ALMA - The School of Italian Culinary Arts
pengenalan
Pusat Latihan Terkemuka Dunia dalam Masakan Itali
ALMA - Sekolah Antarabangsa Masakan Itali dihoskan di Ducal Palace of Colorno yang indah, terletak di taman gaya Itali yang indah. Sekolah ini terletak 10 km dari Parma, pusat Lembah Makanan Itali, dan dianugerahkan oleh UNESCO sebagai Kota Kreatif Gastronomi, di mana juga terletaknya EFSA - Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah.
Lokasi bersejarah yang terkenal ini dilengkapi dengan kemudahan pengajaran dan masakan terkini. Ia meliputi lebih 7.000 MQ dengan bilik persidangan dan bilik agora dengan dapur, 7 bilik darjah latihan, 4 bilik darjah demo, 2 makmal pastri dan 1 bilik sommelier yang dilengkapi sepenuhnya dengan sistem A/V, ruang bawah tanah wain abad ke-17, 1 deria. makmal analisis, 1 dapur R&D, 1 perpustakaan dengan 13,000 buku masakan, akhbar dan koleksi DVD, dapur pusat, 1 restoran tempat duduk 180 tetamu dan 1 Restoran Fine Dining tempat duduk 40 tetamu.
Sejak 2004, ALMA telah mendidik tukang masak, tukang masak pastri, sommelier dan pengurus F&B di lokasi ini dari seluruh dunia dengan program latihan yang dilaksanakan pada peringkat tertinggi oleh guru yang paling mendapat anugerah.
Dekan ALMA ialah Maestro Gualtiero Marchesi, tukang masak dan guru masakan Itali yang paling berwibawa di seluruh dunia. Selain itu, sekolah itu bekerjasama dengan lebih daripada 700 antara restoran Itali yang paling terkenal untuk menempatkan latihan amali untuk pelajar ALMA, juga bergantung kepada tenaga pengajar yang berkelayakan tinggi.
Salah satu punca kejayaan ini ialah kadar pekerjaan Alumni ALMA yang tinggi. Daripada statistik, 90% daripada mereka mendapat pekerjaan dalam tempoh 6 bulan selepas diploma mereka dan ALMA membantu mereka mengakses pekerjaan terima kasih kepada ALMAlink, portal khusus ALMAlink yang membolehkan restoran, hotel dan syarikat industri katering berhubung dengan graduan ALMA.
Tawaran Pengajaran ALMA
Bahasa: Bahasa Itali
- Kursus Lanjutan dalam Masakan Itali
- Kursus Lanjutan dalam Pastri
- Kursus Lanjutan dalam Baking
- Kursus Teknik Masakan
- Kursus Teknik Pastri
- Penolong Pengurus Restoran&Bar
- Sarjana Sommelier ALMA-AIS
- Kursus Pengurus F&B
Bahasa Inggeris
- Program Panjang: Program Antarabangsa Masakan Itali
- Program Panjang: Program Antarabangsa Pastri Moden
- Program Pendek: A Taste of Italy
- Program Bersama dengan Sekolah Rakan Kongsi
Rangkaian Antarabangsa ALMA
ALMA mempunyai kerjaya antarabangsa yang kuat dan inilah sebabnya mengapa ia telah membangunkan rangkaian Sekolah-sekolah Kuliner yang terkenal di seluruh dunia. Dengan kerjasama sekolah-sekolah rakannya, ALMA menganjurkan kursus memasak khas Itali dan melatih tukang masak asing untuk menjadi duta masakan Itali dan produk Itali di negara mereka.
Afrika
- Akademi Chef Prue Leith - Centurion, Pretoria (Afrika Selatan)
Amerika
- Mausi Sebes - Buenos Aires (Argentina)
- Senac - Centro Universitário - São Paulo (Brazil)
- Senac - Departamento Nacional - Rio de Janeiro (Brazil)
- Sekolah Chef Kolej George Brown – Toronto (Kanada)
- ITHQ - Institut de Tourisme et d'Hôtellerie du Quebec – Montréal (Kanada)
- Cessa Universidad - Mexico City (Mexico)
Asia
- VTC - Majlis Latihan Vokasional - Hong Kong (China)
- Kolej Pelancongan Zhejiang - Hangzhou (China)
- Institut AIMS – Bangalore (India)
- Kolej Universiti KDU - Kuala Lumpur (Malaysia)
- Il Cuoco - Institut Masakan Itali – Seoul (Korea Selatan)
- Universiti Hungkuang, Taichung (Taiwan)
- Ecole d'Art Culinaire de Miyagi – Sendai (Jepun)
Eropah
- KULIN doo – Sisak (Croatia)
- Galileo Global Education Germany GmbH – Munich (Jerman)
- MSA – Akademi Seni Kulinari – Istanbul (Turki)
- ALMA, Sekolah Antarabangsa Masakan Itali - Parma (Itali)
- Kolej Vokasional BIC Ljubljana – Ljubljana (Slovenia)
- Kolej Westminster Kingsway – London (UK)
Rakan Kongsi ALMA
Beberapa rakan kongsi utama sekolah ialah Parma Chamber of Commerce, pemegang saham majoriti, bersama-sama dengan Provincia di Parma, yang menetapkan premis itu dengan Colorno Castle. Rakan kongsi lain ialah: Unione Industriali dan Ascom Parma, Cariparma Crédit Agricole, FIPE, beberapa Konsortium untuk Perlindungan Makanan dan Wain Biasa (Parmigiano-Reggiano, Lambrusco di Modena, Olio Toscano, Prosciutto di Parma, Vini Reggiani, Salumi Tipici Piacentini, Vini DOC Colli Piacentini, Vini Colli di Parma, Produttori di Aceto Balsamico, Vini Colli Bolognesi), APACOOP, ASSICA, Confcooperative Emilia-Romagna, Istituto Nazionale Espresso Italiano, Federalimentare, Assolatte dan Federdoc.
ALMA turut menandatangani perjanjian protokol dengan Kementerian Pendidikan, Universiti dan Penyelidikan Itali (MIUR), dan dengan Institut Perdagangan Luar Negara Itali (ICE). Ia juga telah memeterai perjanjian dan kerjasama dengan SDA Bocconi di Milan dan Universiti Parma. ALMA diakreditasi oleh sistem pendidikan Wilayah Emilia Romagna dan diperakui ISO 9001-2008.
Pada tahun 2011 ia menandatangani perjanjian kerjasama dengan EXPO 2015 untuk satu siri aktiviti pendidikan dan promosi semasa EXPO di bawah subjek "Memberi Makan Planet - Tenaga untuk kehidupan", yang juga akan melibatkan rangkaian antarabangsanya.
Pensijilan dan anugerah
Kelayakan berprestij untuk dunia pekerjaan.
ALMA mengesahkan kewibawaan dan kebolehpercayaannya sebagai pusat pendidikan tinggi dalam sektor perhotelan dan katering melalui anugerah yang diperolehi dan pensijilan yang dicapai untuk kursusnya:
- Memorandum Persefahaman dengan Ministero della Pubblica Istruzione Università e Ricerca (MIUR – Kementerian Pendidikan): Sekolah ALMA ialah tempat rujukan antarabangsa sebagai Pusat Pengajian Tinggi untuk melatih profesional Masakan Itali;
- ALMA diperakui oleh Emilia Romagna di bawah kod 5290 untuk program latihan
- ALMA bekerjasama dengan Istituto italiano per Il commercio Estero (ICE) (Dewan Perdagangan Itali untuk Perdagangan Luar Negara) untuk mempromosikan warisan makanan dan pertanian Itali di seluruh dunia;
- ALMA bekerjasama dengan Universiti Parma untuk mempromosikan rantau ini;
- Memorandum Persefahaman dengan EXPO 2015 “Memberi makan kepada planet – Tenaga untuk kehidupan”: diiktiraf sebagai “Duta EXPO”, ALMA menjalankan program pendidikan EXPO 2015 untuk meningkatkan kesedaran di kalangan pelajar dan guru mengenai topik, kandungan dan pelaksanaan Ekspo ini;
- ALMA diperakui UNI EN ISO 9001:2015 oleh spa SGS Italia untuk mereka bentuk dan melaksanakan kursus latihan untuk pengusaha restoran dan perhotelan. Reka bentuk dan pengurusan program pembinaan pasukan, konvensyen untuk syarikat dan organisasi komersial, dan acara kebudayaan dan enogastronomi.
- ALMA mengambil bahagian dalam jawatankuasa pemandu Minggu Masakan Itali di Dunia dan Parma City of Gastronomy.
- ALMA menerima Anugerah Pelancongan berprestij dalam kategori Masakan Itali pada 2016, yang dianugerahkan oleh Dewan Perniagaan Itali di China; anugerah itu dikutip bagi pihak kami oleh Chef, Carlo Cracco
- ALMA telah menerima Pengiktirafan Syarikat Perdana CRIBIS sebagai Syarikat dengan Kebolehpercayaan Komersial Maksimum