Keystone logo
Amerika Syarikat

Belajar Kursus Akademik dalam Amerika Syarikat 2024

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  944
 • Bahagian utiliti

  65
 • Langganan Internet

  65
 • Pengangkutan tempatan

  64

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  9
 • Tiket pawagam

  12
 • Pint bir tempatan

  5

Keperluan Visa

1) Visa F - Visa jenis ini adalah untuk pelajar antarabangsa yang berhasrat untuk melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah akademik di kolej atau universiti AS yang diiktiraf atau belajar bahasa Inggeris di universiti atau institut bahasa Inggeris intensif. Terdapat tiga jenis visa F:

 • visa F-1 untuk pelajar sepenuh masa;
 • Visa F-2 untuk tanggungan pemegang visa F-1 (pasangan dan anak yang belum berkahwin di bawah umur 21 tahun, termasuk pasangan yang berkahwin sejenis);
 • Visa F-3 untuk 'pengunjung sempadan' – pelajar Mexico dan Kanada yang menetap di negara asal mereka semasa menghadiri sekolah separuh atau sepenuh masa di AS.

2) Visa M – Visa jenis ini adalah untuk pelajar antarabangsa yang ingin melibatkan diri dalam pengajian atau latihan bukan akademik atau vokasional di institusi di AS. Terdapat tiga jenis visa M:

 • Visa M-1 untuk pelajar yang terlibat dalam pengajian vokasional atau bukan akademik;
 • Visa M-2 untuk tanggungan pemegang visa M-1;
 • Visa M-3 untuk 'pengunjung sempadan' seperti dalam visa F-3, tetapi untuk pengajian vokasional atau bukan akademik.

3) Visa J - Visa jenis ini adalah untuk pelawat pertukaran antarabangsa yang mengambil bahagian dalam program di AS yang mempromosikan pertukaran budaya. Semua pemohon mesti memenuhi kriteria kelayakan program berkenaan dan ditaja oleh sektor swasta atau program kerajaan. Pemegang visa J biasanya tinggal di AS untuk jangka masa yang singkat, mungkin satu atau dua semester. Pemegang visa J-1 perlu kembali ke negara asal mereka selama sekurang-kurangnya dua tahun pada akhir program pertukaran pelawat mereka. Terdapat dua jenis visa J:

 • Visa J-1 untuk pelajar pertukaran dalam program pertukaran yang berkaitan;
 • Visa J-2 untuk tanggungan pemegang visa J-1.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

F visa; M visa; J visa

Harga dan mata wang

USD 200

Anda mesti membayar yuran SEVIS (AS $200), yang menyokong kos sistem komputer yang digunakan untuk merekodkan penginapan anda di AS. Pergi ke https://fmjfee.com/index.html untuk membayar yuran dan pastikan anda mencetak salinan resit anda dan membawanya ke temu duga visa. Anda mesti membayar yuran SEVIS sekurang-kurangnya tiga hari sebelum tarikh temu duga visa anda.

Anda juga perlu membayar tambahan AS$160 untuk yuran permohonan visa di negara anda di Kedutaan atau Konsulat AS atau di bank yang ditetapkan oleh Kedutaan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Semua pelajar antarabangsa yang datang untuk belajar di AS perlu memohon Visa F, Visa J atau Visa M.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

dalam talian

Setiap Kedutaan AS mempunyai laman web yang menyediakan arahan tentang cara membuat temu janji untuk temu duga visa dan maklumat lain mengenai proses permohonan visa.

laman web:http://www.usembassy.gov/

Bagaimana untuk membuat permohonan?

 1. Pertama, sekolah atau universiti anda akan menghantar borang yang mengesahkan bahawa anda telah diterima di institusi yang diberi kuasa oleh Perkhidmatan Kewarganegaraan dan Naturalisasi AS (USCIS) untuk mendaftarkan pelajar bukan pendatang
 2. Kedua, anda perlu membuat temu janji untuk temu duga visa dan membayar beberapa yuran yang diperlukan.
 3. Ketiga, Amerika Syarikat menggunakan borang permohonan visa bukan pendatang baharu, DS-160 yang perlu dilengkapkan dalam talian. Borang ini menggantikan semua bentuk lain.
 4. Keempat, bersedia untuk temu duga visa anda. Adalah penting untuk anda memohon visa anda lebih awal, kerana ini akan memberi anda masa tambahan jika terdapat kelewatan di kedutaan, atau jika anda ingin merayu keputusan sekiranya berlaku penafian. Apa yang anda pakai adalah penting, dan pakaian perniagaan adalah sesuai.

Dokumen yang diperlukan untuk temu duga visa anda mungkin termasuk:

 • Pasport sah untuk sekurang-kurangnya enam bulan selepas tempoh tinggal anda di AS. Anda juga mungkin perlu membawa semua pasport semasa dan lama anda.
 • Borang SEVIS I-20 atau DS-2019 yang ditandatangani (termasuk borang individu untuk pasangan/anak)
 • Borang DS-7002 (untuk Pelatih J-1 dan pemohon visa Pelatih sahaja)
 • Resit yuran SEVIS
 • Halaman pengesahan aplikasi DS-160 dengan kod bar dan nombor ID aplikasi
 • Resit pengesahan pembayaran yuran MRV
 • Salinan bercetak surat pelantikan temu duga visa
 • 1-2 gambar dalam format yang dijelaskan dalam keperluan gambar.

Anda juga harus bersedia untuk menyediakan dokumen berikut:

 • Transkrip dan diploma dari institusi terdahulu telah dihadiri
 • Markah daripada ujian piawai yang diperlukan oleh institusi pendidikan seperti TOEFL, LSAT, GRE, GMAT, dsb.
 • Bukti kewangan yang menunjukkan anda atau penaja anda (iaitu ibu bapa atau penaja kerajaan) mempunyai dana yang mencukupi untuk menampung perbelanjaan tuisyen, perjalanan dan sara hidup anda semasa tinggal di AS.

Anda juga boleh membawa bersama senarai bertulis yang berasingan bagi semua majikan dan sekolah terdahulu anda yang pernah anda hadiri sebagai rujukan.

Bilakah anda perlu memohon?

Memohon visa pelajar AS boleh menjadi proses yang panjang, jadi pastikan anda mula membuat persediaan lebih awal - sekurang-kurangnya tiga hingga lima bulan sebelum kursus anda akan dimulakan. Visa Pelajar boleh dikeluarkan sehingga 120 hari sebelum tarikh pada borang I-20 anda. Visa Pelawat Pertukaran boleh dikeluarkan pada bila-bila masa sebelum tarikh pada DS-2019.

Masa pemprosesan

3 Months

Peluang kerja

Visa F1 dan J1 membenarkan kemungkinan pekerjaan di AS semasa penginapan anda, manakala Visa M1 tidak. Pelajar dengan visa F-1 boleh bekerja di kampus selama 20 jam seminggu atau kurang. Pelajar yang ingin bekerja lebih lama dan di luar kampus mesti mendapat kebenaran terlebih dahulu daripada Perkhidmatan Kewarganegaraan dan Imigresen AS (USCIS). Pemegang visa J-2 boleh meminta kebenaran kerja daripada USCIS. Pemegang visa F-2 dan M-visa tidak dibenarkan bekerja dan mesti mendapatkan visa kerja yang sesuai jika mencari pekerjaan.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Sebab yang paling biasa untuk permohonan pelajar atau pertukaran pelawat ditolak ialah orang yang memohon visa tidak membuktikan kepada Pegawai Visa bahawa mereka akan kembali ke negara mereka apabila mereka menamatkan pengajian mereka di Amerika Syarikat Jika anda dinafikan visa mungkin terdapat sesuatu yang boleh anda lakukan untuk membalikkan penafian dan anda mungkin merayu keputusan itu. Dalam kebanyakan kes, anda perlu menyediakan dokumentasi tambahan yang tidak dibentangkan dengan permohonan awal.