Tahun Persediaan - Bahasa Romania

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Program akademik sepenuh masa dalam bahasa Romania sebagai Bahasa Asing ditujukan kepada warganegara asing yang ingin mendapatkan kemasukan ke program ijazah Romania (di peringkat sarjana, sarjana, Ph.D.), serta pascasiswazah dan program latihan lanjutan dalam pelbagai bidang. Program ini juga memenuhi keperluan ekspatriat yang bekerja di Romania dan yang ingin memperoleh sijil bahasa formal.

Kursus ini bertujuan untuk mengembangkan kemahiran pelajar antarabangsa dalam membaca, menulis, mendengar, dan bertutur dalam bahasa Romania untuk tujuan akademik. Pada akhir kursus, pelajar akan mencapai tahap B2 Kerangka Eropah Bersama.

Selain 22 jam hubungan seminggu, program ini juga merangkumi aktiviti ekstrakurikuler untuk memastikan bahawa pelajar antarabangsa memahami kehidupan dan budaya akademik Romania. Pelbagai acara sosial, lawatan, tamasya, dan lawatan dokumentari ke kota-kota lain dan tempat-tempat pelancongan diatur secara teratur untuk memastikan integrasi sosial, linguistik, dan budaya.

134828_pexels-photo-1595391.jpeg

Struktur program

Kursus Bilangan jam / minggu Kredit akademik / semester
Semester pertama (14 minggu)
Kursus Bahasa Romania Praktikal (CEFR Tahap A1 dan A2) 23 25
Budaya dan Tamadun Romania (Modul 1) 2 5
Semester kedua (14 minggu)
Kursus Bahasa Romania Praktikal (CEFR Tahap B1 dan B2) 18 20
Budaya dan Tamadun Romania (Modul 2) 2 5
Bahasa Romania untuk Tujuan Tertentu - (1 kursus akan dipilih dari bahasa Romania untuk bidang perubatan / perniagaan / teknikal / kemanusiaan / bidang undang-undang dan sains sosial) 5 5

Pengajaran dan penilaian

Kursus ini diajar oleh sekumpulan sarjana yang berpengalaman dan menggunakan kaedah pengajaran yang bervariasi, termasuk kuliah, seminar, bengkel, dan tutorial satu-ke-satu. Pelajar biasanya mempunyai dua puluh jam waktu hubungan yang dijadualkan setiap minggu. Di samping itu, kakitangan sentiasa ada setiap minggu untuk tutorial satu-satu.

Penilaian terdiri daripada gabungan kaedah, mulai dari kerja kursus yang dinilai, termasuk karangan, tugasan, penulisan kreatif, dan tugas-tugas lain; ujian kemajuan; peperiksaan lisan, termasuk persembahan dan seminar viva voce, individu dan kumpulan; tugasan penyelidikan individu, termasuk projek perpustakaan.

Pensijilan

Pelajar yang berjaya menamatkan kursus dan lulus peperiksaan akhir akan dianugerahkan Sijil Penguasaan Bahasa Romania - Tahap B2 . Program ini diluluskan oleh Kementerian Pendidikan dan Penyelidikan Ilmiah Romania; oleh itu sijil sah di seluruh Kesatuan Eropah.

Yuran tuisyen

Yuran pengajian dan kos program:

  • Yuran pengajian untuk warga EU / EEA (sah untuk tahun akademik 2019/2020): 2,000 RON / tahun akademik
  • Yuran pengajian untuk warganegara asing dari negara anggota bukan EU (sah untuk tahun akademik 2019/2020), perlu dibayar terlebih dahulu untuk satu tahun akademik: € 1,980 / tahun akademik
  • Bayaran pemprosesan fail: € 50, perlu dibayar sebelum menghantar permohonan kemasukan.

Sila ambil perhatian bahawa semua komisen bank dilindungi sepenuhnya oleh pemohon!

Yuran pengajian dan yuran pentadbiran yang lain akan dipindahkan ke dalam akaun bank berikut:

Nama bank: Banca Transilvania (BT) Alba Iulia
SWIFT: BTRLRO22 ALBA IULIA
IBAN: RO 37 BTRLEURCRT 000 6338302
Waris: Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia
Kod Fiskal: 5665935

Anda juga boleh menghubungi kami melalui e-mel di international_uab@yahoo.com, relint@uab.ro

Hantarkan melalui pos biasa fail lengkap anda ke alamat berikut hingga 30 Ogos 2020:

1 Disembrie 1918 Universiti Alba Iulia
Pusat Pejabat Perhubungan Antarabangsa
5 Gabriel Bethlen Street, 510009 Alba Iulia, Romania

Tarikh Akhir Kemaskini Apr. 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

As a public higher education institution, “1 Decembrie 1918” University of Alba Iulia is going through a new stage of its existence, a stage marked by the three principles underlying the current manda ... Baca lebih lanjut

As a public higher education institution, “1 Decembrie 1918” University of Alba Iulia is going through a new stage of its existence, a stage marked by the three principles underlying the current mandate of the University’s Management: performance, quality, and consistency. As a relatively young University - we are celebrating 28 years of existence in 2019 -, our University is fully aware of its purpose and role within the higher education system in Romania and constantly relates to the tradition of the Transylvanian educational system. Baca Ringkas