Keystone logo
Perancis

Belajar Kursus Akademik dalam Perancis 2024

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  459
 • Bahagian utiliti

  57
 • Langganan Internet

  30
 • Pengangkutan tempatan

  61

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  10
 • Tiket pawagam

  12
 • Pint bir tempatan

  6

Keperluan Visa

Terdapat pelbagai jenis visa pelajar, bergantung pada berapa lama anda merancang untuk belajar di Perancis:

 1. Visa de court séjour pour etudes (visa pelajar jangka pendek 'Schengen') - Jika pengajian anda akan bertahan kurang daripada tiga bulan, maka anda perlu memohon visa pelajar yang dipanggil Schengen. Ia dikeluarkan secara percuma dan tidak boleh diperbaharui. 41 negara mungkin tidak memerlukan visa untuk tinggal kurang daripada tiga bulan.
 2. Etudient concours (visa untuk menduduki peperiksaan kemasukan) - Dengan visa ini, anda boleh datang ke Perancis untuk mengambil peperiksaan kemasukan di institut pengajian tinggi. Jika anda lulus, maka anda boleh memohon terus ke wilayah tempatan anda (pejabat berkuasa tempatan/pejabat pentadbiran) di Perancis untuk permit kediaman selama setahun, boleh diperbaharui.
 3. Visa de long séjour temporaire pour etudes (visa tinggal lama sementara) - Visa ini membolehkan anda belajar di Perancis antara tiga dan enam bulan tanpa memerlukan permit kediaman. Ia tidak boleh diperbaharui.
 4. Visa de long séjour etudes (visa tinggal lama) - Jika anda ingin belajar lebih lama daripada enam bulan, maka anda perlu memohon visa pelajar jangka panjang di Perancis. Mulai 2013, visa belajar jenis ini kini bertahan untuk tempoh kursus anda di Perancis. Visa tinggal lama bertindak sebagai permit kediaman dan dipanggil VLT-TS.
 5. Visa sarjana penyelidikan tinggal lanjutan - Jika anda mempunyai ijazah Sarjana atau lebih tinggi dan ingin datang ke Perancis untuk mengambil bahagian dalam penyelidikan atau mengajar di peringkat universiti, maka institusi boleh membawa anda mendapatkan visa sarjana penyelidikan lanjutan VLS-TS.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa pelajar

Harga dan mata wang

EUR 50

Yuran visa pelajar sangat berbeza, bergantung pada jenis visa dan negara tempat anda datang. Bagi pelajar dari kawasan Schengen, kos berbeza dari 50 hingga 99 EUR. Visa pelajar Shengen jangka pendek adalah percuma.

Siapa yang boleh memohon visa?

Jika anda warga EU, atau warga negara dari EEA, Switzerland, Norway, Iceland atau Liechtenstein, anda tidak memerlukan visa pelajar Perancis.

Jika anda warganegara dari tempat lain di dunia, anda perlu mendapatkan visa pelajar untuk Perancis. Anda perlu mendapat tempat dalam kursus di institusi pendidikan Perancis sebelum memohon visa.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan/konsulat Perancis

Sesetengah negara memerlukan anda mendaftar dahulu dengan CampusFrance, agensi kebangsaan Perancis untuk pendidikan tinggi dan pelajar antarabangsa, untuk memohon kemasukan dan mendapatkan visa pelajar melalui prosedur CEF. Jika tidak, anda perlu mendapatkan visa anda di kedutaan/konsulat Perancis di negara asal anda.

laman web:https://france-visas.gouv.fr/

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Untuk memohon visa anda, anda memerlukan perkara berikut:

 1. Surat penerimaan rasmi ke program bertauliah di institusi Perancis. Ini hendaklah pada kertas yang diketuai secara rasmi, menyatakan butiran penuh anda, butiran institusi Perancis, dan menyatakan tarikh mula dan tamat program akademik.
 2. Bukti bahawa anda mempunyai dana yang mencukupi (kini EUR 615 sebulan), contohnya, penyata bank, surat penjamin atau notis pemberian atau pembiayaan daripada sumber rasmi.
 3. Bukti tiket pulang ke rumah. Selalunya ini adalah dalam bentuk tiket sebenar atau tempahan yang menunjukkan tarikh berlepas, tetapi boleh menjadi pernyataan niat bertulis tangan, termasuk tarikh berlepas yang dimaksudkan.
 4. Bukti insurans perubatan (perlindungan minimum EUR 30,000).
 5. Bukti penginapan. Boleh ditunjukkan dalam bentuk pengesahan perumahan pelajar atau sijil penginapan dan penginapan atau 'attestation d'accueil' (jika anda tinggal bersama rakan atau saudara mara).
 6. Bukti kecekapan dalam bahasa Perancis, jika anda sedang belajar kursus bahasa Perancis.

Terdapat caj untuk permohonan Visa dan anda juga mesti mempunyai pasport yang sah untuk tempoh tiga bulan selepas tarikh tamat tempoh pihak yang diminta. Anda mesti melengkapkan permohonan yang anda tandatangani dan mesti menyerahkan tiga gambar bersama permohonan itu.

Bilakah anda perlu memohon?

Ia boleh mengambil masa sehingga dua bulan untuk permohonan Visa diluluskan, jadi anda harus menyerahkan semua maklumat yang diperlukan secepat mungkin sebelum anda merancang untuk keluar. visa pelajar jangka pendek 'Schengen' berlangsung selama 90 hari, visa tinggal lama sementara selama tiga hingga enam bulan, dan visa tinggal lama untuk tempoh kursus anda: tiga tahun untuk bujang, dua tahun untuk Sarjana, dan empat tahun untuk Ph.D.

Masa pemprosesan

2 Months

Peluang kerja

Sebagai pelajar antarabangsa dengan visa belajar di Perancis, anda boleh bekerja sehingga 964 jam dalam satu tahun (kira-kira 60 peratus daripada pekerjaan sepenuh masa selama setahun) – semasa anda dalam kursus, dan selagi anda mempunyai permit kediaman yang sah.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Apabila melengkapkan permohonan anda untuk Visa Perancis adalah penting untuk anda melengkapkan permohonan itu sepenuhnya. Anda tidak seharusnya membiarkan apa-apa kosong kerana ini boleh melambatkan proses permohonan. Anda juga perlu memastikan bahawa anda mempunyai semua dokumen yang diperlukan dan menyerahkannya bersama permohonan.