Keystone logo

Asia Metropolitan University

A logo

pengenalan

Mengapa AMU?

Dari penubuhannya merendah diri kita pada tahun 2004, Metropolitan University Asia (AMU) telah berkembang menjadi sebuah universiti penuh yang menawarkan pelbagai program yang menjadi bukti kepada rekod prestasi kami yang mengagumkan dalam industri pendidikan swasta yang lebih tinggi di Malaysia.

Selaras dengan perkembangan terkini dalam industri dan dalam institusi kami, AMU memberi tumpuan kepada menghasilkan terlatih, berkelayakan, graduan yang kompeten untuk pasaran domestik dan antarabangsa dalam bidang sains kesihatan dan pelbagai bidang lain. AMU bertujuan untuk menjadi "University of Choice" dalam landskap pendidikan tempatan dan global. Yang penting, kita membayangkan pelajar kita datang dari pelbagai budaya dan latar belakang yang akan dapat memberi sumbangan besar kepada masyarakat dan umat manusia.

Pada masa ini, AMU menyediakan laluan pendidikan yang komprehensif bermula dari asas dan diploma pengajian bagi pemegang sijil sekolah lepasan menengah yang kemudiannya boleh bergerak ke mengikuti pengajian sarjana muda. Beyond AMU yang juga menawarkan pelbagai program sarjana dan ijazah kedoktoran.

Kami telah merevolusikan pendekatan kita untuk memastikan kualiti dan penyampaian program akademik kami adalah standard yang tinggi, selaras dengan Wawasan 2020 Malaysia untuk mengubah negara menjadi ekonomi berpendapatan tinggi yang mampan dan inklusif.

Selain daripada berusaha untuk penambahbaikan yang berterusan, kami telah disusun semula diri kita sendiri untuk memenuhi perubahan landskap industri pendidikan tinggi di Malaysia yang mana kami komited untuk menyediakan graduan dengan kemahiran dan pengetahuan yang betul untuk memasuki tenaga kerja yang kompetitif dan mencabar.

Visi

Untuk menjadi Universiti Pilihan untuk Penjagaan Kesihatan dan program Sains Bersekutu

Misi

Untuk berada di barisan hadapan dalam penjagaan kesihatan dan pendidikan sains bersekutu melalui kemudahan penyelidikan dan pengajaran state-of-the-art, disokong dengan yang terbaru kaedah, teknologi dan repositori data yang banyak. Untuk memandu satu standard baru kecemerlangan dalam bidang akademik dan penyelidikan dengan matlamat tunggal pelajar menghasilkan yang model peranan teladan dalam masyarakat dengan pekerjaan global. Untuk menjadi University pelajar berpusatkan yang berlabuh untuk memupuk semangat untuk pembelajaran dan memandu pemikiran kritikal melalui fakulti komited yang adalah yang terbaik dalam bidang masing-masing. Untuk menjadi sebuah universiti swasta Malaysia yang diiktiraf di peringkat global bagi penjagaan kesihatan berkualiti dan pendidikan sains bersekutu. Menjadi University of Choice dalam tempoh 20 tahun - jenama kami untuk menjadi sinonim dengan Universiti yang terbaik di dunia. Objektif perniagaan | Untuk menjadi Cambridge Asia Jenama Essence | Komitmen kepada Kecemerlangan Brand Positioning | Mendidik & Memperkasa Pemimpin Masa Depan Rukun Jenama | Student-Centred, Persatuan-Centred, Masa Depan Fokus Nilai-nilai Bersama | Profesionalisme, integriti, kredibiliti Personaliti Jenama | Berwawasan, Ghairah, tampan

Pengajaran dan Pembelajaran

Pada AMU, kami percaya bahawa apabila pelajar terlibat, mereka belajar. Dalam menyokong kepercayaan ini, kita menegakkan prinsip Kaizen pada peningkatan berterusan dalam pendekatan pengajaran dan pembelajaran kita untuk memaksimumkan kualiti penglibatan pelajar. Ini adalah di mana audit kami yang dijadualkan secara tetap kelas dan kursus serta penilaian pensyarah berkhidmat mekanisme maklum balas penting. Pada dasarnya, kami percaya dalam model pengajaran dan pembelajaran pelajar-centric. Kami menyedari bahawa pelajar-pelajar kita mempunyai gaya pembelajaran yang pelbagai dan berusaha untuk membangunkan kaedah pengajaran yang paling berkesan yang akan mengoptimumkan proses pembelajaran mereka. Bagi memastikan penjajaran antara keperluan kurikulum dan penyampaian sebenar, kami juga memperkenalkan sistem pangkalan data untuk menguruskan posting klinikal pelajar, yang merupakan komponen penting dalam program sains kesihatan kita.

Penilaian membentuk aspek penting dalam kaedah pengajaran kami. Penilaian kami pembelajaran pelajar bergantung kepada penjajaran, daripada kurikulum dinilai dengan kurikulum yang diluluskan dan kurikulum yang diajar. Kertas soalan peperiksaan dan kertas jawapan adalah tertakluk kepada panel dalaman pakar bidang serta kajian luar di kalangan moderator dilantik daripada institusi tempatan dan antarabangsa yang lain pengajian tinggi. Sementara itu, AMU Senat dan jawatankuasanya seperti Jawatankuasa Akademik (UAC) dan Lembaga Peperiksaan Universiti (UEB) berfungsi sebagai pihak berkuasa tertinggi untuk memantau, menilai dan membuat cadangan mengenai penilaian pelajar dan mewujudkan kebolehpercayaan, kesahan, ketepatan dan keadilan mereka .

Lokasi

  • Asia Metropolitan University Kuala Lumpur G-8, Jalan Kemacahaya 11, Taman Kemacahaya, 43200 Cheras, Selangor , , Kuala Lumpur

Soalan