Keystone logo
Cornerstone Bible College for Mission Training

Cornerstone Bible College for Mission Training

Cornerstone Bible College for Mission Training

pengenalan

Pusat Cornerstone untuk Pengajian Antara Budaya adalah ...

... Kolej Bible untuk Latihan Misi, menawarkan latihan praktikal dan akademik pelajar dalam suasana berorientasikan misi. Kebanyakan kakitangan Cornerstone mempunyai pengalaman misi mendalam.

Di Cornerstone Bible College kita melatih orang untuk menyampaikan injil secara lintas budaya. Di samping kajian alkitabiah dan teologi umum, penekanan kami adalah pada subjek missiologi, komunikasi antara budaya dan penyediaan untuk hidup dan bekerja dalam budaya lain. Hidup di komuniti antarabangsa dan antara budaya kolej adalah sebahagian daripada latihan.

Cornerstone adalah sebuah kolej Bible evangelical interdenominational. Kami berdiri teguh pada kepercayaan evangelikal asas. Kami terbuka untuk perbincangan dan perbezaan pandangan mengenai perkara-perkara menengah, tetapi berusaha untuk mengelakkan kontroversi dan ekstrem.

Sekolah ini diasaskan dan dimiliki oleh WEC-International (laman web) tetapi kami melatih calon untuk banyak organisasi misi, agensi bantuan, dan misi gereja.


Matlamat kami

Tujuan Cornerstone dinyatakan dalam pernyataan misi kami:


"Latihan misi berasaskan Bible praktikal merentas budaya"


Alat kami adalah program pengajian alkitabiah, teologi, missiologi dan penglibatan kementerian praktikal dalam masyarakat antarabangsa.

Matlamat kami adalah untuk membangunkan pelajar secara rohani, mental dan moral, dan melengkapkan mereka dengan maklumat dan kemahiran yang diperlukan untuk pengembangan dan pembangunan Gereja Yesus Kristus.


Kami percaya

 1. Satu Tuhan, pencipta dan penyelenggara segala sesuatu, yang ada selama-lamanya dalam tiga orang: Bapa, Anak, dan Roh Kudus.
 2. Dewa dan kemanusiaan Tuhan kita Yesus Kristus, kelahiran dara dan kehidupan tanpa dosa, mukjizat-mukjizat-Nya, kematian pendamaiannya di kayu salib untuk kita, kebangkitan tubuhnya, pendakiannya ke tangan kanan Bapa, pekerjaannya sebagai pengantara, dan kemunculannya dengan kuasa dan kemuliaan.
 3. Kementerian Roh Kudus mengubah kehidupan dan memperkuat kehidupan dan perkhidmatan.
 4. Kitab Suci, baik Perjanjian Lama dan Baru, seperti yang asalnya diberikan oleh Tuhan, diilhamkan secara ilusi, tidak sempurna, sepenuhnya boleh dipercayai, dan kuasa tertinggi dalam semua perkara iman dan kelakuan.
 5. Kesalahan dan rasa bersalah dari semua umat manusia sejak kejatuhan, sehingga setiap orang berada di bawah penghakiman Tuhan.
 6. Penebusan melalui darah Tuhan kita Yesus Kristus dan regenerasi oleh Roh Kudus sebagai penting untuk keselamatan.
 7. Justifikasi orang berdosa semata-mata oleh rahmat Tuhan melalui iman kepada Kristus.
 8. Kebangkitan orang mati: mereka yang berada di dalam Kristus dibangkitkan untuk hidup selama-lamanya dengan Tuhan dan mereka yang berada di luar Kristus yang dibangkitkan untuk penghakiman terakhir.
 9. Perpaduan dalam Kristus semua orang percaya yang membentuk Gereja, tubuhnya, yang merupakan kesaksiannya di seluruh dunia.


Tempat untuk anda dan keluarga anda!

Sekarang ini pasangan dengan kanak-kanak membentuk peratusan yang besar dari calon mubaligh. Cornerstone Bible College for Mission Training berusaha untuk mewujudkan persekitaran yang mesra keluarga di kolej. Kami melakukan semua yang kami boleh untuk menyediakan perkhidmatan dan nasihat untuk membantu pelajar dengan kanak-kanak untuk menggabungkan pengajian dan menjaga keluarga.


Sejarah Pokok

Pada tahun 1947 WEC International mengasaskan Kolej Latihan Mubaligh di Glasgow. Keperluan yang hebat dirasakan oleh latihan kolej Alkitab yang khusus ditujukan untuk mempersiapkan calon misionaris. Beberapa tahun kemudian, MTC kedua dibuka di Tasmania, Australia. Pada lewat tujuh puluhan, Glasgow MTC terpaksa ditutup kerana penginapan yang terhad. Kepimpinan WEC memutuskan bahawa lokasi baru perlu dicari di benua Eropah. Selepas banyak doa dan mencari biara lama di Beugen di tenggara Belanda ditemui dan dibeli pada tahun 1988. Biara ini telah menjadi rumah kepada dua saudara perempuan Katolik, yang telah berkhidmat kepada masyarakat setempat selama bertahun-tahun. Ketika saudara perempuan Julie Postel mendengar penekanan WEC mengenai doa dan misi, mereka gembira menjual harta itu.


Dua pasangan dari MTC Australia mempelopori 'Euro MTC' yang baru ini dan kerja keras telah diletakkan sebelum pelajar pertama tiba pada musim luruh tahun 1989. Ia merupakan usaha yang benar dan banyak bantuan dan kewangan datang dari banyak sumber yang tidak dijangka.


Pada tahun 1997 nama sekolah telah diubah menjadi Cornerstone - Pusat Pengajian Budaya. Pada tahun 1998 bangunan bersebelahan sekolah rendah tempatan menjadi kosong dan dibeli, menambah ruang untuk kelas dan kemudahan penjagaan kanak-kanak.

Lokasi

 • Beugen

  Hagelkruisstraat 19, 5835, Beugen

Soalan