Read the Official Description

Mengenai

Sains, teknologi dan kepakaran yang berkaitan telah mengambil peranan yang semakin menonjol dalam masyarakat. Ketidakpastian dan perselisihan awam mengenai cara kemajuan sains dan teknologi dan kepakaran digunakan untuk menangani keperluan masyarakat, harapan dan tuntutan telah berkembang secara proporsional. Institusi seperti Kesatuan Eropah telah mengiktiraf ini sebagai persoalan utama, yang membawa kepada apa yang kadang-kadang digambarkan sebagai krisis kepercayaan dalam sains dan, baru-baru ini, krisis rasional dalam menangani isu-isu awam. Beberapa kerangka dan pendekatan teori telah dibangunkan selama bertahun-tahun. Walaupun ini mungkin berbeza dengan cara bagaimana asalnya masalah itu didiagnosis dan jawapannya ditimbulkan, terdapat persetujuan yang meluas bahawa pandangan mana-mana semata-mata pandangan antaramuka antara sains dan masyarakat harus ditinggalkan, dan pendekatan yang lebih inklusif harus berhasil. Akibatnya, terdapat peningkatan kesedaran, kerangka konseptual, alat dan kemahiran dalam menyampaikan sains, mengukur tindak balas orang awam dan melibatkan orang dalam pembuatan dasar berkaitan sains dan teknologi. Namun, isu-isu awam (semula) terus muncul sebagai dasar sains, inovasi, dan perindustrian yang berterusan, mencabar keupayaan untuk memaksimumkan kepakaran saintifik dan teknikal dalam konteks sosial yang tidak diselesaikan. Sekolah musim panas akan menyediakan analisis dikemaskini terhadap masalah ini, dengan fokus pada kerangka, pendekatan, metodologi, dan pengalaman. Aktiviti akan diungkapkan pada sesi pagi dan petang. Sesi pagi akan dikhaskan untuk kuliah. Sesi petang akan membangunkan topik yang ditangani pada waktu pagi melalui kerja kumpulan. Kehadiran akan dinilai melalui kerja-kerja yang dihasilkan dan peperiksaan akhir.

Matlamat

The Summer School akan menawarkan pascasiswazah dan Ph.D. pelajar dan penyelidik awal peluang untuk berinteraksi dengan sarjana antarabangsa dengan latar belakang transdisipliner dalam kajian sosial sains dan teknologi serta kepakaran khusus dalam topik yang ditujukan. Antara berikut: - Pendekatan antaramuka ilmu-masyarakat - Penyelidikan dan inovasi yang bertanggungjawab - Kaedah penyertaan- Penyiasatan dan mengkomunikasikan risiko alam sekitar dan kepakaran kesihatan awam - dan kontroversi sains teknologi-saintifik

Siapa yang boleh memohon

Pascasiswazah dan Ph.D. pelajar dan penyelidik kerjaya awal.

Bahasa

Bahasa Inggeris

Intensiti Program

Penuh waktu

Syarat Kemasukan

BSc, MSc atau Ph.D. dalam bidang sains sosial dan politik atau bidang yang berkaitan dengan kajian sains dan teknologi Bukti tahap bahasa B2 (atau lebih tinggi) bahasa Inggeris sangat disyorkan.

ECTS

3

Bayaran

250 Euro

Penyelaras

Prof. Luigi Pellizzoni

e-mel:

luigi.pellizzoni@unipi.it

Tempoh

01-05 Julai 2019

Tarikh akhir

30 Mac 2019

Program taught in:
English
University of Pisa Summer & Winter Schools

See 26 more programs offered by University of Pisa Summer & Winter Schools »

Last updated November 17, 2018
This course is Campus based
Start Date
Julai 1, 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
250 EUR
Deadline
Mac. 30, 2019
By locations
By date
Start Date
Julai 1, 2019
End Date
Julai 5, 2019
Application deadline
Mac. 30, 2019

Julai 1, 2019

Location
Application deadline
Mac. 30, 2019
End Date
Julai 5, 2019