Keystone logo
Beijing Jiaotong University - School of Software Engineering

Beijing Jiaotong University - School of Software Engineering

Beijing Jiaotong University - School of Software Engineering

pengenalan

Maklumat Am

Beijing Jiaotong University merupakan sebuah universiti utama negara di bawah pentadbiran langsung Kementerian Pelajaran dan kini disokong bersama oleh Kementerian Pelajaran, China Railway Corporation dan Kerajaan Perbandaran Beijing. BJTU adalah salah satu universiti pertama yang dipilih ke dalam "Negara 211 Projek" dan projek "985 Kekuatan Platform Inovasi Disiplin", salah satu institusi pertama yang diberi kuasa untuk memberikan ijazah sarjana dan doktor falsafah. BJTU, sebagai organisasi yang terkemuka, telah menubuhkan Pusat Inovasi Kolaboratif untuk Rail Keselamatan Transit, yang merupakan salah satu 14 pusat kerjasama pertama yang diluluskan oleh kerajaan China untuk memasuki "Negara 2011 Projek". BJTU telah dipilih ke dalam 100 atas "QS BRIC lima negara" selama 3 tahun berturut-turut, 6 disiplin telah memasukkan 400 atas Universiti Dunia QS.

Sebagai salah satu daripada tiga asal-usul Universiti Jiaotong, sejarah BJTU boleh bertarikh balik ke 1896. BJTU berkembang daripada Beijing Institut Pengurusan Kereta Api, institusi pendidikan pertama lebih tinggi China yang komited untuk memupuk bakat pengurusan kereta api dan memulakan pendidikan China moden dalam pengurusan kereta api dan telekomunikasi. Pada tahun 1917, ia telah disusun semula menjadi Sekolah Beijing Railway Pengurusan dan Beijing Pos dan Telekomunikasi School. Pada tahun 1921, ia digabungkan dengan Kolej Industri Shanghai, Kolej Industri Tangshan untuk membentuk Jiaotong University. Selepas penyusunan semula Jiaotong University pada tahun 1923, kampus Beijing ini telah ditukar nama Beijing Jiaotong University. Pada tahun 1950, sekolah ini telah dinamakan Jiaotong University Utara, dan presiden adalah pakar jambatan terkenal Mao Yisheng. Pada tahun 1952, Jiaotong University Utara telah dibatalkan, oleh itu, kampus Beijing dan Tang merdeka dan sekolah ini telah ditukar Beijing Railway Institute. Pada tahun 1970, nama Northern Jiaotong University itu disambung semula. Pada tahun 2000, ia telah bergabung dengan Kolej Power Electric Beijing dan pentadbiran telah dipindahkan dari Kementerian Keretapi kepada Kementerian Pelajaran. Pada tahun 2003, nama Beijing Jiaotong University itu disambung semula. Sesetengah orang yang terkenal dalam sejarah Cina mendapat pendidikan di Universiti, termasuk Liu Han, pengasas stesen radio pertama China, Ying Shangcai, pencipta enjin stim berkuasa tinggi pertama China, Zheng Zhenduo, penulis dan pengkritik sastera dan ahli sejarah, Jin Shixuan terkenal, pengarang monograf pengurusan keretapi pertama China, Xu Jing, perintis ekonomi pengangkutan kereta api di China, dan yang Rumei, salah satu daripada awal empat akauntan utama di China. Beberapa ulama terkenal bekerja di Universiti, termasuk Xiang Zhejun, Ketua Pendakwa Percubaan Tokyo dan Ma Yinchu, demografi terkenal dan ekonomi.

Pada 10 September, 2016, BJTU telah mengadakan sambutan yang sederhana dan penuh di bawah tema "Jiao Tong, Chinese Dream". Dalam mesyuarat sambutan itu, surat tahniah Liu Yandong dibacakan. Wang Anshunm, Datuk Bandar Beijing dan Du Zhanyuan, Timbalan Menteri Kementerian Pelajaran menghadiri mesyuarat itu dan menyampaikan ucapan. Selain itu, menteri-menteri Kementerian Pengangkutan Rusia dan Mongolia juga menghantar surat tahniah mereka. Dan, lima presiden lima Jiaotong Universiti bersama-sama mengeluarkan Beijing Pengisytiharan Jiaotong University, yang menandakan lembaran baru untuk Jiaotong University pada masa akan datang baru. Wakil-wakil dari Persatuan China Railway, Persatuan Cina untuk Sains dan Teknologi, Persatuan Cina Pengajian Tinggi, Akademi Cina Kejuruteraan, Biro Kerahsiaan Negeri, Biro Keretapi Negeri, Jawatankuasa Perbandaran Beijing dan daerah yang berkaitan dan daerah-daerah, pengarah sekolah dan unit bersama bangunan, lebih daripada 20 Akademi Sains China, 6 pegawai Kedutaan China, 31 universiti luar negara, 6 Hong Kong, Macau dan Taiwan universiti dan 22 universiti tanah besar, serta alumni, guru dan pelajar menghadiri mesyuarat sambutan. Pada masa yang sama, BJTU juga diadakan lebih daripada 10 aktiviti utama, seperti 2016 Global University Presidents Summit, China Transportation Forum Kanan dan parti sambutan.

BJTU telah memegang Presiden Forum China-Rusia Jiaotong University pada tahun 2015, Perdana Menteri Li Keqiang menghantar surat tahniah. Setakat ini, BJTU telah menubuhkan Sino Rusia Jiaotong Institute di St Petersburg, Sino Federation kelajuan tinggi pusat penyelidikan kereta api, Sino kelajuan tinggi pusat penyelidikan kereta api Britain, makmal bersama antarabangsa kelajuan tinggi operasi keselamatan kereta api dan perkhidmatan dan platform penyelidikan saintifik antarabangsa rantaian bekalan global dan logistik. BJTU aktif menjalankan pengurusan trafik latihan industri asing dan mengembang reputasi dan pengaruh antarabangsa.

Disiplin BJTU ini kedudukan baik dalam pusingan ketiga penilaian akademik negara. sains sistem pertama kali maklumat, kejuruteraan pengangkutan kedudukan kejuruteraan ketiga dan komunikasi adalah 8. Setakat ini, sains Sistem kedudukan di seluruh negara pertama dalam tiga pusingan taksiran berturut-turut.

BJTU terletak di Beijing, ibu negara China dengan timur dan barat kampus di Daerah Haidian adalah. Ia meliputi kawasan seluas hampir 1,000 mu (1 mu lebih kurang sama dengan 667 meter persegi), dan kawasan bangunannya 910 ribu meter persegi. Universiti itu juga telah menubuhkan sebuah kampus Weihai baru dan meletakkan ia ke dalam penggunaan pada tahun 2015. Setiap kampus mempunyai kemudahan pengajaran dan penyelidikan yang baik serta persekitaran yang indah.

BJTU telah mencapai keunggulan dalam menawarkan pelbagai program akademik terima kasih kepada pembangunan di lebih seratus tahun. BJTU telah memupuk semangat kerjasama dan inovasi. Universiti ini telah menjadi asas penting untuk berubah bakat, bakat terutama cemerlang dalam teknologi maklumat dan transit rel bandar, untuk pembangunan ekonomi dan sosial China. universiti telah berkait rapat dengan negara perindustrian, perbandaran, informationization sejak penubuhannya. BJTU menyumbang kepada sistem pengangkutan yang komprehensif, terutamanya untuk mempercepatkan pembangunan pengangkutan kereta api serta menggalakkan integrasi Beijing, Tianjin dan Hebei, yang menyumbang secara aktif sumbangan kepada pengangkutan negara, logistik, kejuruteraan maklumat, kejuruteraan tenaga baru dan ekonomi sosial di Beijing . BJTU telah menubuhkan matlamat pembangunan dan "tiga langkah" strategi untuk menjadi universiti kelas pertama di pertengahan abad ini.

Selepas pembangunan tiga abad, sekolah ini membentuk satu kesempatan daripada maklumat, pengurusan dan disiplin lain untuk ciri-ciri trafik sains dan teknologi. Universiti itu mempunyai sistem kurikulum lengkap industri, pengurusan, ekonomi, sastera, undang-undang dan falsafah. BJTU mempunyai 14 sekolah termasuk sekolah kejuruteraan elektronik dan maklumat, sekolah komputer dan teknologi maklumat, sekolah ekonomi dan pengurusan, sekolah kejuruteraan awam, sekolah mekanikal, kejuruteraan elektronik dan kawalan, sekolah elektrik, sekolah sains, sekolah kejuruteraan perisian, sekolah marxisme, sekolah seni bina dan reka bentuk, undang-undang sekolah, sekolah keselamatan negara, sekolah siswazah dan sekolah jarak dan pendidikan yang berterusan. kampus Beijing Jiaotong University Haibin diasaskan bersama dengan perusahaan dalam Huanghua, wilayah Hebei. BJTU mempunyai dua tahap-1 negara disciplines-- lalu lintas dan pengangkutan kejuruteraan utama dan maklumat dan kejuruteraan komunikasi, dua tahap-2 negara ekonomi perindustrian disciplines--, jambatan dan kejuruteraan terowong. Setakat ini, BJTU mempunyai 8 disiplin utama negara. Terdapat 15 stesen penyelidikan pasca doc, 20 level-1 disiplin menawarkan program ijazah kedoktoran, 34 level-1 disiplin menawarkan program ijazah sarjana, 13 program ijazah profesional seperti MBA, EMBA, M.Eng, M. Putra, M.Law dan lain-lain

BJTU telah dianggap peningkatan kualiti guru sebagai keutamaan berjalan universiti dan ia telah bersungguh-sungguh melaksanakan strategi bagi memperkukuh bakat sekolah. Sehingga kini, BJTU mempunyai 2,907 fakulti dan kakitangan ahli termasuk 1,846 guru sepenuh masa. (Antara tenaga pengajar sepenuh masa, 1,199 adalah jawatan timbalan kanan yang profesional dan teknikal dan 1733 adalah ijazah sarjana atau di atas.) BJTU mempunyai 2 ahli akademik daripada CAS, 2 ahli akademik Akademi Cina Kejuruteraan, 5 orang guru kebangsaan, 6 anggota penilaian akademik sekumpulan darjah Akademik Jawatankuasa Majlis Negeri, 4 "973" ketua saintis, 9 orang terpilih "program Seribu Bakat", 6 orang yang dipilih dari "program Ten Thousand Bakat", 8 profesor dibezakan dan profesor sambilan "Yangtze River ulama ", 11 calon Negara Bakat projek, 9 pemenang dana belia Cemerlang Negara, 11 pemenang dana belia Cemerlang, 69 orang daripada program untuk projek Bakat Cemerlang New Century, 158 pakar-pakar yang menikmati elaun khas kerajaan.

BJTU sentiasa mengambil bakat memupuk sebagai tugas asas pendidikan dan ia telah ditanam sebilangan besar bakat kepada negara untuk 100 tahun yang lalu. BJTU mencapai gred cemerlang dalam penilaian pengajaran ijazah kebangsaan pada tahun 1997 dan 2006. Sekarang Universiti mempunyai 14.253 pelajar ijazah, 7966 pelajar siswazah, 2,891 pelajar kedoktoran, 6918 pelajar ijazah profesional dan 7,810 pelajar dewasa. Terdapat 820 pelajar antarabangsa jangka panjang dalam jumlah.

BJTU telah memenangi 1 anugerah kebangsaan dalam hadiah utama, 3 anugerah kebangsaan di tempat ketiga, 12 wad negara dalam hadiah kedua, 1 Beijing anugerah perbandaran di hadiah utama, 27 Beijing anugerah perbandaran di hadiah pertama, 29 Beijing anugerah perbandaran di hadiah kedua dalam baru-baru tiga anugerah pencapaian pengajaran tahun; diluluskan 3 projek perintis pendidikan dan 1 pendidikan pembaharuan sekolah perintis kebangsaan oleh kerajaan baru-baru 5 tahun; mempunyai 8 disiplin pelan kebangsaan untuk mendidik dan melatih jurutera tertunggak dan 7 negara juruterbang profesional disiplin menyeluruh reformasi; dianugerahkan 2 "12 Lima Tahun" pusat demonstrasi pengajaran eksperimen negara, 2 pusat kebangsaan simulasi maya pengajaran eksperimen, 3 negara asas amalan kurikulum, 7 kejuruteraan kebangsaan pusat pendidikan praktikal, 2 Beijing inovasi demonstrative perbandaran asas praktikal; menubuhkan pusat demonstrasi pengajaran negara; diluluskan 4 kualiti video kelas terbuka negara, 22 projek kursus perkongsian sumber yang sangat baik, 42 ​​"12 Lima Tahun" pendidikan tinggi ijazah bahan pengajaran perancangan negara umum 34 jenis. BJTU menguatkan penanaman bakat inovatif tertunggak melalui penubuhan kelas eksperimen Sains (Si Yuan Class), kelas eksperimen terkemuka disiplin bakat asas (Zhi Xing Class), projek luar negara kelas pengurus, kereta api pengangkutan kelas perintis, master (doktor) mod kelas latihan bakat, Zhan Tianyou Class, Mao Yisheng Kelas dan kelas antarabangsa. Tahap kualiti dan latihan BJTU telah meningkat dari tahun ke tahun, kadar pekerjaan yang stabil pada kadar yang tinggi, ijazah dan pekerjaan graduan melebihi 98% dan lebih daripada 50% pelajar ijazah memilih pendidikan lebih lanjut. art pelajar kumpulan dilakukan pencapaian cemerlang mereka dalam negara dan pertandingan perbandaran Beijing, memenangi hadiah pertama dalam pusingan 1, 2, universiti seni persembahan 3 dan 4 kumpulan instrumental dan memberikan persembahan di kawasan-kawasan di luar negara, Hong Kong dan Macau. Versi raptai "Long March suite" yang dilakukan oleh pelajar BJTU disebabkan kesan yang kuat dalam masyarakat, drama asal "Mao Yisheng" telah dipilih sebagai "tulang belakang Republic - sains dan Kejuruteraan Master propaganda elit". pasukan sukan peringkat tinggi telah memenangi 112 (kali) hadiah pertama di peringkat kebangsaan dan di atas paras kebangsaan dalam semua jenis pertandingan, termasuk 76 kejuaraan dalam pertandingan badminton universiti dunia dan acara utama lain dalam dan luar negara.

BJTU mengambil mengukuhkan inovasi sains dan teknologi sebagai fokus strategik pembangunan, sentiasa meningkatkan kapasiti perkhidmatan sosial. BJTU mempunyai pengajaran, instrumen kajian dan aset peralatan 1.07 trilion RMB yuan; 84.910 buku-buku perpustakaan kertas, buku elektronik, sumber rangkaian dengan pangkalan data ciri-ciri pengangkutan. BJTU mempunyai 47 platform penyelidikan peringkat wilayah dan menteri, termasuk 1 makmal utama negara, 1 pusat penyelidikan kejuruteraan negara, 6 makmal kejuruteraan negara, 1 pusat penyelidikan tenaga negara, 4 makmal bertauliah negara, 1 negara sains universiti dan teknologi park, 9 makmal utama kementerian / kejuruteraan pusat penyelidikan pendidikan, 1 Beijing makmal, 10 makmal utama pusat penyelidikan teknologi kejuruteraan Beijing dan lain-lain 13 tahap platform penyelidikan saintifik wilayah dan menteri. Dalam baru-baru 5 tahun, universiti diselia hampir 11,000 projek penyelidikan seperti 973 Rancangan Kebangsaan, 863 Rancangan Kebangsaan, Dana Sains Negara, Dana Sains Sosial Negara dan projek-projek lain yang ditubuhkan oleh Kementerian Pelajaran, Kementerian Keretapi dan sebagainya. Dana penyelidikan mencapai 3.67 bilion RMB. BTJU telah menerbitkan 3,097 kertas kerja dalam petikan SCIE dan 5,214 kertas kerja dalam petikan EI. Terdapat 2,107 permohonan paten dan 1,360 kelulusan. BJTU telah menjadi tuan rumah 8 Cina Jiaotong Kanan forum dan 42 BJTU ceramah, menjadi tuan rumah dan dilaksanakan 40 persidangan antarabangsa peringkat tinggi. BJTU telah memenangi 12 anugerah kebangsaan, 136 anugerah sains dan teknologi wilayah, 1 anugerah sains semula jadi negara dalam hadiah kedua, 1 negara anugerah sains dan kemajuan teknologi dalam hadiah kedua dan 1 anugerah teknologi ciptaan negara dalam hadiah kedua serta anugerah cemerlang dalam penyelidikan saintifik dalam 8 projek yang dilaksanakan (kemanusiaan dan sains sosial).

BJTU telah menubuhkan hubungan kerjasama dengan lebih 205 universiti dan syarikat multinasional yang terkenal dari lebih daripada 38 buah negara termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Jerman dan Perancis untuk memupuk bakat kelas pertama dengan visi global. universiti telah menubuhkan Institut Confucius dengan KU Leuven di Belgium, Texas Southern University, Amerika Syarikat dan University of Campinas di Brazil. BJTU telah menjadi tuan rumah atau diusahakan persidangan akademik antarabangsa komunikasi antarabangsa wayarles, pemprosesan isyarat, kejuruteraan keretapi, logistik karbon rendah dan bidang-bidang lain. Festival Kebudayaan Antarabangsa diadakan setiap dua tahun untuk menggalakkan pertukaran budaya akademik Cina dan asing. Pengisytiharan "New Energy Institute Cina" telah dipilih ke dalam "Pengantarabangsaan Universiti Demonstrasi Menggalakkan Pelan". dan dana asing telah meningkat dari tahun ke tahun. BJTU mempunyai 17 pakar asing jangka panjang, termasuk 3 negara "ribu pakar-pakar asing pelan"; 5 projek pendidikan koperasi Sino asing untuk menjalankan pendidikan prasiswazah dan siswazah darjah dan meningkatkan pengantarabangsaan sekolah. Untuk memberi bermain penuh Persatuan Alumni, yayasan dan lembaga pengarah, BJTU telah menubuhkan 37 Alumni Associations tempatan, diserap 78 lembaga pengarah, dan menubuhkan hubungan kerjasama strategik dengan perusahaan pengangkutan, logistik, maklumat, tenaga dan lain-lain industri dan juga kerajaan tempatan, yang menyedari jangka panjang dan kerjasama yang luas dalam latihan kakitangan dan penyelidikan saintifik.

"Fikirkan sumber sambil minum air, cintakan negara dan menghormati alma mater." Hari ini, dengan 120 tahun sejarah gemilang, Beijing Jiaotong University menjalankan misi beliau, berikutan moto "Belajar dan Amalan" dan semangat kesopanan, berhati-hati dan inovasi, mengingat permintaan dan harapan pemimpin negara bekas, dan melangkah ke arah matlamat untuk membina sebuah universiti yang terkenal di dunia dengan peringkat tinggi terbilang.

Lokasi

  • Beijing Jiaotong University No.3 Shangyuancun Haidian District, 100044, Beijing

Soalan