Keystone logo
Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

pengenalan

"Sejak awal pengajian, saya menjadikannya prinsip saya bahawa setiap kali saya mendapat pendapat yang lebih tepat, saya akan segera meninggalkan pendapat saya yang kurang betul dan dengan senang hati menerima pendapat yang lebih wajar, mengetahui bahawa yang kita tahu hanyalah serpihan kecil dari apa yang tidak kita ketahui. "

Jan Hus, ahli falsafah dan pembaharu Gereja, alumni Fakulti Sastera

Fakulti Sastera di Universiti Charles kini merupakan salah satu institusi penyelidikan dan pendidikan terbesar dan terpenting dalam bidang seni dan kemanusiaan di Eropah Tengah. Fakulti ini ditubuhkan pada tahun 1348 oleh raja Czech dan kemudian Kaisar Rom Suci Charles IV yang menjadikannya sebagai salah satu daripada empat fakulti universiti Prague, yang kemudian dinamakan sempena Universiti Charles - universiti tertua di Eropah Tengah di timur Perancis dan utara Alps. Sejak itu, ia adalah pusat intelektual tanah Czech: alumni Fakulti, perbuatan dan idea mereka, telah membentuk masyarakat dan budaya Czech dan pada saat-saat penting dalam sejarah Czech, Fakulti Sastera selalu berada di inti dari peristiwa.

Tahukah anda…

… Jabatan Pengajian Mesir telah bekerja di Mesir selama lima puluh tahun terakhir dan telah membuat penemuan yang signifikan? Penemuan mereka mengenai makam ratu Mesir yang tidak diketahui di Abusir pada musim luruh 2014 telah dipilih sebagai salah satu daripada 10 penemuan arkeologi terhebat pada tahun 2014.

… Pada tahun 2014, Profesor Tomáš Halík dianugerahkan Hadiah Templeton yang berprestij, yang diberikan kepada orang-orang yang “memberikan sumbangan luar biasa untuk menegaskan dimensi spiritual kehidupan”?

… Profesor Martin Hilský menterjemahkan karya lengkap William Shakespeare ke dalam bahasa Czech?

Sejarah

Fakulti Sastera ditubuhkan sebagai salah satu daripada empat fakulti asal Universiti Charles - institusi pengajian tinggi tertua di Eropah Tengah - oleh terbitan Piagam Yayasan pada 7 April 1348. Charles IV, dalam mengejar dasar negara dan dinasti, berusaha untuk menubuhkan Kerajaan Bohemia sebagai pusat Empayar Rom Suci. Rencananya adalah untuk memusatkan para cendekiawan dari dalam dan luar negeri di Prague, yang menjadi kota kediamannya, dan dengan itu memperkuat dasar kekuasaannya. Pada zaman pra-Hussite, dua pertiga daripada semua pelajar universiti adalah pelajar Fakulti Artistik di mana mereka memperoleh pengetahuan yang diperlukan untuk dapat belajar di tiga fakulti lain (teologi, perubatan, undang-undang). Salah satu keistimewaan yang dinikmati oleh fakulti adalah hak untuk menganugerahkan ijazah sarjana dan kedoktoran yang membolehkan pemegangnya mengajar di mana-mana universiti Eropah.

Selama dua abad selepas perang Hussite, Fakulti Seni Liberal adalah nadi universiti. Sejak abad ketujuh belas disebut Fakulti Falsafah. Sejak awal hingga pertengahan abad kesembilan belas, ia berfungsi sebagai fakulti yang programnya dirancang untuk menyediakan persediaan pendidikan tinggi untuk pelajar masa depan fakulti lain. Dari abad kelapan belas dan seterusnya, bilangan disiplin akademik mulai meningkat: selain falsafah, ada kemungkinan untuk mempelajari estetika, matematik, astronomi, sains semula jadi, kejuruteraan, ekonomi, pendidikan dan sejarah. Pada abad kesembilan belas, selain dari kajian oriental, arkeologi dan pengajian agama, perkembangan penting terjadi dalam bidang filologi dan gelar dalam bahasa Czech, Itali, Perancis, Inggeris dan Ibrani diperkenalkan. Setelah reformasi 1849-1850, fakulti dibebaskan dari fungsi propaedeutiknya dan memperoleh yang setara dengan fakulti lain. Pada tahun 1897, wanita dibenarkan belajar di Fakulti Falsafah.

Fakulti mengekalkan kepentingannya di tanah Czech walaupun selepas pembahagian Universiti Prague menjadi bahagian Czech dan bahagian Jerman pada tahun 1882. Semasa apa yang disebut sebagai Republik Czechoslovakia Pertama (1918-1938), kehidupan universiti terbentuk terutamanya dengan pemisahan Fakulti Sains Alam pada tahun 1920 dan dengan memperoleh bangunan baru di tambak Vltava - satu di mana anda masih menemui sebahagian besar jabatan dan dewan kuliah. Penutupan Fakulti oleh pendudukan Nazi pada tahun 1939 diikuti oleh penganiayaan yang kejam terhadap guru dan pelajar. Tahun-tahun produktif dan bersemangat setelah berakhirnya Perang Dunia Kedua berakhir dengan ganas pada tahun 1948 dengan rampasan kuasa komunis dan rejim komunis selama empat puluh tahun berikutnya. Pemergian berpuluh-puluh guru cemerlang dan pengenalan mata pelajaran Marxis-Leninis secara paksa menyebabkan penurunan penyelidikan dan pengajaran. Berharap untuk perubahan sosial yang meluas pada akhir 1960-an, yang disebut "Prague Spring" di mana Fakulti mula mengundang keperibadian penting pada masa itu, seperti ahli falsafah Jan Patočka, dihancurkan oleh pencerobohan Soviet pada bulan Ogos 1968. Pada Januari 1969, Jan Palach, seorang pelajar Fakulti, bunuh diri dengan cara membantutkan diri dalam demonstrasi politik. Dataran di mana bangunan utama terletak dan perpustakaan pusat Fakulti Sastera bertuliskan namanya. Selepas kejatuhan rejim komunis dan pemergian pengikutnya yang dikompromikan pada tahun 1989, Fakulti ini menjadikannya sekali lagi sebagai salah satu institusi yang paling berprestij dalam bidang kemanusiaan baik di Republik Czech dan di Eropah Tengah.

Lokasi

  • Faculty of Arts Charles University in Prague Jan Palach Square 2 116 38 Prague 1, , Prague

Soalan