pembiayaan luar, seperti program Erasmus Kesatuan Eropah.

Pilihan Perumahan

Kedua-dua perumahan individu dan berkongsi boleh didapati melalui universiti tempatan dan pembekal lain di kawasan Washington, DC, bermula sekitar $ 1,000 sebulan. Pelatih yang dimasukkan ke dalam program akan menerima maklumat terkini sebelum mendaftar. Pelatih boleh mengatur perumahan mereka secara bebas.

Tarikh Akhir Kemaskini November 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Washington International Diplomatic Academy (WIDA) is an independent educational institution dedicated to strengthening global diplomacy by providing the highest-quality training, executive educat ... Baca lebih lanjut

The Washington International Diplomatic Academy (WIDA) is an independent educational institution dedicated to strengthening global diplomacy by providing the highest-quality training, executive education and professional development in diplomatic practice to government officials, NGO and business leaders from around the world. Baca Ringkas