Keystone logo
Singapura

Belajar Kursus Akademik dalam Singapura 2024

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  1867
 • Bahagian utiliti

  51
 • Langganan Internet

  31
 • Pengangkutan tempatan

  88

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  7
 • Tiket pawagam

  10
 • Pint bir tempatan

  7

Keperluan Visa

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Pas Pelajar

Harga dan mata wang

SGD 90

Yuran pemprosesan sebanyak S$30 diperlukan untuk setiap permohonan yang dikemukakan kepada Penguasa Imigresen & Pusat Pemeriksaan Singapura (ICA). Yuran tidak akan dikembalikan tanpa mengira keputusan permohonan atau jika permohonan itu ditarik balik selepas penyerahan.

Yuran sebanyak S$60 perlu dibayar apabila pemohon yang berjaya melengkapkan formaliti semasa pengeluaran Pas Pelajar di ICA.

Yuran adalah bergantung kepada negara dan mungkin tertakluk kepada perubahan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Semua pelajar antarabangsa mesti mempunyai Pas Pelajar untuk melanjutkan pengajian tinggi di Singapura. Untuk mendapatkan Pas Pelajar Singapura anda, anda mesti terlebih dahulu ditawarkan kemasukan ke program sepenuh masa di Institut Pengajian Tinggi (IHL) di Singapura.

Anda layak mendapat Pas Pelajar hanya jika anda telah diterima menyertai program sepenuh masa. Jika anda ingin mengikuti kursus sambilan atau kelas malam, anda tidak akan layak untuk Pas Pelajar.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Sistem Permohonan & Pendaftaran Pas Dalam Talian (SOLAR) Pelajar

Untuk memohon Pas Pelajar, anda mesti mengemukakan permohonan anda pada sistem pendaftaran rasmi -- Sistem Permohonan & Pendaftaran Pas Pelajar Dalam Talian (SOLAR).

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Sebelum menghantar permohonan Pas Pelajar melalui SOLAR, institut tempat anda ditawarkan kemasukan mesti mendaftarkan anda melalui sistem pendaftaran. Sebaik sahaja institut telah mendaftarkan anda dengan SOLAR, anda perlu menyerahkan eBorang 16. Anda mesti mempunyai butiran berikut sebelum log masuk ke akaun SOLAR anda:

 • Pemberitahuan pendaftaran daripada SOLAR dengan nama pengguna log masuk dan kata laluan anda yang disediakan oleh IHL
 • Dokumen perjalanan dan butiran pasport, termasuk nombor pasport dan kesahihannya
 • Alamat e-mel peribadi anda
 • Satu gambar berwarna bersaiz pasport terbaru

Sebaik sahaja anda menyerahkan eBorang 16, anda perlu mengambil salinan cetakan borang untuk diserahkan kepada unit Pas Pelajar - Pihak Berkuasa Imigresen & Pusat Pemeriksaan (ICA). Ia adalah salah satu formaliti penting yang perlu diselesaikan untuk pengeluaran Pas Pelajar Singapura.

Anda mesti memberi jaminan kepada jabatan imigresen bahawa anda akan kekal di Singapura dengan Pas Pelajar yang sah pada setiap masa.

Dokumen yang diperlukan untuk visa pelajar Singapura:

 • Pasport anda yang sah. Anda perlu menyerahkan salinan halaman tertentu pasport
 • Anda mesti membawa kad berlepas/ketibaan yang diberikan semasa masuk ke Singapura. Jika anda telah menetap di Singapura dengan pas jangka panjang yang lain, anda perlu membawa pas itu juga;
 • Satu gambar berwarna terbaru berukuran pasport (diambil pada latar belakang putih);
 • Cetakan eBorang 16 yang dihantar melalui SOLAR (ditandatangani dengan sewajarnya oleh pemohon);
 • Jika dokumen anda dalam bahasa ibunda, anda mesti mendapatkan terjemahan bahasa Inggeris rasmi dokumen tersebut.
 • Salinan surat kelulusan prinsip; dan
 • Laporan perubatan dalam format yang ditetapkan (tersedia di laman web ICA).

Apabila anda menyerahkan permohonan, pastikan laporan makmal tidak melebihi tiga bulan dari tarikh dikeluarkan. Sekiranya anda gagal memenuhi keperluan perubatan, anda tidak akan diberikan Pas Pelajar.

Bilakah anda perlu memohon?

Secara amnya, visa pelajar Singapura mengambil masa kira-kira empat minggu untuk diproses. Walau bagaimanapun, sesetengah permohonan mungkin mengambil masa yang lebih lama jika jabatan imigresen memerlukan beberapa dokumen atau maklumat tambahan daripada anda. Dalam situasi sedemikian, anda akan dimaklumkan melalui sistem SOLAR.

Anda mesti mengemukakan permohonan baharu untuk Pas Pelajar sekurang-kurangnya sebulan sebelum kursus anda bermula dan tidak melebihi dua bulan.

Masa pemprosesan biasanya antara 2 hingga 4 bulan untuk kes di mana temu duga diperlukan.

Masa pemprosesan

4 Weeks

Peluang kerja

Pelajar asing yang tidak bekerja lebih daripada 16 jam seminggu semasa pengajian mereka dikecualikan untuk memohon permit kerja. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk menyemak peluang kerja yang diberikan oleh institusi anda.

Pelajar antarabangsa tidak perlu memohon permit kerja jika mereka ingin bekerja di Singapura semasa bercuti.

Kebenaran untuk bekerja juga mungkin bergantung pada institusi tempat anda belajar.

Anda boleh mendapatkan senarai institusi yang diluluskan di sini: https://www.mom.gov.sg/passes-and-permits/work-pass-exemption-for-foreign-students

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak mengikuti kursus sepenuh masa di institusi pendidikan yang diiktiraf, jika anda tidak mempunyai kelayakan pendidikan yang mencukupi, jika borang anda tidak diisi dengan betul atau jika dokumen sokongan tidak betul.